Откакто мернах долната такава пица в нета ( една дама питаше как се прави), не ми излиза от ума. Поне две три седмици се каня да я направя, но нали главния ни пицояд го нямаше, та все отлагах. Снощи обаче им обещах, че ще ядат пица .
Тестото за 1 голяма тава е половината доза от това любимо мое тесто за пици.
~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части)
1/2 кубче жива мая - 20 гр.
~ 50 мл. олио
по една ч.л. сол и захар
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето
Плънка:
плънката е по желание - тази тук е филе, маслини, царевица, домат. Намазана с равни части лютеница и кетчуп (и двете собствено производство), обилно наръсена с кашкавал и моцарела.
плънката е по желание - тази тук е филе, маслини, царевица, домат. Намазана с равни части лютеница и кетчуп (и двете собствено производство), обилно наръсена с кашкавал и моцарела.
А за подправка на всички пици слагам риган, или риган и чубрица
За "охлювите":
сварени яйца, топено сирене и кашкавал.
Приготвяне:
Замесва се тестото, оставя се да втаса.
Разделя се на две топки.
Първата топка се точи на кора, с диаметър около 4см. по-малък от чинията за сервиране на пицата***.
Готовата кора (блата) се поставя /пренася с точилката/ в тавата за печене - поръсена само с брашно, или с царевично нишесте.
Втората топка се точи /по възможност на дълга ивица/.
Трябват ни ивици с ширина около 4см.
Яйцата се нарязват на 6-ки или осминки.
В края на ивицата се поставя парче яйце, парче топено сирене или кашкавал /аз ги редувах/
Завива се веднъж, отрязва тестото и поставя върху блата така, че половината от рулцето да бъде върху него. Нареждат се не много плътно едно до друго.
Когато всички са наредени, блата се намазва с кетчуп или друга смес по желание (аз намазвам със сместа от кетчуп и лютеница), поръсва с чубрица и риган и всички останали продукти.
Най-отгоре се настъргват кашкавала и моцарелата.
Рулцата-охлювчета се намазват с четка с доматената паста /или с друго по желание/.
Поставя се готовата тава в студена фурна и включва на 250*.
Така пицата втасва, докато загрява фурната.
и нормално изглеждащи пици с различни плънки
***Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, а да се раздърпат с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :) лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Не става идеално кръгло - или поне аз нямам тренировка, за да го направя, но е по-добре да е разстелено с ръце тестото. Има и моменти, когато бързам - да готвя ли, да снимам ли :) пък и ме чакат :) и тогава пак си ползвам точилката.
***Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, а да се раздърпат с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :) лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Не става идеално кръгло - или поне аз нямам тренировка, за да го направя, но е по-добре да е разстелено с ръце тестото. Има и моменти, когато бързам - да готвя ли, да снимам ли :) пък и ме чакат :) и тогава пак си ползвам точилката.
Моят начин на печене на пицата, за пица с тънък и хрупкав блат, или дебел и пухкав.
През годините правене на пица стигнах до извода, че не тестото е толкова важно, а самото печене на пицата. Защото аз я правя с едно и също тесто, но пека по различен начин.
През годините правене на пица стигнах до извода, че не тестото е толкова важно, а самото печене на пицата. Защото аз я правя с едно и също тесто, но пека по различен начин.
Ако искам пицата да е тъничка и с хрупкава коричка, правя я като пека приготвената пица в предварително загрята фурна на 250-300*, за да се изпече максимално бързо. Сочна, с богата плънка и тънка, хрупкава коричка. Ако искаме да е хрупкава коричката -поръсвам на хартията,на която ще поставя блата малко царевично брашно (или когато разточвам блата още, поръсвам плота).Ако ли трябва да е тънък и мекичък и блата -само намазнено тестото, докато оформям блата. Важно е, плънката да е двойно по-дебела :)
Ако от нея ще яде и Стоев-старши, тогава трябва да е по-пухкава (с по-дебел блат) и поставям приготвената пица в студена фурна, включвам и пека до зачервяване на 220*.
