14 август 2014 г.

Бързо сладко от смокини :)



      В сезона на конфитюрите и мармаладите  Very Happy   август  е точното време да си направим сладко от смокини. И цената им на пазара вече е  прилична за сладко. До сега зазимявах  това  класическо сладко от смокини, но .......   нещо не ми се стои с часове край котлона. 
      От няколко години правя почти всички сладка в къщи с Гелфикс 2/1 на Д-р Йоткер и съм доволна от резултата - 15-20 мин. работа  Very Happy  малко захар - не в убийствени количества да лепне по езика и минимална термична обработка, която не позволява на плода да стане на пихтия.  Е, имам малка забележка към цвета им - 5-6 месеца след направата той избледнява, но това не се отразява на вкуса им. Има малко химия (лимонтозу, пектин и натриев бензоат - тези ги  ползваме при почти всякакви консерви), но пък умерено на никого не е излишна. Всъщност това и фикса за туршии на Доктора са май единствените химии, които ползвам за зимнините. 
      Имах притеснения, че няма да се получи сладкото с цели смокини и Гелфикса, затова до сега не бях пробвала, но един млад мъж в къщи заяви, че не обичал сладка' с такива цели плодове и това реши дилемата ми. Нарязах ги на четвъртинки  smile1Използвах и безплатна работна ръка на едното девойче да нареже  смокините :blush2:  и не след дълго дегустирахме резултата от сладкото с цвят на течен мед  върху парче печен на тиган  гъши дроб. А от тази сутрин - на филия с масло и сирене за закуска  :nyam: :nyam:



Упътването на гърба на пакетите с Гелфикс 2/1 екстра  е много точно и е препоръчително да се спазва. 




Продукти:
(за 1 доза - излизат 7 бурканчета от  по 190 г ).

1.1 кг смокини  (като се почистят дръжките остават точно килограм)
0.5 кг захар 
и от мен :) 3 с.л. уиски 

Приготвяне: 

* Смокините се измиват и им се отрязват дръжките. Нарязват се на четвъртинки (или шестинки, в зависимост от големината)
* Поставят се  в тенджера. 
* Съдържанието на пакета с Гелфикс се смесва с 2 лъжици от захарта, изсипва при плодовете и разбърква. 


* Котлона се включва на средна температура  и изчаква  сместа да заври. 
* Оставя се се 2-3 минути, през които се разбърква няколко пъти  и се прибавя останалата захар и алкохола. 
* Бърка се равномерно и внимателно и когато отново заври се засичат 4-5 минути.  
* Отстранява се от котлона и готовото сладко се пълни в бурканчета; затварят се и се обръщат на капачка за 8-10 мин. След което се обръщат и оставят да изстинат. 




30 коментара:

  1. Божествено е сладкото,Пепи!
    Аз още пресни смокини не съм успяла да вкуся,ти дори сладко направи,как да не те поздрави човек?!
    И на филийка,и на гъши дроб и със сиренце бих го уважила стократно!Все блажени комбинации!
    Аз сладко без гел фикс не съм правила,а и не смятам.Само като чуя кило плод,кило захар и давам заден моментално.
    Твоето съотношение е много добре балансирано,харесва ми.Също и добавката на допълнителен аромат.
    Прегръдка от мен и понеже аз утре ще имам офиц. почивен ден и празник на града,отсега ти пожелавам хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря ти, Роси :) хубав празничен ден на теб!
      Наистина така не е отровно сладко :) бих споделила с удоволствие филийка с теб :)

      Изтриване
  2. Сладкото е много апетитно и така гурме поднесено...! Знаеш ти как да галиш небцето, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, искам да ти кажа, че от всички сладка това от смокини ми е най-любимо.
    И понеже аз нямам намерение да правя, а твоето много, много ми харесва, кажи кога да пристигам.
    Добавката за аромат също си я бива. А всичко това комбинирано с гъши дроб е просто неустоимо.
    Пристигам, тревожи се!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. само се каниш :) идвай, да не го мислим сладкото :)

      Изтриване
  4. Много ти е хубаво сладкото, Пепи. И на мен ми е най-любимо. Не смятах да правя повече сладка. Обаче имам време да размисля. Последния път, пак ти беше виновна, купувах смокини в събота вечер и варих посред нощ....

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ъмммм малко се чувствам виновна така :) ама нали знаеш, че бързо се прави :))
      Само една доза направи, за асортимент :)

      Изтриване
    2. Илианка, направо си е жертва, като знам как си лягаш "с кокошките" :))

      Изтриване
  5. Пепи, ама забеляза ли, че почти на същия ден пак показваш сладко от смокини. :) Голямо съвпдение и пак с вкусотия. Да ви е сладко! Поздрави сърдечни!

    П.П. Ама много обичам и аз смокини!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери ,аз се научих да ги ям покрай миризливите сирена :) дори сладкото така проядох. За съжаление си нямаме лична смокиня :)) (писала съм защо в другата рецепта за сладкото от смокини), но пък на пазара мили баби винаги продават.
      Поздрави и на теб, девойче мило!

