Ей за това тестяно разкошество съм длъжница на себе и блога, че не бях го снимала и споделила. Карталаци от моя роден край, Орлов дол. Както ги правеха баба, а после мама. Израснала съм с всякакви тестени закуски, печива, че и каши. Под зоркия поглед на баба, лека и пръст, без закуска не тръгвахме за училище. 'А изклинча, 'а вечерта съм сведена до знанието на тати и получа назидателна порция. Най-лесно беше с филиите - съседските кокошки унищожаваха всякакви следи много бързо, но майка намираше прегрешенията ми по шкафове и чекмеджета и все още казва, че е било най- лошо при всяко лятно основно чистене на шкафовете с черги и завивки в избата. Трудно беше да си злояд в онези години, но детската изобретателност няма граници. Малко ме е срам да си призная това горе, но вече и децата го знаят , дано пропуснат да го разказват на малката Мишенка.
Карталаците са с хрупкава коричка, много тънки пластове, сирене и масло. Мама и баба ги правеха с мас, но тази година нямам домашна, а последната купена замина в контейнера след като отворих и помирисах. И печаха на сач. Независимо на печката, или лятото отвън на огъня. И аз ги правех преди време на сач, но нали съм в месоядно семейство, два сача изхабих за да пека мръвки на тях. Затова сега в дебелодънния тиган, но съм си обещала, че следващият сач, който си купя ще бъде само за катми, гюзлеми и карталаци. Никакви меса. По сведения от Мише и неговите баба и дядо, това е "два пъти токано", но така и не съм ги опитала в Чирпанско.
Мама казва, че са ги правили без мая. Но и двете с баба точеха много, много тънко - да се чете вестник през кората. Едва ли някой ден ще се науча, щом до сега не съм. Тя сподели, че в последните години са слагали по мъничко мая - не като за пухкава питка, но да има малко в тестото. Така правя и аз, така и споделям. А Вие, ако можете да точите, или дърпате съвсем фино корите, не слагайте. Ако имате хубава мас - пробвайте с нея, или 50/50 смесена с масло. Дозата на тестото е за 6-7 карталачета (познайте дали не ги нарихаме търкалаци ) Може да си го направите, приберете в хладилника и ползвате за ден-два, за да бъдат винаги топли и хрупкави.
Продукти:
~ 450 мл. топла вода
1/4 кубче жива мая (10г) , или 2-3 г суха
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
~ 1 кг. брашно и още малко за точенето
1/4 кубче жива мая (10г) , или 2-3 г суха
1 с.л. олио
1 с.л. оцет
1 ч.л. захар
1 ч.л. сол
~ 1 кг. брашно и още малко за точенето
~1 пак масло от 125г и още малко за намазване на тигана, или сача / или мас
~700г сирене (колкото повече, толкова по-вкусни са)
Приготвяне:
* Пресятото брашно се поставя в дълбока купа.
* Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета, олиото и топлата вода. Прибавя се маята.
* Разбърква се, докато стане гъста, лепкава топка, след което се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.
* Покрива се и оставя за 30-40 мин. на топло място. Или в хладилника за една нощ.
* Разделя се на 6-7-8 топки - поред големината на тигана, за да не стават прекалено дебели и да могат да се изпекат отвътре. Моите са по ок 200г, 7 бр.
* Всяка се разточва на тънка кора - колкото може, по-тънка да бъде :) По възможност правоъгълна/елипсовидна, защото кората после се навива на руло, да не остава тънко в краищата.
* Всяка кора се намазва с 2-3 лъжици разтопено масло и поръсва със сирене.
* Прави се кладенче, в което се поставя солта, захарта, оцета, олиото и топлата вода. Прибавя се маята.
* Разбърква се, докато стане гъста, лепкава топка, след което се изважда върху набрашнена повърхност и доомесва - да се получи меко, еластично тесто.
* Покрива се и оставя за 30-40 мин. на топло място. Или в хладилника за една нощ.
* Разделя се на 6-7-8 топки - поред големината на тигана, за да не стават прекалено дебели и да могат да се изпекат отвътре. Моите са по ок 200г, 7 бр.
* Всяка се разточва на тънка кора - колкото може, по-тънка да бъде :) По възможност правоъгълна/елипсовидна, защото кората после се навива на руло, да не остава тънко в краищата.
* Всяка кора се намазва с 2-3 лъжици разтопено масло и поръсва със сирене.
* Завива се на хлабаво руло.
* Двата и края се завиват срещуположно към средата, да се получи осмица
* Отново се намазва с разтопеното масло (нали знаете, че с четка става много лесно) и едната част се захлупва върху другата. Притиска се леко с ръка и отново разточва, да се изтъни - до около 6-8мм. Внимателно, да не излезе сиренето отвън, че после загаря при печенето.
* Намазва се от двете страни с масло и се пече в загрятия предварително сач, или дебелодънен/чугунен тиган. След като загрее, степента на котлона се намалява наполовина, за да не прегаря, а да успява да се изпече тестото. И тъй като е с мая и лееееко трябва да бухнат, аз захлупвам тигана с капак.
Изпичат се по около 3-4 мин от страна; обръщам ги 2-3 пъти и пак намазвам с масло. Тук е моментът да си прецените степента на котлона - ако забележите, че бързо прегарят, намалете го още.