Ако от нея ще яде и Стоев-старши, тогава трябва да е по-пухкава (с по-дебел блат) и поставям приготвената пица в студена фурна, включвам и пека до зачервяване на 220*.
Плънката всеки път е уникална сама по се бе си :) И никога една и съща. Всеки път има нещо в повече; нещо различно...... но колкото е по-богата плънката, толкова е по-вкусна :) Колбас/филе, шунка, луканка, пилешко сварено месо, гъби, парченца маслини, варени яйца, каперси, домати (пресни или конфи) , лук, царевица и всякакви видове сирена..... а за мен може и с парченце миризливо сирене отгоре. Е, не всичко наведнъж. Каквото хладилник покаже :)
Тестото - в повечето случаи го намазвам с олио и тогава разточвам. Или раздърпвам с намаслени ръце. Поставям го на хартия за печене, дооформям, според тавата. Намазвам със смесени равни части лютеница и кетчуп, или готов доматен сос, поръсвам с риган и чубрица и тогава гарнирам.
Тестото - в повечето случаи го намазвам с олио и тогава разточвам. Или раздърпвам с намаслени ръце. Поставям го на хартия за печене, дооформям, според тавата. Намазвам със смесени равни части лютеница и кетчуп, или готов доматен сос, поръсвам с риган и чубрица и тогава гарнирам.
Пепи, много е ефектна!
ОтговорИзтриванеПоздрав и :-)
Чудесна пица!
ОтговорИзтриванеМного хубава идея!
Поздравления
Вики
Пепи,
ОтговорИзтриванестрахотна идея и изпълнение.
Поздрав, Диана
Само да ми остане малко време и непременно ще се пробва!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Пепи, страхотно изкушаваща е тази пица!
ОтговорИзтриванеДими, Вики, Дианка, Краси, Таня,
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ви харесва този начин на оформяне на пицата. А вкуса и е още по-добър така, с парче кашкавал или сирене, скрито във всяко охлювче :)
Ооооооооооооооо,без думи!!!! Прелестно е!!!!
ОтговорИзтриванеПоздрави и от мен. Аз съм нова и от днес "следя" блога ти :-)
ОтговорИзтриванеСтрахотни идеи.
Благодаря.
Имаш ли против да ги споделям в сайта си, не в блога?
Йоли :)
ОтговорИзтриванеIrshad, радвам се, че ти допадат идеите.
Нямам нищо против да ги споделяш в сайта си, разбира се, посочвайки източника, както е коректно.
Ох тази пица изглежда много апетитна :-)
ОтговорИзтриванеНаправо искам да си я сготвя. Поздравления за хрумката ;)
Направо я замесвай :))
ИзтриванеБлагодаря за рецептата! Търсих из форумите как се прави пица и все ми изскачаше "тестото на pep-4o", реших да опитам и тавата беше направо ометена. Страхотно!
ОтговорИзтриванеРадвам се :) че си намерила и своето тесто вече :) няма да съжаляваш. А тестото е хубаво и за пърленки, кифлички... остават меки няколко дни след като ги направиш
ИзтриванеИзвинявам се за глупавия въпрос, но като се пе че с хартия за печене, намазва ли се хартията с нещо или тавата под нея. До сега не съм пекла с такава хартия. Или може пицата да се сложи в намазнена тава. Понеже видях, че си я пекла върху хартия. Благодаря!
ОтговорИзтриванене хартията не се намазва с нищо нито под нея. Ползвам я за да не те търкампосле упорито тавата. може да подмажете тавата с мазнина и да не ползвате хартията за печене
ИзтриванеЗдравейте. За пореден път правя нещо по ваша рецепта и винаги резултата е много добър, да не кажа супер. До сега правих пица с доста твърда коричка. Вчера опитах по вашата рецепта и стана един път. Много благодаря. Страхотна сте!
ОтговорИзтриванееха, страхотно! Много се радвам, че още един човек е доволен от тестото за пица :)
ИзтриванеБлагодаря за доверието!
Здравейте! Може ли част от тестото да се замрази?
ОтговорИзтриванеЗдравейте, може, да. След като размразете хубаво на стайна температура, оставете за още час-два да почине, преди да направите пицата
Изтриване