      Изтриване
    2. ПП: Гери, ако бях погледнала датите, снощи кях да пусна тази публикация :)))))))))) невероятно съвпадение, благодаря ти, че ми обърна внимание :)

      Изтриване
  6. Пеп, давай от суровите смокини, пък за слодко - ако стигнат. Аз не съм му много фен на гелфикса, ама ще ме караш да се жертвам. Най ми е лесно на мен в хлебопекачката за сладкото слагам го и го забравям, после само в бурканчЕта и готово.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. давам Веси, само да ти се ядат. аз първо си отяждам на пресни смокини и после мисля за сладко.
      Стига го мисли Гелфикса, съвсем нормални консерванти са в него.

      Изтриване
  7. От смокините сладкото е невероятно ароматно! На мен ми е даже малко тежко, но дъщерята го обожава!
    Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знач и правиш за нея, Ина :)
      Поздрави и на теб и хубави събота и неделя!

      Изтриване
    2. Ами то повечето от сладките неща, които правя са за нея и внука, аз съм по соленото! :)

      Изтриване
    3. И аз съм по соленото, Инче :) останалите човеци се радват на сладкото :)

      Изтриване
  8. Ооооо, Пепче, миналата година и аз го правих така и стана изумително вкусно! Взимам си филийката, че много го обичам с масълце! Прегръщам те Пепи! Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вземи си, Кате :) да ти е сладко :)
      Прегръдки и хубав уикенд на теб да е!

      Изтриване
  9. Здравейте Пепи,аз от години правя сладко с Гелфикс,само сладкото от смокини до сега не съм приготвяла с него.Исках да попитам-написали сте че след известно време цветът избледнява,а при мен понякога потъмнява в близост до капачката,каква може да е причината? Любка

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. да, избледнява, или потъмнява, зависи какво е било сладкото (от какъв плод) Не знам защо е така, може би от пектина е? нямам идея. Но е хубаво, вкуса му не се променя и си го хапвам

      Изтриване
  10. Направих по вашата рецепта сладко от смокини....надявам се да се е получило! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте рер-4о, много отдавна обичам да преглеждам вашите рецепти и да се ориентирам по тях. Сега си позволявам да поискам вашия съвет. Днес реших да направя мармалад от шипки. Изчистих , сварих до пълно омекване, като поистинаха ги намачках старателно. Оставих за утре прецеждането, защото стана доста късно. Та въпроса ми е, дали ще е възможно от тази смес, личи си че ще е доста гъста, да прибавя вода и да процедирам по описанието на д-р Йоткер с фикса. Много моля за вашето компетентно мнение, защото се страхувам да не се обърка всичко. Аз от години правя и ползвам фикса, но обичаме без семки , тоест всички плодове ги прецеждам и стават прекрасни желета. Дано да видите моята молба , оставам в очакване. Бъдете здрава и успешна.
    Поздрав от мен, Недка Арабаджиева!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, Недка :) Щом имаш опит с фикса и други желета, направи го, ще стане. Не съм правила от шипки с гелфикса, само ей така обикновено, както ще го прецедиш ти и после още изварено.
      Жива и здрава и Вие бъдете!

      Изтриване
    2. Привет Пепчо,
      искам да ви кажа , че сполучливо направих желето. Голяма трудност беше от начало, случайно ми се обади приятелка и като разбра че имам проблем ми обясни,самата шипкова маса не може да се прецежда, тя просто я е претривала под течаща вода , но като конец, тънка струя и така е получавала сока. Но, говори за големи количества -25 буркана, които е правела на село в голяма тава. Аз добавях по малко топла водичка и през цедката. Получих 2лира сок като нектар. И после както следва от узазанието на фикса, 2 бройки и 1кг захар, напълно достатъчно. Малко по-гъстичко е трябвало,но и така е много хубаво желето Съжалява, че не мога да ви покажа. И тук искам да благодаря сърдечно за вниманието и подкрепата. Много беше важно за мен. Пожелавам прекрасна вечер и моля, не се променяйте, все така отзивчива и брагородна!

      Изтриване
    3. Това не го знаех за течащата вода - явно сме го оставяли доста по-рядко, с повече вода сварените, защото лесно се претриваха през сито. Човек се учи докато е жив, ненапразно е казано. А споделеното от теб ще бъде полезно.
      Много благодаря за милите думи, топлят ми сърцето :) когато виждам, че трудът ми е ценен и е в помощ на хората.
      Поздрави на теб и хубава нова седмица!

      Изтриване
  12. А как да го направя с цели смокини и с голяма фикса

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъй като с фикса се приготвя много бързо, не знам дали целите смокини ще успеят да се сготвят. Писала съм горе че не знам как ще се получи. Вижте стандартното сладко без гелфикс, има линк към него.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...