22 септември 2009 г.

Печено агнешко бутче




В случая е бутче, принципно става за всякакво месо, или дори печено агне.
Времето за печене е на всеки килограм месо - по около 40 мин.

Продукти:
агнешко бутче - ок. 1,8 кг с част от ребърцата е

подправки - по една голяма щипка джоджен/гьозум, девесил, черен пипер
сол - на вкус, но слагам около 1 ч.л. на такова парче месо
2 с.л. брашно и 1 с.л. червен пипер
150 мл бира
150мл вода
100г. масло

Приготвяне:
Подправките се смесват. Прибавя се половината масло-разтопено  и обърква добре.
Бутчето се намазва добре със сместа, завива със свежо фолио и прибира за 2 часа в хладилник.
Поставя се в тава за печене, наливат се бирата и водата.
Завива се добре с фолио; пече се първо на 250* за 20 мин, след което намалява степента на 150*-160* за още час и половина - два, зависи колко е "старо" агнето.
Развива се фолиото, намазва се бутчето с останалото масло и запича 5-10 мин. до зачервяване. 


Времето за печене зависи и от "възрастта" на месото. Ако е по-старо, времето трябва да се увеличи.

16 коментара:

  1. Пепи, загряваш ли предварително фурната (извинявам се за глупавия въпрос)?

    ОтговорИзтриване
  2. да, за да може по-бързо да достигне Т* вътре.

    ОтговорИзтриване
  3. Благодаря ти, Пепи! Агнешкото на снимката изглежда великолепно! Утре ще пробвам рецептата и ще докладвам. :)

    ОтговорИзтриване
  4. и аз решавам тази година да пробвам рецептата,дано е успешна?!!!

    ОтговорИзтриване
  5. Много е апетитно това месце ,имам бутче агнешко и искам да го направя по твоята рецепта ,..но имам въпрос ,за какво служи брашното (може би за сгъстяване на сосчето):))
    Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. за да се запечата месото, да остане сочно вътре. Тъй като подправкит е са малко.
      Може да не слагаш, но запечатай месото на тиган от страните.
      А соса остава съвсееем малко, не му трябва сгъстяване. Ако искаш повече - сложи малко повече течности, накрая отсипи соса и сгъсти с лъжица царевично натурално нишесте или препечено брашно.

      Изтриване
    2. Благодаря ти за бързия отговор..Искам да опитам с брашно (и в други твои рецепти го слагаш ),не го срещам само при теб ,обяснението е за хрупкава коричка .Ще опитам ,но проблем ми е да го запечатам , нямам толкова голям съд .Какво би ме посъветвала как е по добре ,дали да го нарежа на порции или да го оставя цяло- 2кг е,купено от фермери,как е по-сочно .Понякога го правихме на порции(но нямам спомен от крайният резултат) и всяко парче го овкусявахме ,моля те държа на твоето мнение .Ти си майстор на месата и на само..Ооф ,дасадна съм:))
      Ина

      Изтриване
    3. Коричката става хрупкава и само с масло и подправки да го мажеш :)
      Не знам какво ти е месото. Бутче и с мазнинка по него? ако е така - цяло, ще остане сочно, но повечко време ще печеш, на по-ниски градуси. На мен ми харесва и по двата начина печено - ако е нарязано на порции, пак по-големи да са, по ~ 400-500 гр. парче, за да не остане сухо. И да, всяко парче поотделно овкусено и оставено така да си поеме подправките.
      Ако решиш цяло да го правиш (определено така е по-сочно), можеш да сложиш да запечаташ в тавата, в която ще го печеш - но на котлона. След това наливаш течностите, завиваш и във фурната.

      Изтриване
    4. Здравейте, брашното по принцип има функция да абсорбира аромати и миризми и да ги предава дифузно на течностите. Освен че сгъстява соса, задържа ароматите на подправките, втрити в месото. Така се приготвят и ароматните води- розова, ментова- няколко капки етерично масло да се разтворят в литри вода, но там като носител се използва талк.

      Изтриване
  6. Стахотна си ,винаги намираш време ,за да ни помагаш .Реших ,цяло ще го пека .Още веднъж много ,много ти благодаря !
    Поздрави!Ина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Поздрави и на теб :) Надявам се да сте го хапнали вече агнешкото и да е било вкусно :)

      Изтриване
  7. Стана страхотно! Благодаря за рецептата! Аз използвах плешка и допълнително сложих картофки и една нарязана ябълка за да придаде аромат и да премахне миризмата на печено.
    https://photos.app.goo.gl/2Z6eeAyrLP6OFbEG2

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Браво, много вкусно изглежда! Ще използвам идеята с ябълката :) щом казваш, че премахва миризма.
      Поздрави и светли празници!

      Изтриване
  8. Светли празници!
    Имам и аз въпрос за брашното.. Смесва се с подправките и се овалва месото с него... Маслото като се слага във фурната ли се добавя?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Сигурно вече сте го опекли :) Но горе всичко си е написано - брашното - да, смесва се с всички подправки и с тази смес се намазвам месото. Маслото половината се разтопява и смесва с подправките за намазване на месото, а с другата половина се намазва след като се развие фолиото.

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...