Продуктите са приблизителни, за около 1,2 кг готова салата трябват:
Половин килограм бял боб/фасул
грах – консервиран или замразен - 200гр.
кисели краставички – 6-7 броя
чушки- 3-4 бр. /печени обелени, или мариновани може да се използват/
2-3 моркова
грах – консервиран или замразен - 200гр.
кисели краставички – 6-7 броя
чушки- 3-4 бр. /печени обелени, или мариновани може да се използват/
2-3 моркова
гъст доматен сок, или доматено пюре - около 300гр.
100мл. олио
100мл. олио
сол на вкус
Приготвяне:
* Бобът се сварява до пълно омекване.
* Морковите се нарязват на кръгчета или полумесци, чушките/камби – на не много дребни парчета. Заедно с граха се поставят да се сварят.
* Нарязват се киселите краставици (на кръгчета).
* Когато всички продукти са добре сварени, се поставят в дълбока купа или тава.
* Прибавят се доматения сок/пюре, олиото и посолява на вкус.
* Прибавят се доматения сок/пюре, олиото и посолява на вкус.
* Разбърква се добре и оставя да престои поне 1 ч. за да се "омешат" вкусовете.
* Подходяща за салата, за мезе или просто да се нахрани човек.
Много хубава рецепта,мисля да я пробвам,само искам да попитам с лютеница ще стане ли или трябва се ползва дом.пюре както е по рецептата?
ОтговорИзтриванеСтава и с лютеница, но тогава се усеща вкуса на лютеница - аромата на чушки, а то има в салата такива. По-добре доматено пюре сложете.
ОтговорИзтриванеПепиииииии, как я бях забравила тази салатка. Цяло студентсво искарах с нея и с незнам колко литра ракия :)
ОтговорИзтриванехехех, Насе, аз се чудя защо ме пита младежа за нея дали да не пратя :))
Изтриванеа то не било само до салатата :)
Може и с лютеница,даже е по-хубава.А за да е още по- ,се слага и риба(печена скумрия)
ОтговорИзтриванес рибата си има рецепта тук :) Тя си е за наяждане, не салата. А лютеница, като знам колко мие трудоемка - не бих сложила тук, но Вие си сложете :)
ИзтриванеМисля, че сте забравили оцета, не става без оцет според мен, в моята рецепта има и оцет
ОтговорИзтриванеОцет?! В салата, в която има кисели краставички и доматено пюре?! Не, не съм забравила, в моята рецепта няма оцет. Не бих и пробвала.
ИзтриванеСамо да добавя, че ако се слага риба (скумрийка) тя се нарязва на шайби и се запържва леко в горещо олио докато побелее, реди се в бурканите и така става уникално!
ОтговорИзтриванеНе, не запържвам шайбите риба. Варя ги, за да им се стапят костите с оцет и подправки. Ето и рецептата ми за скумрия Ропотамо
Изтриванеhttps://pep-4o.blogspot.bg/2010/05/blog-post_17.html?m=0
Рецептата с боба съм я правила,но в момента рецептата не е в къщи знам,че се слага,грах,доматено пюре,кисели краставички и боба и не знам коя е вярната
ОтговорИзтриванеВярната е както си я направите. Като народните песни - източник народен.
ИзтриванеАз съм направила така, както на нас ни харесва и така я предлагам. Вие си я правете по Вашата рецепта, щом така Ви харесва. На бобена салата оцет слагам, но в салата, в която има доматено пюре и кисели краставички - повтарям, не бих сложила. Всеки с вкуса си.