19 март 2014 г.

И баба знае :) на манджата да бае

Поредицата продължава. Този път за разни "малки хитринки", които съм научила от тук от там и ги прилагам, докато готвя - къде по-бързо да се сготви някой стар, стар боб, къде за пресолена манджа. 




      Започвам от пърженето на риба. Освен ако не е филе, което е по-добре да се панира, или запече на сух тиган. По-едрите риби (над 800 г ) се нарязват на котлети, а по-малките цели, или срязани на две по дължината  (ония, на които им казвам " собствен улов" е са  като длан, но пък много вкусни). На тези по-дребните им правя нарези по кожата - не напречни, а малко по диагонал; плитки, за да може докато се пържат олиото да прониква през тях и да изпържи хубаво рибата




пържени дребни рибки. 
Тъй като тази риба е с много и ситни кости и освен препържена и на консерва, изпържена по друг начин си е цяло предизвикателство да ядеш (всъщност чоплиш, не ядеш). А препържената рибка се хрупа заедно са хрупкавите вече костици. Или да се направи на рибни кюфтета. 
И тази ситната или нарязаната на котлети риба се овалва в брашно и се оставя на хартия ( обикновена или за печене) да си "дръпне" брашното - за около 20 мин. . Така, докато се пържи, то не пада в тигана и съответно не изгаря. И ще допълня, че за готовата изпържена риба много хубава заливка е смес от: сока на лимон, също толкова количество соев сос и счукана скилидка чесън. 
А брашното за овалване е добре, ако се смеси равни части пшенично и  фино царевично 3/1 части и прибави лъжичка червен пипер - за аромат. Много приятно замирисва при пърженето.
  Ако не искаме да си вмирисваме ръцете с риба, докато я пържим  (ако някой друг ни я е нарязал на парчета) - поставяме брашно в торбичка, пускаме вътре парчетата, раздрусваме  и с вилица ги изваждаме на хартията да починат, а после отново с вилица ги поставяме в тигана. Ако пък сме чистили рибата с голи ръце girl_prepare_fish или сме белили лук или чесън, достатъчно е да ги натрием хубаво с няколко стръка магданоз и да ги измием след това с лимонов сок (има едни шишенца с менте такъв за по около 50 стотинки, вършат чудесна работа - то си  лимонтозу, разредено с вода);     
       За по-лесно почистване на риба от люспите - поставя се  в найлонова торбичка, рибата се поръсва обилно със сол, за да не се плъзга. И се почиства в торбичката, за да не стане всичко наоколо в люспи.  
     При пържене мазнината трябва да е много добре загрята, така поема по-малко. 
Изпържения (или паниран)  готов продукт се изважда  на готварска хартия или от по-грубите салфетки, които обаче не са поставени в чиния, а на решетка - така мазнината се пропива в хартията, но решетката не им позволява да се овлажвяват отдолу,  както се случва, ако се изваждат в чиния - овлажняват и омекват; 
      За да не поемат мазнина пържените тестени изделия - в тестото се поставят 1-2 лъжици твърд алкохол (водка, ракия, бренди...);
      Когато правим  десертен крем, за да не хваща той коричка отгоре, когато е готов, го завиваме плътно със свежо фолио, или  прокарваме по цялата му повърхност  бучка студено масло. Същото, със завиването с фолио важи в пълна сила и за сготвените манджи - яхнии, които докато изстиват, образуват коричка отгоре.  Ако я разбъркаме - тя става на парцалчета в яденето и не е приятна гледка (особено за злоядковци); 
      Ако каймата, която месим е мека (обикновено с купена кайма се случва), прибавят се 1-2 лъжици галета, която ще поеме влагата на каймата и ще я стегне. 
      Ако сме пресолили яденето - в тензух или марля се поставя шепичка ориз,  връзва се  и пуска в тенджерата, докато се свари, после се изхвърля.  Може и 2-3 картофа да се сложат  в тенджерата да се сварят, след което пак се изваждат. Ако е салата - аз лично мия направо blush2 ;
      За да не падат семките от лимон или портокал, които изцеждаме (а ни мързи да извадим чашата за цитруси), срязания на две лимон, или друг  плод се поставят в тензух, или марля и така се изстискват. 
