28 май 2013 г.

Агнешко със салвия и пикантни бейби картофки


     Уникално вкусно, крехко и сочно  агнешко smile1  така да се каже.  Салвията е сред любимите ми подправки за месо напоследък и не пропуснах да я сложа и на прясното агнешко месо.
А картофките пък са любими от години у нас - пикантни бейби-картофки. Особено, когато са пресни.

     Бързо и лесно за приготвяне; бавното е готвенето, но пък си струва :) Подготвих го в плик за печене, тъй като мислех да пека във фурната за обяд, но се наложи спешно излизане през деня и го сложих в Крок-пота . Разликата: В крок пот е готово за 6 часа  на ІІ степен, а във фурната същото месо се приготвя за  2 часа ( 20-30 мин. на 200* и  1 час и 30 мин. на 140*).  Кой как ще си го направи  е въпрос на избор
     За  фурната са много удобни пликовете  за печене, но ако някой реши да го пече и няма такъв - може да си сложи месото в глинен гювеч, или в тава и налее повече течности - бяло вино и  вода; да покрие тавата с фолио и така да изпече месото (така правя, когато нямам плик  или месото е повече  и не се събира в него. И тъй като преди време имах проблеми с пликовете (пукаха се при печене) сега винаги слагам два - един в друг. А като са два - лесно изваждам от тавата и прехвърлям в чинията за сервиране, където срязвам плика и внимателно избутвам месото от него. 
     При другото печено агнешко вече няколко пъти ме питат защо слагам брашно - ето отговора ми smile1   тъй като не запечатвам месото на тиган, брашното, заедно с подправките, полепнали по месото го държи да остане сочно вътре; прави коричката на месото по-хрупкава; соса от печенето не остава съвсем бистра водичка и няма нужда от допълнително сгъстяване и обработка.



Необходими са: 
цяло парче агнешко месо (тук е  четвърт от ребрата, заедно с малко от плешката, около 1.5 кг.) 
1 ч.л. джоджен
1 с. л. червен пипер 
1 с.л. с връх  брашно 
3-4 с.л. соев сос и малко сол
30-40мл. бяло вино
листа салвия 

Картофите ги приготвих по тази рецепта  - също в плик за печене; без водата, виното е само 2с.л.  и без розмарин (само копър и чесън имат) - течностите намалих, тъй като сложих плика с тях също в крок-пота.


* Смесват се подправките, брашното  и втриват в месото. 
* Месото се поставя в плик за печене, наливат се внимателно течностите.
* Поставят се листата салвия върху месото и връзва плика.
 * Тук може да се остави така да се маринова за 2-3 часа, ако ще се пече във фурната, но за готвене в крок-пот не трябва. 

- Плика се поставя се в керамичния уред  на Крок-пота, налива се вода - около 2 см. в съда и включва на ІІ степен за 6 часа (тук зависи и колко е "възрастно"  агнешкото и времето може да се увеличи при необходимост). След час се поставя и плика с картофите.   След приключване на времето за готвене в Крок-пот, плика с месото се прехвърля в тава, срязва отгоре и  запича месото на горен реотан за 5-8 мин. (или се изважда плика с картофите, а  керамичната част на уреда се прехвърля във фурната, заедно с месото, за да се запече.) 

- Във фурната: Пликовете с месото и картофите се поставят в тава за печене, включва се фурната на 220*. Когато ги достигне (около 10-15 мин) се намалява степента на фурната на 150-160* и пече около час и половина.

***Това парче месо (домашно)  имаше достатъчно мазнина според мен и не съм прибавяла допълнително при печенето.  Ако месото е сухо, без мазнини, може да се намаже преди подправките с  разтопено масло (1/2 пакетче) или олио. 


22 коментара:

  1. Страхотно и умопомрачително вкусно изглежда! При нас се яде повече ярешко и аз все правя разни хватки за да го изпека, понеже веднъж ме набедиха, че е сухо - та първо варя, после пека и става...Обаче следващия път непременно ще го направя така - нямам крок-пот, но ще го метна в тавата (-:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и в тавата става достатъчно сочно, Диде, особено в пликовете за печене. Пробвай така :)
      Свеки го прави варено и печено после, но на нас в този му вид не ни харесва. Няма вкус само на печено месо.

      Изтриване
  2. О, толкова се радвам, когато научавам нещо ново и толкова се гордея, когато констатирам, че и аз знам нещо, най-често на принципа "проба-грешка". Това със смесването на подправките с брашно и аз го правя, даже често прибавям и олио, става гъста кашичка, която втривам в месото. После се получава чудна коричка. По същия начин приготвям и заешко. Пепи - както винаги актуално-сезонна и добронамерена в споделянето. С поздрав: Ана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Олиото да, май трябваше да упомена горе и дано не забравя да допълня - слагам го, когато обтривам така заек. Но агнетата на тати са толкова добре охранени, че се налага да изрязвам мазнина при тях (независимо колко са малки) и затова не ми трябва.
      И да, Ани, много често проба-грешка са най-добрия начин да открием какво е добро за нашия вкус :)
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Личи си че е крехко и сочно месцето, за вкуса нямам съмнение! Картофките са невероятни!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Не ми е любимо агнешкото, но за твоето ще се прежаля :)
    Толкова апетитно изглежда.

    ОтговорИзтриване
  5. Моля те, отдели една порция и за мен! толкова съблазнително, изкусително и ароматно и вкусно... е това агнешко, че ако може и за обяд и за вечеря да е пред мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А за закуска :))
      Преди празника мина, Кате, ама като сложа другото ще те чакам :)

      Изтриване
  6. Чудно е! Ще мина да взема крока за малко:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. и в тавата става, слагай в пликове за печене :)

      Изтриване
  7. Чак тук ми замириса на агнешко печено и се пооблизвам,а и как хубаво се е запекло!Разкошна порция и рецепта,Пепинко!
    Да доложа,че босилека ми хич не изкласи в градината,а аз си мислех,че точно там ще избуи по-добре.Ще взема и в една саксийка да сложа малко,че лятото ще мине,а аз листо не мога да откъсна :( .
    Прегръдка от мен и прекрасни летни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да не му е студено там? Тук е толкова променливо времето, че моя е едва около 12-15см., а откога съм посяла. Пусни някое семенце в саксия, да можеш семето да си хванеш поне.

      Изтриване
  8. Пепчо, разкошна рецепта, крехко и сочно месце, ароматни картофки - вкусотия! Хубав четвъртък!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. само спомени останаха от нея, Иглика :))
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  9. И на мен ми е любима салвията, откакто я имам!Рецептата е много добра, подробно обяснено за всички варианти, има за всеки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Точно така, Сонче :) с право на избор да е :)

      Изтриване
  10. Моето ястие! Никой да не пипа! :)

    Дека има салвия е най- от по- най- вкусно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не бой се, току що изпекох ребърца със салвия :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...