28 октомври 2009 г.
Салата "Гнездото на глухаря"
Продукти:
5-6 картофа
7-8 мариновани или кисели краставички
6 яйца
300 гр кашкавал
100гр сирене
200гр майонеза + още 50 гр.
300гр шунка или сварено пилешко филе (точно тази е с шунка)
сол
връзка магданоз
зелена салата, магданоз, копър, спанак или други листа за декорация
Приготвяне:
Картофите и яйцата се сваряват. Обелват се и охлаждат.
Отделят се жълтъците от белтъците.
Приготвя се кръгла чиния или поднос за нареждането на салатата.
На дъното се настъргват на най-едрата част на ренде половината сварени картофи така, че да го покрие. Посоляват се. Издърпват се встрани така, че да се образува кръг, в който да има отвор.
Върху картофите се настъргват белтъците.
Киселите краставички се нарязват на тънки ивици - дълги приблизително по 3-4 см. и половината поставят върху белтъците
Всичко се намазва внимателно, да не се притиска, с майонезата (200 гр. -1 кутия. Ползвам "лека" обикновено).
Отгоре се настъргват останалите картофи.
Шунката (или свареното пилешко филе) се нарязва също на тънки ивици и се разпределя върху оформящия се вече венец в чинията.
Върху нея се настъргва 50гр от сиренето и 220 гр от кашкавала.
В средата на салатата трябва да е останала празна част . В нея, по ръба на венеца се нареждат листата от салата/маруля, други зеленийки/ така, че да го очертаят по-добре.
Останалите ленти раставички се поставят във външния край на венеца.
Магданоза се нарязва на ситно и се поръсва по цялата оформена вече салата.
Приготвяне на яйчицата:
От горните продукти са останали жълтъците, 50 гр сирене, 80 кашкавал и 50 майонеза.
Прибавя се и малко ситно нарязан магданоз и се размачкват хубаво продуктите.
С навлажнени ръце се правят елипсовидни топчета и поставят в средата на "гнездото", няколко отвън, като "изпаднали от гнездото яйца", а по-голямата част - вътре, в отвора, оформен със зелените листа.
Салатата може да се приготви от предния ден и завита със свежо фолио изглежда току-що направена.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
prekrasno
ОтговорИзтриванеМного тежка салата
ОтговорИзтриванеАко не я изядете наведнъж - не е. Отрежете си парченце. Или по-добре не я правете, щом не е Вашата.
Изтриване