В сезона на конфитюрите и мармаладите
От няколко години правя почти всички сладка в къщи с Гелфикс 2/1 на Д-р Йоткер и съм доволна от резултата - 15-20 мин. работа
Имах притеснения, че няма да се получи сладкото с цели смокини и Гелфикса, затова до сега не бях пробвала, но един млад мъж в къщи заяви, че не обичал сладка' с такива цели плодове и това реши дилемата ми. Нарязах ги на четвъртинки
Упътването на гърба на пакетите с Гелфикс 2/1 екстра е много точно и е препоръчително да се спазва.
Продукти:
(за 1 доза - излизат 7 бурканчета от по 190 г ).
1.1 кг смокини (като се почистят дръжките остават точно килограм)
0.5 кг захар
1 пакет Гелфикс Екстра 2/1 д-р Йоткер
и от мен :) 3 с.л. уиски
Приготвяне:
* Смокините се измиват и им се отрязват дръжките. Нарязват се на четвъртинки (или шестинки, в зависимост от големината)
* Поставят се в тенджера.
* Съдържанието на пакета с Гелфикс се смесва с 2 лъжици от захарта, изсипва при плодовете и разбърква.
* Котлона се включва на средна температура и изчаква сместа да заври.
* Оставя се се 2-3 минути, през които се разбърква няколко пъти и се прибавя останалата захар и алкохола.
* Бърка се равномерно и внимателно и когато отново заври се засичат 4-5 минути.
* Отстранява се от котлона и готовото сладко се пълни в бурканчета; затварят се и се обръщат на капачка за 8-10 мин. След което се обръщат и оставят да изстинат.





Божествено е сладкото,Пепи!
ОтговорИзтриванеАз още пресни смокини не съм успяла да вкуся,ти дори сладко направи,как да не те поздрави човек?!
И на филийка,и на гъши дроб и със сиренце бих го уважила стократно!Все блажени комбинации!
Аз сладко без гел фикс не съм правила,а и не смятам.Само като чуя кило плод,кило захар и давам заден моментално.
Твоето съотношение е много добре балансирано,харесва ми.Също и добавката на допълнителен аромат.
Прегръдка от мен и понеже аз утре ще имам офиц. почивен ден и празник на града,отсега ти пожелавам хубав уикенд!
благодаря ти, Роси :) хубав празничен ден на теб!
ИзтриванеНаистина така не е отровно сладко :) бих споделила с удоволствие филийка с теб :)
Сладкото е много апетитно и така гурме поднесено...! Знаеш ти как да галиш небцето, Пепи!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Зори :)
ИзтриванеПепи, искам да ти кажа, че от всички сладка това от смокини ми е най-любимо.
ОтговорИзтриванеИ понеже аз нямам намерение да правя, а твоето много, много ми харесва, кажи кога да пристигам.
Добавката за аромат също си я бива. А всичко това комбинирано с гъши дроб е просто неустоимо.
Пристигам, тревожи се!
само се каниш :) идвай, да не го мислим сладкото :)
ИзтриванеМного ти е хубаво сладкото, Пепи. И на мен ми е най-любимо. Не смятах да правя повече сладка. Обаче имам време да размисля. Последния път, пак ти беше виновна, купувах смокини в събота вечер и варих посред нощ....
ОтговорИзтриванеъмммм малко се чувствам виновна така :) ама нали знаеш, че бързо се прави :))
ИзтриванеСамо една доза направи, за асортимент :)
Илианка, направо си е жертва, като знам как си лягаш "с кокошките" :))
ИзтриванеПепи, ама забеляза ли, че почти на същия ден пак показваш сладко от смокини. :) Голямо съвпдение и пак с вкусотия. Да ви е сладко! Поздрави сърдечни!
ОтговорИзтриванеП.П. Ама много обичам и аз смокини!
Гери ,аз се научих да ги ям покрай миризливите сирена :) дори сладкото така проядох. За съжаление си нямаме лична смокиня :)) (писала съм защо в другата рецепта за сладкото от смокини), но пък на пазара мили баби винаги продават.
ИзтриванеПоздрави и на теб, девойче мило!
ПП: Гери, ако бях погледнала датите, снощи кях да пусна тази публикация :)))))))))) невероятно съвпадение, благодаря ти, че ми обърна внимание :)
ИзтриванеПеп, давай от суровите смокини, пък за слодко - ако стигнат. Аз не съм му много фен на гелфикса, ама ще ме караш да се жертвам. Най ми е лесно на мен в хлебопекачката за сладкото слагам го и го забравям, после само в бурканчЕта и готово.