      За да се изцеди повече и по-лесно сока на лимона го поставям или за 1-2 мин. на слаба мощност в микровълновата фурна, или го потапям отново за минута-две във вряла вода. 
      Пресни картофи се почистват много лесно, като се поставят в тенджера, заедно с 2-3 лъжици сол и 2-3 лъжици вода. Картофите да са не повече от 1/3 от височината на тенджерата. Затваря се с капак и се разтръсква здраво за 20-30 секунди. Когато се отвори се налага единствено измиване на картофите. Това обаче важи само, ако наистина са млади и свежи картофите; 
      Доматите се белят лесно: като им направим едно кръстче с ножа на дупето и ги поставим за 8-10 сек. в тенджера с вряла вода. Веднага ги изваждаме в купа с ледено студена вода. Ципата се хваща от срязаната част на дупето и с едно дръпване се премахва;
      За да не потъмняват зеленчуците при бланширане, а си запазят цвета, във водата за варене се поставят няколко капки лимонов сок и щипка сол. Когато са готови се изваждат в купа следено студена вода.  Така запазват свежия си цвят; 
      Чесън се счуква или реже лесно, ако преди това с широката част на ножа го "сплескаме" и му добавим малко сол;
      Лука не люти при рязане и не изкарва всичките ни сълзи, ако преди това сме го обелили и поставили в камерата на хладилник за 20 мин. , задължително завит в торбичка (или опаковъчно фолио);
      За да уври по-бързо месото и се премахнат различни неприятни аромати от него-  поставя се 1 каф.чаша  ракия (или друг твърд алкохол)  при готвенето;
      За по-бързо увиране на боба (сух грах и нахут) - 1 ч.л. сода за хляб  се поставя в  първата вода. След като помри 10-15 мин. се сменя водата, а боба измива хубаво, след което продължава да се готви; 
      За да не се слепва ориза при готвене - задължително се измива със студена вода, докато спре да пуска бяла (най-малко от хигиенна гледна точка, защото  преди да се пакетира в чували се съхранява в големи складове). Винаги се залива с вряла/гореща вода или бульон. Ако се запържва до прозрачност - може и лъжица оцет, заедно с мазнината да се сложи;
      За да не се пръскат забулените яйца във водата, всяко се чуква в малка чашка (или малък черпак) и тогава поставя във водата. А в нея се поставят 1-2 лъжици оцет. 
      За да не се нацепят картофите при варене - във водата се поставя лъжица сол. 
      За да не се пресече млякото при варене (с това в кутиите и трайност до година няма опасност, още когато се слага да се вари в него се поставя щипка сода за хляб. 
       За да не мирише манджата :) на сурово  брашно, сгъстяваме я с препечено. Аз обикновено препичам една тава с брашно, оставям да изстине хубаво, пресявам  и прибирам в буркан. Така винаги имаме под ръка готово препечено брашно; А  самото брашно, вместо да се разбива с вилица е по-лесно да се разбърка с водата, ако се постави в бурканче с винтова капачка и разтръска добре за 7-8 сек. Така не остават и бучки. 
      По същия начин правя и дресинг за салати - слагам продуктите в бурканче с винтова капачка и го разстръсквам - после заливам салатата. И  ако в дресинга няма чесън (чесън на прах), правя прилична доза от едно бурканче 300-400мл. и така има дресинг за салатите за няколко дни. 
      Супа със застройка не се  пресича при притопляне, ако и е направена "топла застройка";
      Сладкиши,   торти, кашкавал и топено/пушени сирена се режат лесно и не лепнат, когато ножа, с който режем се потапя във вряла/гореща вода/;
      За да не падат стафидите, локума или плодовете на дъното на сладкишите - овалват се в брашно или захар; 
      За да проверите дали тестото с мая е готово за печене, вземете малко парченце от него и  го пуснете в чаша с вода. Ако изплува е готово; 
      За да не се измушичват разните бобови култури в шкафовете, оставете ги във фризер за 3-4 денонощия и тогава съхранявайте в стъклени буркани, или метални кутии. 



