Плодовете изобилстват на пазара и в градините и няма нищо по-хубаво от това, да ги
ядем пресни и свежи. Но пък кога, ако не сега можем и да си изпечем
нещо за подслаждане с тях . И нещо различно от много-шоколадово у нас. Предлагам един бърз десерт с печени праскови,
пълнени с любими дребни плодчета - боровинките.
Продукти за 2 порции:
2 бр. праскови
4 с.л.боровинки
2 с.л. едро смлени бисквити
2 с. л. кедрови (или други) ядки
1 с.л. захар
Мед, масло, бадемова есенция или ликьор бадемов аперитив -тези по желание.
Приготвяне:
* Прасковите се разполовяват и изважда костилката им.
* С лъжичка се изважда от сърцевината им, за да се отвори повече място за плънката.
* Боровинките, бисквитите, ядките и захарта се смесват.
* Разпределят се в сърцевината на всяко парче праскова.
* Върху тях се поставя още: половин чаена лъжица мед, няколко капки бадемов аперитив (по желание – тръпчив е) и малко парче масло(колкото голямо бобено зърно)
* Напълнените праскови се поставят в съд за печене (върху хартия) и пекат в предварително загрята на 200* фурна за 8-10 мин.
* Сервират се с топка заквасена сметана, или гъсто (цедено) кисело мляко. Или с топка сладолед
2 бр. праскови
4 с.л.боровинки
2 с.л. едро смлени бисквити
2 с. л. кедрови (или други) ядки
1 с.л. захар
Мед, масло, бадемова есенция или ликьор бадемов аперитив -тези по желание.
Приготвяне:
* Прасковите се разполовяват и изважда костилката им.
* С лъжичка се изважда от сърцевината им, за да се отвори повече място за плънката.
* Боровинките, бисквитите, ядките и захарта се смесват.
* Разпределят се в сърцевината на всяко парче праскова.
* Върху тях се поставя още: половин чаена лъжица мед, няколко капки бадемов аперитив (по желание – тръпчив е) и малко парче масло(колкото голямо бобено зърно)
* Напълнените праскови се поставят в съд за печене (върху хартия) и пекат в предварително загрята на 200* фурна за 8-10 мин.
* Сервират се с топка заквасена сметана, или гъсто (цедено) кисело мляко. Или с топка сладолед
И с топка сладолед... Чудесен десерт, Пепи, много ми харесва!
ОтговорИзтриванеПрохладен и усмихнат ден от мен! :)
Кой с каквото иска, Гери :) Може и шоколад в пълнежа, рече един младеж тук.
ИзтриванеДесерт да има.
Хубав ден и много усмивки и на теб!
обичам запечени плодове с карамелизираната отгоре захар! Малко ми е зимно,но щом е и със сладолед, става! Поздрави и свежи летни дни, Пепи!
ОтговорИзтриванеДа, да :) зимно, къде зимата праскови от дървото, Сонче :))
ИзтриванеМакар че,мога да ги ям целогодишно аз, само да ми има - това е любимия ми плод.
Поздрави и на теб :) не съм забравила, знаеш...
С удоволствие бих си откъснала от дървото този прекрасен плод! Но и на предложението ти няма да откажа - чудесен десерт и с възможност за развихряне на фантазията!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дървото ражда за първа година, Ина и ни учуди с многото род и големи праскови. И много сладки. Напълних хладилника, но май вече се пооядохме на праскови :) или на голите наблягаме повече.
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Доядоха ми се :) ама много ми се доядоха :) Страхотни са!
ОтговорИзтриванеИмаш боровинки,Зори :) бързо стават :)
ИзтриванеОт кога се каня да пробвам печени праскови, но все не им идва ред. Бях си набелязала вариант със сирена, но рецептата, която предлагаш мога да я приложа веднага и в постен вариант :) Благодаря за чудесната идея, ще споделя отзиви :) Поздрави!
ОтговорИзтриванеЦвети, ето тук има гриловани праскови със сирене http://pep-4o.blogspot.com/2011/08/blog-post_23.html.Е, с бекон са, но винаги можеш да не го сложиш. Пробвай и двете, докато има праскови, надявам се, ще ти харесат :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Виж тиква съм пълнила, но праскови, май не. Със сиренце само:). Страхотна идея, още повече, че се получават индивидуални десертчета. Ще взема да си набера от клончето, така или иначе ще има за всички, ще се наредя на опашка. Снимките ти са толкова изкусителни... Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеА мен тиквата ме плаши, че е голяма и може да не намеря съмишленици в хапването :)
ИзтриванеНабери си, Кате, тази година прасковите много са родили :)
Хубава вечер на теб!
Ето какво ще сънувам - толкова свежарски десерт!И как само поднесен-прелест във всяка хапка!Много по мой вкус,Пепи,много!
ОтговорИзтриванеЛека нощ и ведро утре,мило другарче! :)
Пепчо, това е едно от малкото неща, заради които съм готова да включа за малко фурната;)Все пак за 10 минутки ще се напъна. Благодаря много, че пак ми освежи и улесни живота;)
ОтговорИзтриванеНаскоро пекох "по-бедни" ;) (от твоите праскови) кайсии със сирене и много ми харесаха. С плънка от боровинки несъмнено ще са много вкусни прасковите, а и снимките са просто убийствени!
ОтговорИзтриванеХубав ден, мила!
О, как е натежало това дръвче!
ОтговорИзтриванеЧудни праскови, Пепи! Грабвам си чинийка, от мен сладоледа ;)
ЕЕЕЕ, Пепи, това пък не бях приготвяла.
ОтговорИзтриванеС пожелание за слънце, приятели и приключения!
Аз пекох тия дни с къпини и моцарела! Много ми харесаха и твоите, Пепи!
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Пепи!
ОтговорИзтриванеСтрахотни са, Пепи! С пожелания за прохладна вечер!
ОтговорИзтриванеЛеле Пепи каква прелест, много вкусно! Сърдечни поздрави и прекрасни летни дни :)
ОтговорИзтриванеМили дами, радвам се, че ви харесва това предложение.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, хубав неделен ден на всички!
Много хубав десерт.Аз правих няколко пъти вече това лято с кокосов топинг. Нектарините са си благодат.
ОтговорИзтриванеи жалко, че вече свършват нашите. Остават ония дървените :)
Изтриване