2 януари 2010 г.

Рибена чорба с маслини



Продукти:
1 кг. риба общо -в случая 3 пресни скумрии, глава и котлет от шаран /Ако не ви се чистят кости, избере филета, но от различни риби/
по 10-на стръка магданоз и кервиз/целина
1 с.л. сух дивесил /нямах пресен/
2-3 стръка копър
1 глава лук
2 моркова
1 с.л. нарязан пащърнак /моя е замразен/
сол на вкус

още:
1 зелена чушка
3-4 картофа
1 домат
1 ч.л. пащърнак и 1 ч.л. сух дивесил
2 моркова
3-4 с л ориз
100гр. зелени маслини без костилки
2-3 с.л. зехтин за готвене/олио
1 лимон
2 ч.л. картофен гранулат /картофено пюре на прах/***

Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива добре и поставя в 1,5л. студена вода, заедно със солта, пащърнака, нарязаните на едро морков, глава лук и копъра, магданоза и кервиза.
* Завира се и оставя да поври около 15 мин.
* Рибата се изважда, а бульона се прецежда.
* Картофите, морковите, чушката се нарязват на дребно; домата се настъргва.
* Прецедения бульон се връща на котлона.
* Поставят се в него нарязаните зеленчуци, останалия пащърнак, зехтина, маслините и измития ориз.
* След завирането са достатъчни 10-15 мин. на тих огън
* През това време рибата се почиства от костите /подбраните риби нямаха много ситни кости/
* Изключва се котлона, почистената риба и дивесила се прибавят към чорбата.
* Оставя се затворена тенджерата за 3-4 мин., след което се прибавя и картофения гранулат
* Разбърква се два-три пъти и пак затваря тенджерата за 10-на мин.
* Сервира се с лимон smile1

Тук ползвам една хитринка, при варене на риба, за да не става зян нищо от бульона. Рибата (рибния материал) се поставя в голяма марля, или парче тензух и  завързва; така се поставя в тенджерата.  След 15-те минути готвене с е изважда  топката с тензуха и отделя само месото от рибата.  Така вероятността да падне кост в супата е нищожна. 

***картофено пюре на прах рядко има в къщи в последните години, затова слагам заедно с картофите и 1 цял, обелен картоф да се свари. В края на супата го изваждам, намачквам много добре, разбърквам с малко от бульона и го връщам в супата. Така бульона не остава бистър.

и варианта без маслини 

1 коментар:

  1. Рибената чорба е страхотно ядене и е винаги добре приета в къщи.Успехи и весели празници.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...