4 декември 2011 г.

Пелте



от дюли.  Но всъщност аз не знам пелте от какъв друг плод има. Желета могат да се направят  от всякакви плодове, но те носят това звучно име. 
Това желе освен, че е много вкусно, като всяко домашно сладко е и лековито - много хора знаят, че семките от дюли се събират и изсушават, тъй като отварата от тях е много лековита при кашлица и болно гърло. Обикновено като се отвори и разбърка съвсем не се държи като "желе", а се поразтича, но това първо не е фатално, а второ - при добро желание може да се поизвари още малко.  И тъй като една година така го извариш, че стана да се реже с нож, предпочитам така "да се държи" на филиите :))
     Докато все още има дюли ( не по дърветата, а прибрани в касетки) има време и за още сладко от дюли, а след него неминуемо и за ПЕЛТЕ.  Ще дам приблизителните пропорции за правенето му с обелките и вътрешността на дюлите, но ако няма да правите сладко от дюли, желето може да се направи и от  целите плодове.


5 кг. дюли (кори и сърцевини или цели)
1,5-2 кг. захар
1 пак лимонтозу  (10гр)

тези продукти са ориентировъчни, както се вижда от захарта.

 

Приготвяне:
* Изрезките дюли и семки още при изрязването им се поставят в тенджера със студена вода. ~ 4-5 л., но в зависимост от съда - над плодовата част да има поне 3-4 см. вода.
* Тази сме се кипва, след което оставя кротко да поври, докато омекнат корите, сърцевините или ако е от цели дюли - нарязаните четвъртинки. В зависимост от сорта и от зрелостта им е и времето на варене. 
* Прецеждат се през тензух, поставен в гевгир или сито, без да се мачкат плодовете. 
* Оставя се прецедената течност  да се охлади хубаво  и след това към нея се прибавя захарта - тук вече всеки си има своя пропорция, но тази на свеки е на 1л. течност около 600 гр. захар.  
* Кипва се пак сместа и отново се намалява степента на котлона, за да ври кротко и тихо, а образуващата се пяна по краищата на тенджерата се обират с дървена, суха лъжица или шпатула и отстранява. 
* Когато сместа остане наполовина и придобие наситено меден цвят, , започва да се следи за гъстота на сместа - капка,  капната в чинийка  и охладена за 3-4 мин ,  не се разтича при накланянето на чинийката в различни посоки. и тук  exclaim самата капка набъбва, като да се излее надолу, но се държи. Защото е много малка разликата от превареното желе и добре свареното. Ако съвсем охладена капката не мръдва наникъде, вероятността желето да се реже като мармалад с нож е твърде голяма. Тъй като тук трябва да се прибави и лимонтозуто, разбърка, вари още 5-7 мин. и едва тогава да се махне тенджерата от котлона. 
* Разсипва се в бурканчета и всяко напълнено се затваря с капачката, обръща се обратно и поставя на нея. Когато всички бурканчета са напълнени и обърнати, се завиват с дебела кърпа (или тънко малко одеало) което да ги държи топли дълго време и така ......в продължение на около 10-12 часа изстинат.
На следващата сутрин................... филия с масло, бурканче  пелте и парче сирене..... Последното не успя да влезе във фотосесията, за съжаление.

33 коментара:

  1. Пепи,това е любимато ми желе-твоето е невероятно просто....Аз си сипвам дори в чая сутрин и е толкова ароматно и приятно за пиене.И при нас тази година имахме изобилие от дюли...
    Успешна нова седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. То това чудо по-добре и от медец изглежда, бе Пепи :)
    СТрашна си, ей!!! :))

    ОтговорИзтриване
  3. И аз съм фен на това пелте, и аз като Живето си подслаждам чая с него :))
    Пелте може да се прави също и от ябълки или дренки. Баба ми прави смесено от дюли и ябълки - на 2 части дюли слага 1 част ябълки. Става много вкусно и ароматно.
    Успешна нова седмица! :)

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Яна, хубава и спорна седмица и на теб!
    Ще пробвам следващ път и с ябълките, щом казваш, че и с тях става. Със сигурност ще бъде с по-богат аромат.

    Инче, и на бисквитки изглежда добре, да се обединим и да пробваме, а :)))

    Живе, ти наистина в промишлени количества си направила тази година :) Щом и в чая сипваш. Наистина много дюли имаха дръвчетата тази година. Успешна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Ооох,да вземеш да пратиш едно-две..... :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Толкова вкусно изглежда върху филийките ...:) и нищо ,че му няма сиренцето хапвам ги веднага :) ! Лека и спокойна седмица !

    ОтговорИзтриване
  7. Пепи,обожавам това желе!А така добре си го снимала, прииска ми се филийка!Аз си правя от дренки по същия начин.Дори го сгъстявам дотолкова ,че да го режа с нож на к вадратчета.

    Успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Не ги доллюбвам тия дюли от дете, но явно имат големи предимства в приготвянето на сладка и конфитюри. Изглежда супер това желе, как се е разлялооооо по чинийката. Направо да си оближеш пръстите.

