2 януари 2010 г.

Рибена чорба с маслини


Продукти:
~1 кг. риба /Ако не ви се чистят кости, избере филета, но от различни риби. Но си имайте предвид, че кожата и костите придават истински вкус на бульона, докато с филето ще стане мътна :) вода/ Най-вкусна е чорбата с няколко вида риба - ползвам котлет шаран, котлет сьомга, парче пъстърва, или ципура, или лаврак. И ако имам отделена - 1 рибена глава :) на шаран, каракуда, или сьомга - последна има и месце по нея. 
по 10-на стръка магданоз и кервиз/целина
1 с.л. сух девесил /или 6-7 листа пресен/
2-3 стръка копър
1 глава лук
2 моркова
1 с.л. нарязан пащърнак и 1 с л нарязана глава целина 
сол на вкус

още:

по 1 зелена и червена чушки
2-3 средни  картофа
1 домат
1 ч.л. пащърнак и 1 ч.л. сух девесил
2 моркова
3-4 с л ориз, или 2 топки фиде 
100г . зелени маслини без костилки
4-5 с.л. зехтин за готвене/олио
1 лимон
1 с.л. царевично нишесте, или препечено брашно 
Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива добре и поставя в 1,5л. студена вода, заедно със солта, пащърнака, целината,нарязаните на едро морков, глава лук и копъра, магданоза и девесил.
* Завира се и оставя да поври около 15 мин.
* Рибата се изважда, а бульонът се прецежда.
* Картофите и  чушките се нарязват на дребно; доматът и морковите се настъргват (в отделни купички, разбира се). Доматът може да бъде и съвсем ситно нарязан. 
* В тенджера се поставят настърганите моркови и нарязаните чушки. Сипва се олиото/зехтинът. 
* Запържва се за 2-3 мин - така морковите си пускат приятният оранжев цвят за всяка супа.  
* Прибавят се настърганите домати, разбърква се минута и се налива прецеденият бульон. 
* Добавят се останалите нарязани зеленчуци -  пащърнак и картофи. 
* Варят се около 15 мин - колкото да омекнат и се прибавят измития ориз/или фиде и нарязаните маслини. 
* След завирането са достатъчни 10 . на тих огън - до набъбването на ориза. 
* През това време рибата се почиства от костите и ако има кожа се отстранява. 
* Изключва се котлонът и  почистената риба  се прибавят към чорбата. Поръсва се с нарязания/стрит девесил. 
* Царевичното нишесте/препеченото брашно се разтваря в 2 лъжици вода и прибавя към чорбата.  

* Сервира се с лимон smile1

Това е най-често готвената  рибена чорба у нас. Маслините обаче в последните 3-4 години не слагам, забравям ги, а придават приятна киселина. 
При готвенето на всички супи напомням, че и при варенето със зеленчуците, отгоре се образува пяна; не само като се вари месо. Мен тази пяна ме дразни :) и я обирам с решетъчна лъжица. 
 

1 коментар:

  1. Рибената чорба е страхотно ядене и е винаги добре приета в къщи.Успехи и весели празници.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...