Продуктите са ориентировъчни:
1 зелка от около 1 кг
500г карфиол (или разменете дозите, както Ви харесва :))
1 глава червено цвекло - малка - около 200г
7-8 моркова
листа целина
парче хрян
6 с.л. захар по желание /за любителите на сладникавите туршии/
3 с.л. сол
Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват със солта.
Морковите, карфиолът и целината също се почистват, нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда - толкова, че като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя на сравнително топло място за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
До седмия ден е готова.
Ако е на хладно място - става за 10-14 дни.
Ако се кипне маринатата и залее с гореща - става готова за 3 дни.
При сервиране се поръсва с малко зехтин/олио
500г карфиол (или разменете дозите, както Ви харесва :))
1 глава червено цвекло - малка - около 200г
7-8 моркова
листа целина
парче хрян
6 с.л. захар по желание /за любителите на сладникавите туршии/
3 с.л. сол
Зелето и червеното цвекло се нарязват на ситно и намачкват със солта.
Морковите, карфиолът и целината също се почистват, нарязват и омесват с горните продукти.
Поставят се в тенджера - достатъчно голяма, за да събере продуктите.
Поставя се върху зелето чинията да го покрие така, че да не излиза зеле от краищата на чинията.
Сипва се около 800мл вода - или повече, зависи от съда - толкова, че като е притиснато зелето да се покрие с чинията.
Тенджерата се оставя на сравнително топло място за 5-6 дни, като всеки ден се отваря и разбърква по веднъж.
До седмия ден е готова.
Ако е на хладно място - става за 10-14 дни.
Ако се кипне маринатата и залее с гореща - става готова за 3 дни.
При сервиране се поръсва с малко зехтин/олио
*** Ако е по-голямо количество, когато е станала туршията се прибавя натриев бензоат, или калиев сорбат (за спиране на ферментацията) - 1 г на 1 кг. материал и се запечатва в буркани, като те вече се поставят на хладно място. Така приготвено издържа до пролетта.
Няколко години по-късно: Предпочитаме да оставим туршията само солена, ферментирала, без захарта.
Нарязваме продуктите, намачкваме, пълним в буркани и притискаме хубаво. Разтварям 40 г сол в литър вода и заливам. Ако трябва още - правя нова доза вода и сол, за да се напъни съдът.
Вместо в тенджера, може да се поставят в голям буркан, или малко бидонче за туршии. Капачките не се затварят плътно, защото при ферментацията ще се надуят - слагам парче марля, ластика и всеки ден притискам материала отгоре. Бурканите поставям в тава, защото излиза от саламурата.
Парчето хрян цяло ли се слага или нарязано?
ОтговорИзтриванеЦялото да , зашото не го ядем. Ако го ядете - нарежете на ситно с другите продукти
ИзтриванеБлагодаря.
ОтговорИзтриванеЗдрасти Пепи! Не виждам нито оцет, нито сол. Засилих се да я правя тази вечер, но се възпрях да попитам :) не става ли сладка тази трушия?
ОтговорИзтриванеима сол, Ваня "сол - около 45-50гр." за тези 2 кг продукти. Сладникава е, да. Оцет няма в тази, но аз правя от другата - цветна туршия като и добавям червено цвекло. И от онази с меда направих с червено цвекло :)
ИзтриванеМного благодаря! Уж четох внимателно .... :)
ОтговорИзтриване