13 януари 2010 г.

Пица с кайма. или Лахмаджун ? :)


Лахмаджун са турски питки с кайма, подобни на пиците. В оригинал каймата трябва да бъде от агнешко, или овче смляно месо, но тъй като у дома голямата част не го обичат, аз ги правя с телешка кайма. А специално за девойчето понякога и с разтопен кашкавал отгоре, което ги превръща от Лахмаджун в пици с кайма. Както и да се наричат - питките с кайма са страхотни. Улеснявам си приготвянето им като правя плънката от по-рано - предната вечер примерно,  така с готовото тесто стават бързо :)   Обикновено се сервират с парче лимон, резени домати, или зелена салата :) но освен доматите, другите продукти у нас не вървят с тези питки.


Продуктите 
са от това тесто за нашата любима пица. Но половин доза 

~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 

Тестото разделих на 4  топки за  пици с размер ок. 24см. Може да приготвите цялата доза тесто - то е добро и след 2 дни престой в хладилника. Преди да го ползвате, извадете от хладилника за 30 мин и тогава премесете и отново разточете на пити. 

За плънката:
~ 600г смляно телешко месо 
консерва домати от 400 г. , или 2 средни домата - настъргани  + 1 ч.л. захар  (или 250 мл от този  готов доматен сос
зехтин 50мл.
1 чушка/пиперка
1 малка глава лук и 2-3ск. чесън
1 ч.л.  риган  
щипка кимион, щипка черен пипер
няколко стръка магданоз  
сол на вкус 

кашкавал за поръсване, по желание, когато ги сервираме под името "Пица с кайма"  :)  и  гъби в плънката. 

Приготвяне: 
* Тестото се замесва, както съм записала  в горната рецепта и разделя на топки според броя на пиците, които ще правим /аз писах вече 8/ . ПП: Само че вече имам машина за хляб и просто си замесвам тестото там. 
* Оставят се да втасат, завити със свежо фолио и кърпа на топло. 
През това време се приготвя плънката: 
* Ситно нарязаните лук, чесън и чушки се задушават в мазнината за минутка.
* Прибавят се каймата, намачканите домати
 от консерва (или настъргани пресни). 
* Каймата се натрошава в соса, за да стане на трохи. 
* Задушава се, докато остане на мазнина. Прибавят се приготвените подправки - чубрица, сол, кимион.  За лахмаджун каймата не се задушава предварително, но да приемем, че това са пици :) с кайма и въпреки, че в пълнуните чушки и сармите слагам плънката сурова, тук предпочитам да задуша каймата предварително - за 10-на минути. 
* Охлажда се. 


* Взема се топка тесто, размесва отново и върху набрашнена  повърхност на маса или плот се точи кръг, тънък около 5мм. (най-добре е да се изтъни с ръце, като при пицата) 
Поставя се в тава за печене,  или застлана с хартия за печене  - кръговете може да са малки и да се съберат по няколко в голяма тава на фурната
Всеки кръг се намазва обилно със сместа с кайма. 
Печенето:
- Ако искаме да бъде с дебел блат -  в студена фурна, която включваме на 200* когато поставяме тавата с пицата. Пече се около 15-20 мин до запичане на каймата отгоре. Така блата се надува от постепенното увеличаване на топлината и втасва още веднъж;




- За любителите на пици с тънички и хрупкави блатове - докато се пригготвят пиците, фурната се загрява на 250*, тавата се поставя в горещата фурна. Така за 7-10 мин. е готова.

- А за любителите на "всяка пита е пица, само ако има разтопен кашкавал отгоре", на половината от времето за печене се изважда тавата и поръсват пиците с настърган кашкавал или моцарела. 



Няма коментари:

Публикуване на коментар

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...