10 април 2010 г.

"Моркови"

Тези дни видях при Parfe-Dunja "морковите". Много ми хареса идеята, за което и благодаря flower ,но тъй като у нас риба и панировка не се връзват, реших да им я направя с шунка. Ама такава, дето е истинска, от месо. Купвам тук една "Пражка шунка" я пишат, личат си парченцата месо и никога не съм случвала на лоша партида. Всъщност е варено-пушена.

И ето моите "моркови"

Продукти за 15-16бр.:
5-6 средни картофа
150-200гр. сирене
около 300 гр. шунка
2 яйца + още 1 белтък
връзка копър
1 ч.ч. галета (и малко корнфлейкс може, но да е съвсем фино смлян)
щипка чубрица, 2 с.л. брашно и сол на вкус
Олио за пържене - маслена баня

Приготвяне:
* Шунката се нарязва на правоъгълни паралелипипеди (ужст, счупих си пръстите, докато го напиша blush2 blush2
* От краищата  на всяко парче се "окълцват" ръбовете - изрязват се така, че да се получи заострено парчето в едната си част. Остатъците не се изхвърлят, в никакъв случай!, ползват се или за Рошковци, или за Бутерки nyam nyam Дължината им е долу горе 8-10 см.

* Картофите се сваряват с кората (така не стават толкова водни, както когато са обелени). След като изстинат се белят и настъргват на ситната част на ренде.
* От копъра се отделят няколко стръка за украсата, другия се нарязва ситно.
* Заедно с чубрицата, жълтъците на яйцата, солта,брашното и настърганото сирене се омесват добре с ръка (трябва да е много гъста сместа)
* Взема се по една топка, колкото голямо яйце и разстила на дланта на ръката.
* Поставя се по едно парче от шунката и завива.

* Намокрят се дланите с вода се завива добре на пръчица така, че картофената смес да покрива добре шунката. При въртенето на "пръчицата" между дланите се изтънява в края, където е острата и част. Може да се помогне с парче свежо фолио и дъска - да се оформи на тях, но и с ръце е достатъчно добре.
* Готовите "моркови" се нареждат на равна повърхност върху свежо фолио и прибират за 30 -на минути в камерата.
* Разбиват се белтъците с щипка сол.
* В дълбок и тесен съд се загрява мазнината за пържене.
* Топват се вече втвърдените "моркови" в белтъците, отцеждат малко, след това в галетата и във врящото олио (не на мах, аз пържих на 6 от 9 степени на котлона)
* Пържат се много бързо - за по минута долу горе до зачервяване.
Затова е добре, ако няма още две ръчички да помагат в изваждането им, да се овалят всички в белтък и галета и чак след това да се започне пърженето им.

***Ние ги хапнахме с млечно-чеснов сос - ръка за ръка си вървяха с него :) Кисело мляко и майонеза 4/1 части, щипка сол, скилидка чесън добре счукана и стрък копър.
***"Пълнежа" търпи варианти - може да се направи с пилешко филе, предварително сварено на ивици или риба, както аз го видях направено, но с какво беше завито...... е друг въпрос :)



13 коментара:

  1. Много добре са се получили морковите.Страхотно оригинална идея!
    Спокойни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    идеята с шунка е чудесна.
    Изглеждат много апетитни,
    допада ми и "етапното" им представяне.
    Хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Много оригинална рецепта, освен и вкусна.
    Усмихната и лека работна седмица :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диди, имах "помощник" вчера, който скучаеше и му изкарах работа :)
    Благодаря ви, момичета :)
    Успешна и спорна седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Супер! Много ми харесва идеята: и първоначалната, и твоя вариант, Пепи!

    Хубава нова седмица :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасни и апетитни "моркови", Пепи!!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Дими:)
    Благодаря, Дани :)
    Хубава и слънчева седмица и на вас!

    ОтговорИзтриване
  8. Тази шунка наистина изглежда много добре, даже ми прилича малко на тези пушени филета, които продават. Аз никак не съм запозната с колбасите и техните подобни, но ще опитам рецептата по този, или по някой друг начин :-)

    Харесаха ми и подробните снимки.

    Усмихната и вкусна седмица, Пепи :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесен начин да се накарат децата да ядат месо или риба!

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,ама те съвсем като истински ... Много ми харесва идеята,много. Перфектно испълнение и хубави снимки!!!

    ОтговорИзтриване
  11. добре, Йоли, щом казваш :)

    Ирка, ние от години друга шунка не ядем, все такава или от варено-пушените меса, по-добре решение са от другите, натъпкани със соя и консерванти.
    Райне, верно това е добро решение за злояди деца :) Да бях видяла преди 10 години......

    ОтговорИзтриване
  12. А, тия не бях ги виждала. Много тарикатски :)

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...