26 коментара:

  1. Мисля си, че ако някоя млада и неопитна домакиня прочете това, ще се уплаши. Ще си помисли, че някой иска да я накара да стои постоянно в кухнята, за да подготвя и съхранява разни заготовки. Нищо такова! Когато свикнеш с тези организационни "хитринки", който Пепи така хубаво е описала, даже ще имаш повече време за себе си. Усилията си заслужават - няма нищо по-хубаво от домашната храна за едно семейство. Анета

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно е, когато се организира човек и си помага с някоя тайна, за да се справи по-бързо около печката, намира повече време за себе си :) или за ближните поне, да ги тормози :)

      Изтриване
  2. Винаги има какво да се научи! Чудесно е че споделяш опита си!
    Приятна вечер, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да е полезен някому.
      Лека нощ и на теб, Ина :)

      Изтриване
  3. Отговори
    1. трай де :) обещавам го за следващата седмица :)

      Изтриване
  4. Баба може да знае, но аз много от нещата не ги знам :)
    Затова много благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще ги научиш и ще имаш своите хитринки, Натали :)

      Изтриване
  5. Човек винаги има на какво да се научи. Това за боба и фризера не го знаех, но и не ми е оставал дълго време боб по рафтовете. Обикновено купувам 1 кг и той свършва съвсем скоро.
    Добра е идеята ти да събереш хитринките на едно място. Със сигурност е полезно и интересно.
    Приятна и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нинка, то и у нас не се задържа - купувам, колкото да има за едно готвене напред. Но като видях тази зима, че младежите много обичат бобена салата, реших, че мога да си сваря повече и да имам под ръка :)
      Хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  6. Пепи, огромни поздравления! Точно такива малки готварски тайни са изключително ценни за всяка кухня, това всички го знаем! Но толкова добре подредени и в такова изобилие само майстор-кулинар като теб може да опише! И този път намерих непознати за мен хитринки :) И пак благодаря за споделеното!
    Хубав, ползотворен и слънчев ден, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти :) Подреждането не ми се отдаде много добре, но :) любител лаик съм си аз. Колкото - толкова.
      Хубави почивни дни на теб!

      Изтриване
  7. Супер, Пепи! Значи не само баене му е майката :))))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. неее, разбира се :) ама на баба манджите са най-сладки,нали знаеш, Вики :)

      Изтриване
  8. Ах, много готини съвети си дала - като от онези големите книги от едно време, дето бяха на принципа всичко сам да си направиш (-: Половината от нещата изобщо не ги знаех! Мерси за хитринките (-;

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нашето поколение е научено на "направи си сам", защото докато чакаш да ти го направят.... ще ти се стопят нервите :))

      Изтриване
  9. :))) страхотна поредица, фен съм! Честита Пролет, Пепи! Желая ти здраве и безброй усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Кате :)
      Честита пролет и на теб!
      Много усмивки и слънчево настроение ти пожелавам!

      Изтриване
  10. Вече писах, Пепи - страхотна поредица и допълнение към кулинарната ти енциклопедия,
    не мислиш ли, че е време за книга?...
    Честита първа пролет - здраве, усмивки и настроение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Главния герой го няма за книгата, Дианка :) СпонсорЪт, нали знаеш, че ще трябва сериозна финансова инжекция за книга.
      Благодаря ти, прегръдка и хубави почивни дни!

      Изтриване
  11. Ееее,ти си уникална,браво,Пепи,страхотно си синтезирала толкова много полезности!Прегръдка и хубави почивни дни на цялото семейство! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Роси :) подредбата ми куца, но пък почти всичко, което знам и е сполучливо от опитите е тук.
      Прегръдка и хубави събота и неделя на теб!

      Изтриване
  12. Това за ориза и соленото ядене задължително ще го запомня! Както и за лука. Аз лично прибягвам до друго за да не плача- дъвча дъвка! безотказно работи хахах, не знам защо, но дъвчеш ли дъвка- не плачеш, какъвто и да е лука.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз ще запомня това за дъвката, може би защото мнооого рядко дъвча дъвка, не съм опитвала :)

      Изтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...