23 януари 2010 г.

Запечени круши със синьо сирене в бекон

Преди няколко дни видях тези апетитно изглеждащи круши в блога на Palachinka
Изглеждаха много апетитно, изпечени в бекона.
Започнах да ги правя, но stop stop  не прецених, че моите круши са добре узрели, пък и в рецептата не пишеше какви трябва да са. След като изхвърлих първите две  добре сварени и меки blush2 blush2  /дори не се усетих да ги оставя за някакъв сладкиш/, за следващата партида вече знаех.

Ето как направих аз тези вкусни  круши с бекон и синьо сирене. Като почитател на нестандартните комбинации плодове/сирене и сладко/солено думичката "много" е съвсем бедна, ако трябва да опиша колко ми харесаха.



Продукти: 
4 круши - сега е сезона когато, съхранени на хладно започват да омекват. Не са кашнати, но не са и хрупкави. По сведения от авджи Стоев 003 003 сорта им е Попска масловка Със съвсем леко кисел привкус.
300мл бяло вино + 600 мл вода + 3 с.л. захар +1 дафинов лист +  сока на 1/2 лимон
ленти бекон - ако са дълги, по 2 на круша ще стигнат, ако са нормално къси /като тук w00t трябват по 3-4 на брой круша
Синьо сирене - по 20-30 гр. на круша

Приготвяне:
* Виното, водата, захарта, дафиновия лист и сока на лимона се слагат да заврат.  Намалява се котлона на съвсем ниска степен.
* Когато клокне се белят крушите /дръжките се запазват/ и веднага поставят във леко врящата течност.
* Всяка круша /варих по 2 наведнъж/ се вари по 7-8 мин. и изважда на хартия, за да се отцеди и изстине напълно.
* Отрязва се капаче 2см. от крушата и с малка лъжичка се издълбава и почиства добре семенна част.
* В така получения отвор се поставят начупените парченца синьо сирене.  Поставя се и капачето на крушата.
* С лентите бекон се завива добре крушата /ако са къси, клечките за зъби оказват изключително ценна помощ за закрепването на бекона/
* Нареждат се на хартия за печене в тавичка, поставят се в предварително загрята фурна на 220* на средна скара  и включва функция грил или вентилатор.

Казах ли колко много ми харесаха   blush2 blush2

12 коментара:

  1. Това и на мен ми харесва и си представих каква наслада е само..., а и изглеждат страхотно!
    Поздравления и благодарности за оригиналната рецепта :)

    ОтговорИзтриване
  2. Просто това е рецептата,достойна за моето обожание!!! Страшна си Пепи.Обра шестиците!!!

    ОтговорИзтриване
  3. Много красиво поднесено, а и това е любима за мене комбинация...не се и съмнявам за вкуса..:-)
    ПОздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ooo, страхотия изглежда! Поздравления Пепи!!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи,
    и аз се подреждам с поздравленията -
    изглежат неустоими...
    Чудесна рецепта - благодаря, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Леле, че сутрешна изненада имам тук :)
    Благодаря ви,
    fedora, Йоли, Лати, Илинка и Диди,

    Благодаря ви!
    Хубав зимен ден ви пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  7. Аз за съжаление сега го виждам и съм във възторг :)Обичам това съчетание на сладко и солено, а синьо сиренце обожавам и с круши...ммммм...Поздравления и топла вечер:))

    ОтговорИзтриване
  8. Мерси, Дани :)
    Хубава вечер и на теб!

    ПП: Вземи и беконче, така препечено на крушите е ммммммммммммммм да се окапе човек ;)

    ОтговорИзтриване
  9. E ovo ti je super mnogo mi se dopadaima da probam i ja ajde pozdrav iz Resice...

    ОтговорИзтриване
  10. И аз обичам такива съчетания!Много добре изглеждат на снимката, как само си ги аранжирала..Представям си и колко са вкусни!Ще се пробва!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. И на теб поздрави, Сонче! Цялата истина е обаче, че рядко правя така цели, че и да ги пълня. По-лесния вариант е срязани на две :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...