    ОтговорИзтриване
  9. Как да не се разлее, като за пръв път го хапваме тази година и сложих обилно :))
    А дюлите са твърд плод, освен за сладка и конфитюри... нямат кой знае какво приложение. Е, понякога и сготвени, с месо :))

    Бети, дръпни си филийка, черпя :)) Защо не вземеш да публикуваш и от дренки, ще бъде полезно за догодина да се знае?

    Благодаря, Ивана, да ти е сладко :))

    Краси, дано има до напролет, да се видим и ще се почерпим :))

    Хубава и успешна седмица и на вас, дами!

    ОтговорИзтриване
  10. Баба и мама казваха "пелте". Чудесна дума. Чудесно желе. Браво, Пепи.
    Да ти изпращам ли от моето? Да има де.

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи,невероятна снимка!
    Представям си колко е ароматно!
    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  12. Разбира се, че ще пратиш, Ели :) пък аз ще ти пратя от моето. Да обменим амбалаж :)) Е, поне моето си е обещано, пък аз като децата - ще го търся като завещано :))

    Много е ароматно, Кате, благодаря ти!

    Поздрави и на вас, девойки!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,не знам защо,но филия с масло и домашно сладко,желе,пелте или както и да е,ми се струва най-големият калориен грях и ги избягвам много усилено,обаче като гледам твоите филийки и се питам-е пък защо?
    Пък и с една,две чак толкова няма да прекаля,нали? :)
    Снимките направо удрят в сърцето,толкова са колоритни и съблазнителни!
    Ще мажа,ще мажа,то се е видяло!

    Честит празник на момчето ти,да е здрав и успешен пожелавам!
    И весело посрещане на Никулден!

    ОтговорИзтриване
  14. А, вече няма отлагане, ще купувам днес дюли. Първа беше Руми, после Дани, сега и ти, Пепи! Невероятно изглежда - вкусно, ароматно и с прекрасен цвят и консистенция! Прегръдки с пожелания за хубав празник! :)

    ОтговорИзтриване
  15. Все подстрекателки, нали, Еви :))
    Ама пък е вкусно.

    Благодаря ти, прегръдка и хубав празничен ден и на теб!

    Роси, калорична бомба е, да :)) Ама пък вкусна. И няма да прекалиш с една-две (я виж колко са малки), да ти е сладко!

    Благодаря ти, хубав празник и на теб!

    ОтговорИзтриване
  16. Почти всяка година правя,но слагам няколко ябълки-за по-светъл цвят на пелтето.Много обичам аромата на индрише и задължително слагам няколко цели листа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ви е сладко :)
      Аз го намразих от един компот с круши и не искам да го видя повече.

      Изтриване
  17. Благодаря за хубавата рецепта , а плодовете какво ги правите?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. на компот :) или обикновено сладко, с настъргани дюли.

      Изтриване
  18. Моля, за помощ! Вчера сварих дюлите, направих желе, но се оказа много рядко. Стерилизирате го. Сега дали да го варя наново, дали ще се сгъсти? Помогнете!

    ОтговорИзтриване
  19. Моля, за помощ! Вчера сварих дюлите, направих желе, но се оказа много рядко. Стерилизирате го. Сега дали да го варя наново, дали ще се сгъсти? Помогнете!

    ОтговорИзтриване
  20. Исках да напиша, че стерилизирах бурканите и тази сутрин видях, че е много рядко. Дали не е достатъчно сварено и дали ще стане ако пак наново варя течността?

    ОтговорИзтриване
  21. Исках да напиша, че стерилизирах бурканите и тази сутрин видях, че е много рядко. Дали не е достатъчно сварено и дали ще стане ако пак наново варя течността?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвайте пак да сварите още малко Дано се сгъсти повече
      Наскоро от една позната разбрах, че понякога и Захарта е лоша и не позволява хубаво да се сгъсти сладкото

      Изтриване
    2. Имах предвид да го изсипете от бурканчетата и да изварите

      Изтриване
  22. Защо не трябва да се мачка плода при прецеждането

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря за рецептата и обясненията! Опасявах се дали не съм случила на късмета на начинаещия, но и вторият ни опит стана успешен :)
    Малко се чудих за лимонтузуто, но изчислявам количеството му спрямо килограмите дюли, а не спрямо литрите сок/течност... на вкус е супер. Ще видим как ще е на издръжливост. Обмислям кратко стерилизиране.
    Относно консистенцията - като стои на по-топло място се поотпуска, вкл. различна стайна температура.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, на топло място малко се поотпуска, или трябва да се изварява още повече.
      Ако искате го стерилизирайте, защото лимоновата киселина не му позволяв да се захароса, а не е консервант за трайност.

      Изтриване
  24. Когато пелтето ми стана по-течно, използвах го като разхладителна напитка през лятото - 1-2 пръста от пелтето, допълвам с газирана вода и слагам 2-3 ледчета! Много се хареса на малки и големи, не остана дълго!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Това е много добра идея, не съм се сещала! Имам едно такова от рози и като нищо ще го превърна в сироп :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...