29 ноември 2013 г.

Кюфтета от червена леща и гъби



И първа среща с непозната за мен червена леща.  Т.е. тук точно е втора, тъй като първата се превърна в крем-супа ;D ама тази леща е толкова нежна, че увря за няма и 15 мин.и нямаше как да бъде прецедена. Скоро открих при нас едно магазинче за разни такива зърнени храни, подправки и сие с много богат асортимент; мили и усмихнати момичета, които раздаваха дори разпечатани рецепти за хлябове с лимец. И най-хубавото е, че не ме гледаха лошо, когато в три поредни дни ходех да купувам по 200-300 гр. леща. 
Кюфтета от леща вече съм правила и са одобрени у нас, но кафявата леща има едни люспици, които винаги се открояват. И бяха едни по-груби кюфтета. Но нали имаха и месна добавка - не останаха. Червената леща определено има по-нежен вкус, а сместа се получи по-гладка. И тъй като разбрах, че няма как да се прецежда, сварих в малко вода, която почти се абсорбира от лещата и пое от прибавените пасирани сварени картофи. В интернет има рецепти от турската кухня, в които водата се поема от булгура, но реших да не прекалявам с новите продукти за моите хора. И тъй като все пак ги бях решила да са постни, прибавих гъби (вместо шунка). Напоследък в близкия хипер-супер-маркет зареждат с гъби кладница, от които си избирам по-дребни.  "Срещата" ми преди години с големите, едри не беше впечатляваща, но откакто имам възможност да си избирам -  два пъти седмично купувам. 



И последно с размислите: Тук са постни и пържени. Могат да се изпекат във фурната, като се оформят с намаслени ръце. Така са подходящи  за постите в момента.  Е, без млечната гарнитура, която се вижда.
Не, че у нас се пости, но е разнообразие. Следващия път обаче аз ще им  сложа кашкавал.  Все си мисля, че  повече ще ми харесат с него. 



Продукти:
200 гр. червена леща 
400 мл вода 
200 гр. гъби (кладница е тук, но може и печурки да са ) 
5-6 стръка зелен лук 
2 с.л. олио 
2-3 малки сварени с кората картофа (бързо и лесно е в микровълновата фурна - цели, за 3 мин. на мах.мощност) 
4  с. лъж. царевично брашно 
1-2 скилидки чесън 
по 1 каф. лъж. кимион и черен пипер
сол на вкус

олио за пържене/печене 




Приготвяне: 
* Лещата се залива с водата и се слага да се свари за около 15 мин (през което време се разбърква и  водата се абсорбира).
* Ако лещата е омекнала, а има още вода се отцежда(до колкото е възможно) 
* Към нея се прибавят сварените, обелени картофи и всичко пасира до грубо пюре.
* Затваря се съда с капак и оставя за 25-30 мин. да изстине сместа. 
* През това време гъбите се нарязват на ситно, заедно с бялата част на лука и задушават в олиото за 5-6 мин. (докато се изпари водата им). 
* Прибавят се към охладената смес от леща и картофи; прибавя се брашното, пасираната скилидка чесън, подправките, ситно нарязаната  зелена част на лука и солта (1 каф. л.)  
* Обърква се добре. 
* С мокри ръце се оформят кюфтенца и пържат до зачервяване от двете страни,
 или: 
* с намаслени ръце се оформят топчета, сплескват се и подреждат на застлана с пекарска хартия тава. Пекат се в предварително загрята на 220* фурна до зачервяване (около 10-12 мин) 


Кюфтетата от леща са постни и се гарнират с кисели краставички, или туршия, но за непостещи хора предложението ми е да си направят сос от цедено кисело мляко, копър, ситно нарязани кисели краставички и чесън. 



26 коментара:

  1. Толкова съм гладна, че няма как да устоя на тези кюфтенца, Пепи! Хареса ми идеята, а и с този апетитен загар, мисля, че и моите месоядни могат да ги опитат, без да се замислят. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И твоите едни месоядни като моите :) С уговорки слагаме по нещо постно на масата.
      Прегръдки, Еви!

      Изтриване
  2. И кашкавал ще им ходи :) Рецептата много ми допадна. Чудесни са за Бъдни вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, тази идея е страхотна, много ми допада, отскоро съм фен на тази червена леща и аз, а този вариант непременно ще пробвам. С пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Тези кюфтенца ги видях във вестника :)
    А толкова ти завиждам за това магазинче с хубави продукти и и усмихнати момичета....
    И аз бих им сложила кашкавал, но и булгур :)
    Прегръдка, Пеп и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ооо, Дани, пък да знаеш колко нещица има вътре! Надявам се още да разширят асортимента обаче, от към подправки е слабо :)
      Ти сложи булгур, аз кашкавал :)
      Много хубави почивни дни ти пожелавам!

      Изтриване
  5. Ах,колко пъти преглътнах по тези кюфтенца,Пепи!Обожавам леща и понеже знаеш моите я отказват дваж повече ми се хапва каквото видя лещено.Прекрасни са,с чуден тен,една такава апетитна коричка,хрускавка.Абе супер са,грабвам чинията!Прегръдка от мен и много отпочиващи и уютни събота и неделя на цялото фемили,скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубавото им е, че можеш да си направиш 1 тиган, 2 тигана... за временно хапване, а другата смес - след 3 дни. Но ако намериш още един съмишленик, ще е най-добре :)
      И от мен прегръдка, мила Роси!

      Изтриване
  6. фантазия, Пеп! Имам много червена леща :) ще се пробват!

    ОтговорИзтриване
  7. И така са чудесни, Пепи! Колко пъти съм мислила за кюфтенца с леща и все не стигам до тях, ама трябва... Все ще го направя!
    Поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, чудни са! Уникално вкусни! У нас са запланувани тези дни. Миналата седмица ядохме кюфтета от червена леща и киноа. О
    т тогава само за тях мисля, но и в твоя вариант с гъби ще пробвам :)

    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето сега разнообразие с гъби :)
      Поздравии на теб, Таня!

      Изтриване
  9. Чудни кюфтаци. И с парче задушено глиганско за гарнитура ...ммм, екстра!

    ОтговорИзтриване
  10. Направо по поръчка са тези кюфтенца. Другата седмица ще имам гости -единия е вегетарианец. Както винаги и този път ще ми е опитното зайче :) Ще яде кюфтенца с леща! Мерси за идеята и се надявам и у нас да пожънат успех
    Приятен неделен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Супер, ще ги изпробваш на него, Нинка-
      Хубав неделен ден и на теб!

      Изтриване
  11. Любими! Идеята за гъбите вътре е много добра;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Какво да се прави, като реших, че ще са постни :)

      Изтриване
  12. Страхотно изглеждат, Пепи,
    чудесна идея за комбиниране на червена леща с гъби във вид на кюфтета.
    Хубава неделя и успешна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Дианка-
      Радвам се, че точно ти харесваш това предложение, защото си ценител на постните ястия.
      Поздрави и хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  13. Пепи,страхотни кюфтенца ! За първи път правя и опитвам,спазих почти всичко без да слагам лук,а им добавих кашкавалче и ги изпекох. Различават се от пържените,но предполагам,че на вкус са подобни. А със сосчето.....ммм.... Благодаря ти за хубавата рецепта :-) Краси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Аха, с кашкавалче и аз ще пробвам следващия път :) и не държа да са пържени - може и във формата за мъфини да ги изпека :)
      Радвам се, че ти харесаха, Краси!

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...