* Следва още едно намазване, когато се извадят от тигана :) затова споменах за четката, тъй като с нея намазването с масло е тънко. Не че с масло може да се прекали.
Докато тази се пече, се приготвя следваща и т.н. и т.н.
И още нещо ще споделя, което пак си "краднах" от мама. Веднъж опитах месеница с домат вместо с айран. И от тогава, почти винаги си хапвам месеница, баница, катми, карталаци и подобни с домат, вместо с айран.
И още нещо ще споделя, което пак си "краднах" от мама. Веднъж опитах месеница с домат вместо с айран. И от тогава, почти винаги си хапвам месеница, баница, катми, карталаци и подобни с домат, вместо с айран.
Ето, какво съм пропуснала, като не съм закусвала...Макар, че мама работеше далеч и стутрин рано в работни дни обикновено някакви сандвичи ни е правила с брат ми, най-много мразех филия с масло и мед, бррр. Та и аз като теб, като първолак помня, как докато мама се приготви да ме води на училище аз мятах филията зад едно кухненско диванче с табла. Като дръпна следмесец за основно честене лошо и стана от гледката. Какво друго да измисля, освен да мятам филията през балкона. На брат ми му хареса идеята, но взе да мята и картофи. А живеехме тогава на 12 етаж. Тук вече мама щеше направо да припадне, когато съседи и звъннаха да кажат, че ще убие някой с този картоф...Някъде там май или тя се е отказала да предлага закуска, или аз съм я яла насила, не помня, но от дете мразя да закусвм, а кота възрастен много рядко. Макар в поседните години разни подстрекатели колеги да за се подкукоросвали да подхапвам. Непременно ще опитам карталаците ти, много биха ми допаднали без маята, баба така точеше баниците, а и мама, но аз, уви също не усвоих тази тънкост докрай.
ОтговорИзтриванеЛеле, ама вие и картофи сте мятали, не само филии :) Ама на тая възраст де да се сетите, че някой ще ви издаде :) Филия с мед и масло и на мен беше от най-нелюбимите закуски. Мразех ги направо, но и медът беше все кристализирал, та хрупаше и ми беше гадно. Виж, сега, Мишо като гледа пчели, ям филии в сезона, в който вади мед/лятото и е още течен - зимата кристализирал не го близвам. И на чай не го харесвам. Дори с тахан и мед филии си мажа. Но като дете и тахан не долюйбвах :) Добре, че се променяме с годините.
ИзтриванеИ да докладвам, че отдавна направих и бяха чудесни!
ИзтриванеСупер, радвам се, че си се престрашила, Веси :) макар чак да не плаши направата им :)
ИзтриванеА с моята детска изобретателност, реших, че най - подходящото място за филиите на обяд и вечеря е под дюшека на кушетката в кухнята. Но бях разконспирирана също, като в по - горните споделяния. ��
ОтговорИзтриване:) изобщо не сме се замисляли, че някога тези филии ще се намерят, нали :)
ИзтриванеБлагодаря за споделеното! Днес бяха на трапезата ни! Уникално вкусни!
ОтговорИзтриванеЕха, много сте бързи! Радвам се, че сте харесали и Вие!
ИзтриванеЖива да си, толкова ги обичам, а нямах рецептата!
ОтговорИзтриванеДа беше споменала 😉
ИзтриванеЛеле, Пепче, каква вкусотия са тези карталаци!!! Вчера ги правих, сега няма отЪрване, Миле ще ги иска постоянно, то и на мен страшно много ми харесаха, записвам ги в "Топ 10" на любимите закуски! :) Багодарим ти от сърце за прекрасната рецепта! :) Приятна вечер от нас! :)
ОтговорИзтриванеМного вкусни банички са нали:)
ИзтриванеРадвам се, че сте харесали, Мими, пак ще правиш!
Да си кажа и аз 😄 наште не ме мъчеха много с яденето, но баба ми на село много ме тормозеше със закуските и все някакви неща дето хич не ги обичам - филия с козе масло и захар отгоре (защото защо не 😄) - хвърлях ги зад печката и другото място - задната страна на къщата не беше измазана и ги навирах в дупките на тухлите, там със сигурност никой няма да търси 😄
ОтговорИзтриванеСтрахотно изглежда тази закуска, хич ме няма в месенето и точенето, но съм много изкушена да пробвам :)
Пробвай, не са трудни.
ИзтриванеА за бабите и закуските нищо лошо да не чувам �������� но наистинапонякога прекаляват в старанието си да не остане детето гладно.
Поздрави!
Страхотни са!
ОтговорИзтриванеНякои тестенички и аз хапвам с домат, вместо с айрян.
тестеничко е, как няма да е страхотно :)
Изтриванеох, сетих се, че аз тестяно със сирене обичам да ям и с грозде :)
ИзтриванеПрекрасна рецепта от моя роден край - село Каменна река!
ОтговорИзтриванеБаща ми е от Каменна река :)
ИзтриванеБлагодаря за рецептата на уникално вкусните Карталаци! Никога не бяхме чували в къщи, нито яли нещо подобно. И тъй като аз съм по експериментите, а те с твоите рецепти са винаги успешни, днес бяха включени в менюто:). За намазване използвах Гхи и станаха много вкусни!
ОтговорИзтриванеАуууу, страхотно! Много ме зарадвахте! Хората се плашат малко от дългите обяснения, но те никак не са сложни за правене.
Изтриване