29 декември 2009 г.

Супа топчета


Рецепти за супа топчета много.
Във всяка къща си има предпочитана.
Това са нашите любими варианти на супата - едната пъстра и с ориз, другата бледолика :) със съвсем малко чубрица и с фиде..

Продукти за 6-7 порции:
За топчетата:
600 г. кайма /Телешка, смес, пилешка, заешка или каквато има/
2 с.л. ориз
по 1 каф.л. чубрица и черен пипер
1/2 ч.л. сол /ако каймата не е солена/

брашно /или царевично нишесте/ за овалване на топчетата - около 4-5 лъж.
За супата:
1-2 моркова
парче пащърнак /или замразен 1 с.л., аз си купвам есента, нарязвам ситно и прибирам в   малки торбички във фризера/
2 с.л. от универсалната ми подправка, която не е нищо друго, освен сбор от подправки и зеленчуци
50-60 мл олио или зехтин
сол на вкус
1 каф. чаша ориз или 2 шепи фиде
За застройката:
4-5 с.л. кисело мляко
1-2 яйца
1 равна с.л. брашно 
2-3 щипки чубрица, а магданоз по желание
сол - ако трябва; зеленчуковата подправка ако е домашна - в повечето случаи е с много сол.

Приготвяне:
 * В тенджера се налива около 1,5-2л. вода (зависи колко гъста трябва да бъде супата), универсалната подправка, ситно нарязаните моркови, пащърнака  и солта да завира*.
* Каймата се омесва добре с подправките и измития ориз.
* Къса се по малко от каймата и парченцата  се  пускат в широка тава, на дъното на която е посипано  брашно (3-4 лъжици).

* Когато  тя се напълни  се разклаща, за да могат да се овалят късчетата кайма в брашното.
* Поставят се на дланта на ръката по 2-3 и със съвсем леко притискане завъртат дланите два три пъти. Готовите топчета се нареждат в друга тава, по възможност на не повече от 2 реда.
* С черпак се  заливат с врящия вече бульон така, че да ги покрие.
* Разклаща се тавата, за да могат от горещината на бульона да стегнат, оставят за 3-4 мин.  и  изсипват заедно с бульона  в тенджерата - внимателно, тъй като тук оправдават името си  - много подскачат и  и пръскат.
***Понякога за по-бързо късам топчетата, овалвам и направо ги пускам в подгряващата се вода, но тъй като тя завира бързо и едни топчета вече се варят, а другите чакат на кайма, предпочитам този вариант с двете тави.
* Оставят се да къкрят около 30-40 мин. на тих огън и добавя фидето, или измития ориз - мъжете у нас предпочитат с ориз, жените - с фиде :) 
Ако е с ориз -оставям да поври, докато набъбне ориза; ако е с фиде, оставяме 5-6 мин, не повече.
* Приготвя се  застройката - разбъркват се яйцата с киселото мляко и  брашното.
* С черпак  се взема  по малко от бульона и сипва в застройката при непрекъснато бъркане. Прехвърля се бульон, докато съдът със застройка се напълни, а температурите се уеднаквят (за да не се пресича застройката при претопляне).
* Застройката се връща обратно  в тенджерата  и поръсва със стрита  чубрица.  По желание - поръсва и с магданоз :) 
 

* Една хитринка, за приятен жълтеникав цвят на супата:
Морковът (морковите) се настъргва на ситно ренде и запържва/задушава  в олиото  и 3-4 лъжици вода за 2-3 мин.  Едва тогава се налива основното количество вода и  прибавят останалите продукти. Това го правя при почти всички супи. 

**За топчетата -  правя ги дребни, колкото 5ст. Много обичаме във всяка лъжица да има и топче. А колко топчета трябва да има в една купа? ами Roll EyesRoll EyesRoll Eyes колкото повече, толкова повече, както казва любим детски герой smile1 

При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 

6 коментара:

  1. Пепиии, пак готвих по твоя рецепта. ;) Правих супа топчета. Е, с някои промени от мен - най-вече заради наличните продукти. Спестих си и това с тавите, просто овалях топченцата в малко брашно, но и мояте кайма беше 1/3 от твоята. Ние сме едва двама (с опция сама да си я хапвам, ако господинът не благоволи). ;) Както и да е... Исках да ти кажа едно голямо благодаря за поредната идея, мотивация и насоки! :)
    Прегръдки и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. иха, Гери, ама много се радвам :) Това си е класическа супа :) в която най-важното е топчета да има. Ако ти харесва повече с фиде - другия път спокойно замени ориза.
      Браво, момиче!

      Изтриване
  2. Пепи, без грешка е рецептата! От години се мъча, но най-накрая я докарах! Следвах до буквичка и стана разкошна супа! За пореден път - благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много, много се радвам, че сме улучили точния вкус :) Да ви есладко!
      Тъкмо започнах да правя ъсдържание, за по-лесно търсене в блога (което е до никъде още де) и ти предлагам да погледнеш и доматената супа топчета - заради доматите има маааалко по-кисел вкус.

      Изтриване
  3. Каквото и твое да направя,все е вкусно.Аз не казвам от къде гледам и се правя на шеф готвач.Голямо Благодаря

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...