4 октомври 2009 г.

Пица. И Пица на охлювчета



Откакто мернах  долната такава пица в нета ( една дама питаше как се прави), не ми излиза от ума. Поне две три седмици се каня да я направя, но нали главния ни пицояд го нямаше, та все отлагах. Снощи обаче им обещах, че ще ядат пица .



Тестото за 1 голяма тава е половината доза от  това любимо мое тесто   за пици.


~ 350 мл вода ( или вода и прясно мляко - равни части) 
1/2 кубче жива мая - 20 гр. 
~ 50 мл. олио 
по една ч.л. сол и захар 
около 500-600 г брашно за меко, но еластично тесто и още малко за точенето 

Плънка:
плънката е по желание - тази тук е филе, маслини, царевица, домат. Намазана с равни части лютеница и кетчуп (и двете собствено производство), обилно наръсена с кашкавал и моцарела.
А за подправка на всички пици слагам риган, или риган и чубрица 
За "охлювите":
сварени яйца, топено сирене и кашкавал.




Приготвяне:
Замесва се тестото, оставя се да втаса.
Разделя се на две топки.
Първата топка се точи на кора, с диаметър около 4см. по-малък от чинията за сервиране на пицата***.
Готовата кора (блата) се поставя /пренася с точилката/ в тавата за печене - поръсена само с брашно, или с царевично нишесте.
Втората топка се точи /по възможност на дълга ивица/.
Трябват ни ивици с ширина около 4см.
Яйцата се нарязват на 6-ки или осминки.
В края на ивицата се поставя парче яйце, парче топено сирене или кашкавал /аз ги редувах/
Завива се веднъж, отрязва тестото и поставя върху блата така, че половината от рулцето да бъде върху него. Нареждат се не много плътно едно до друго.
Когато всички са наредени, блата се намазва с кетчуп или друга смес по желание (аз намазвам със сместа от кетчуп и лютеница), поръсва с чубрица и риган и всички останали продукти.
Най-отгоре се настъргват кашкавала и моцарелата.
Рулцата-охлювчета се намазват с четка с доматената паста /или с друго по желание/.
Поставя се готовата тава в студена фурна и включва на 250*.
Така пицата втасва, докато загрява фурната.
Пече се до зачервяване, около 20 мин.




и нормално изглеждащи пици smile1 с различни плънки

***Желателно е блатовете за пицата да не се точат с точилка, а да се раздърпат с ръка, или оформят, тъй като при точенето точилката изкарва всичкия въздух на тестото. Когато можете :)  лесно е - с длан върху длан, върху тестото, то се разстила. Не става идеално кръгло - или поне аз нямам тренировка, за да го направя, но е по-добре да е разстелено с ръце тестото. Има и моменти, когато бързам - да готвя ли, да снимам ли :) пък и ме чакат :) и тогава пак си ползвам точилката. 

Моят начин на печене на пицата, за пица с тънък и хрупкав блат, или дебел и пухкав. 
През годините правене на пица стигнах до извода, че не тестото е толкова важно, а самото печене на пицата.  Защото аз я правя с едно и също тесто, но пека по различен начин. 




Ако искам пицата да е тъничка и с хрупкава коричка, правя я като пека приготвената пица в предварително загрята фурна на 250-300*, за да се изпече максимално бързо. Сочна, с богата плънка и тънка, хрупкава коричка.  Ако искаме да е хрупкава коричката -поръсвам на хартията,на която ще поставя блата малко царевично брашно (или когато разточвам блата още, поръсвам плота).Ако ли трябва да е тънък и мекичък  и блата -само намазнено тестото, докато оформям блата. Важно е, плънката да е двойно по-дебела :) 





Ако от нея ще яде и Стоев-старши,  тогава трябва да е  по-пухкава (с по-дебел блат) и поставям приготвената пица в студена фурна,  включвам  и пека до зачервяване  на 220*. 




Плънката всеки път е уникална сама по се бе си :) И никога една и съща. Всеки път има нещо в повече; нещо различно...... но колкото  е по-богата плънката, толкова е по-вкусна :)  Колбас/филе, шунка, луканка, пилешко сварено месо, гъби,  парченца маслини, варени яйца, каперси, домати (пресни или конфи) , лук, царевица и всякакви видове сирена..... а за мен може и с парченце миризливо сирене отгоре.  Е, не всичко наведнъж. Каквото хладилник покаже :)



Тестото - в повечето случаи го намазвам с олио и тогава разточвам. Или раздърпвам с намаслени ръце. Поставям го на хартия за печене, дооформям, според тавата. Намазвам със смесени равни части лютеница и кетчуп,  или готов доматен соспоръсвам с риган и чубрица и тогава гарнирам. 

19 коментара:

  1. Пепи, много е ефектна!

    Поздрав и :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесна пица!
    Много хубава идея!
    Поздравления
    Вики

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    страхотна идея и изпълнение.
    Поздрав, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Само да ми остане малко време и непременно ще се пробва!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, страхотно изкушаваща е тази пица!

    ОтговорИзтриване
  6. Дими, Вики, Дианка, Краси, Таня,

    Много се радвам, че ви харесва този начин на оформяне на пицата. А вкуса и е още по-добър така, с парче кашкавал или сирене, скрито във всяко охлювче :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ооооооооооооооо,без думи!!!! Прелестно е!!!!

    ОтговорИзтриване
  8. Поздрави и от мен. Аз съм нова и от днес "следя" блога ти :-)
    Страхотни идеи.
    Благодаря.
    Имаш ли против да ги споделям в сайта си, не в блога?

    ОтговорИзтриване
  9. Йоли :)

    Irshad, радвам се, че ти допадат идеите.
    Нямам нищо против да ги споделяш в сайта си, разбира се, посочвайки източника, както е коректно.

    ОтговорИзтриване
  10. Ох тази пица изглежда много апетитна :-)
    Направо искам да си я сготвя. Поздравления за хрумката ;)

    ОтговорИзтриване
  11. Благодаря за рецептата! Търсих из форумите как се прави пица и все ми изскачаше "тестото на pep-4o", реших да опитам и тавата беше направо ометена. Страхотно!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се :) че си намерила и своето тесто вече :) няма да съжаляваш. А тестото е хубаво и за пърленки, кифлички... остават меки няколко дни след като ги направиш

      Изтриване
  12. Извинявам се за глупавия въпрос, но като се пе че с хартия за печене, намазва ли се хартията с нещо или тавата под нея. До сега не съм пекла с такава хартия. Или може пицата да се сложи в намазнена тава. Понеже видях, че си я пекла върху хартия. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. не хартията не се намазва с нищо нито под нея. Ползвам я за да не те търкампосле упорито тавата. може да подмажете тавата с мазнина и да не ползвате хартията за печене

      Изтриване
  13. Здравейте. За пореден път правя нещо по ваша рецепта и винаги резултата е много добър, да не кажа супер. До сега правих пица с доста твърда коричка. Вчера опитах по вашата рецепта и стана един път. Много благодаря. Страхотна сте!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еха, страхотно! Много се радвам, че още един човек е доволен от тестото за пица :)
      Благодаря за доверието!

      Изтриване
  14. Здравейте! Може ли част от тестото да се замрази?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте, може, да. След като размразете хубаво на стайна температура, оставете за още час-два да почине, преди да направите пицата

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...