ОтговорИзтриванедавам Веси, само да ти се ядат. аз първо си отяждам на пресни смокини и после мисля за сладко.
ИзтриванеСтига го мисли Гелфикса, съвсем нормални консерванти са в него.
От смокините сладкото е невероятно ароматно! На мен ми е даже малко тежко, но дъщерята го обожава!
ОтговорИзтриванеПоздрави и лека вечер!
Знач и правиш за нея, Ина :)
ИзтриванеПоздрави и на теб и хубави събота и неделя!
Ами то повечето от сладките неща, които правя са за нея и внука, аз съм по соленото! :)
ИзтриванеИ аз съм по соленото, Инче :) останалите човеци се радват на сладкото :)
ИзтриванеОоооо, Пепче, миналата година и аз го правих така и стана изумително вкусно! Взимам си филийката, че много го обичам с масълце! Прегръщам те Пепи! Хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеВземи си, Кате :) да ти е сладко :)
ИзтриванеПрегръдки и хубав уикенд на теб да е!
Здравейте Пепи,аз от години правя сладко с Гелфикс,само сладкото от смокини до сега не съм приготвяла с него.Исках да попитам-написали сте че след известно време цветът избледнява,а при мен понякога потъмнява в близост до капачката,каква може да е причината? Любка
ОтговорИзтриванеда, избледнява, или потъмнява, зависи какво е било сладкото (от какъв плод) Не знам защо е така, може би от пектина е? нямам идея. Но е хубаво, вкуса му не се променя и си го хапвам
ИзтриванеНаправих по вашата рецепта сладко от смокини....надявам се да се е получило! Благодаря!
ОтговорИзтриванеПолучило се е, не се притеснявайте :)
ИзтриванеЗдравейте рер-4о, много отдавна обичам да преглеждам вашите рецепти и да се ориентирам по тях. Сега си позволявам да поискам вашия съвет. Днес реших да направя мармалад от шипки. Изчистих , сварих до пълно омекване, като поистинаха ги намачках старателно. Оставих за утре прецеждането, защото стана доста късно. Та въпроса ми е, дали ще е възможно от тази смес, личи си че ще е доста гъста, да прибавя вода и да процедирам по описанието на д-р Йоткер с фикса. Много моля за вашето компетентно мнение, защото се страхувам да не се обърка всичко. Аз от години правя и ползвам фикса, но обичаме без семки , тоест всички плодове ги прецеждам и стават прекрасни желета. Дано да видите моята молба , оставам в очакване. Бъдете здрава и успешна.
ОтговорИзтриванеПоздрав от мен, Недка Арабаджиева!
Здравейте, Недка :) Щом имаш опит с фикса и други желета, направи го, ще стане. Не съм правила от шипки с гелфикса, само ей така обикновено, както ще го прецедиш ти и после още изварено.
ИзтриванеЖива и здрава и Вие бъдете!
Привет Пепчо,
Изтриванеискам да ви кажа , че сполучливо направих желето. Голяма трудност беше от начало, случайно ми се обади приятелка и като разбра че имам проблем ми обясни,самата шипкова маса не може да се прецежда, тя просто я е претривала под течаща вода , но като конец, тънка струя и така е получавала сока. Но, говори за големи количества -25 буркана, които е правела на село в голяма тава. Аз добавях по малко топла водичка и през цедката. Получих 2лира сок като нектар. И после както следва от узазанието на фикса, 2 бройки и 1кг захар, напълно достатъчно. Малко по-гъстичко е трябвало,но и така е много хубаво желето Съжалява, че не мога да ви покажа. И тук искам да благодаря сърдечно за вниманието и подкрепата. Много беше важно за мен. Пожелавам прекрасна вечер и моля, не се променяйте, все така отзивчива и брагородна!
Това не го знаех за течащата вода - явно сме го оставяли доста по-рядко, с повече вода сварените, защото лесно се претриваха през сито. Човек се учи докато е жив, ненапразно е казано. А споделеното от теб ще бъде полезно.
ИзтриванеМного благодаря за милите думи, топлят ми сърцето :) когато виждам, че трудът ми е ценен и е в помощ на хората.
Поздрави на теб и хубава нова седмица!
А как да го направя с цели смокини и с голяма фикса
ОтговорИзтриванеТъй като с фикса се приготвя много бързо, не знам дали целите смокини ще успеят да се сготвят. Писала съм горе че не знам как ще се получи. Вижте стандартното сладко без гелфикс, има линк към него.
Изтриване