Няма да приготвяме самата тархана, а ще си направим чорба от нея :) Много я харесвах като дете, макар и при нас да се прави по доста по-опростен начин. Тази чорба е от сушената смес тархана (трахун, трахана...), която се приготвя през лятото и есента и се използва през годината. Не съм се наела още да я правя, но кой знае :) ако се сдобия с квас, може и да направя. Повече за самата тархана, ферментиралото тесто със зеленчуци и квас може да прочете в Уикипедия, а тук при Светлето и за приготвяне на тестото. Аз ще споделя как приготвям тази ароматна гъста чорбица (като крем-супа) с леееееко кисел вкус - с готовия продукт това е бърза и лесна работа (приготвянето пък си го харесах преди време от едно турско клипче). При нас на пазара не се продава тази смес- купувам си я или от Одрин, или от турските магазинчета тук.
Продуктите за 2 купички :) са:
за всяка порция по 1 пълна супена лъжица от сухата смес за тархана
1 с.л. много ситно нарязан лук
2 фино пасирани скилидки чесън
2 с.л. масло и 2 с.л. олио
1/2 ч.л. червен пипер и щипка пушен червен пипер по желание (но придава приятен аромат)
1 щипка чубрица
1 щипка риган
1 с.л. оцет
1-2 щипки сол
Приготвяне: * Сухата смес се залива с 1/2 ч.ч. гореща вода
* Лукът и чесънът се запържват за минутка в загрятите олио и масло.
* Прибавя се червеният пипер и налива 2 ч.ч. вода (от по 240мл) и оцета.
* Когато водата заври се прибавя разтворената във вода тархана и подправките.
* Бърка се енергично (с телта за разбиване на яйца е лесно), докато сместа заври.
* Степента на котлона се намалява е си оставя да къкри за около 6-7 мин - през това време трахулчетата набъбват и супата се сгъстява.
* Сместа се разпределя в две чинии/купички и поднася с хапки препечен хляб (крутони). Хапките може да са предварително сложени и заляти с готовата трахана.
Много е вкусна със сирене :) особено натрошено вътре, докато е топла.
По-красиво стои в чинията, ако е залята със запръжка от малко червен пипер в масло, но това ... са подробности. Пак е толкова вкусна.
В моето село -Орлов дол, я правят по доста опростен начин: Кипва се вода със сол, малко оцет, ситно нарязан праз, чубрица, червен пипер и олио. Като поври малко - 10-15 мин. е готова. С тази чорбица се залива приготвения, начупен на хапки хляб в купата.
Такова нещо при нас няма и нямам никаква идея какъв вкус може да има икак се яде... ��
ОтговорИзтриванеима гладка текстура :) като крем супа и се хапва с лъжица, сирене и кеф :D :D :D
ИзтриванеЩе ти дам за проба, когато се видим.
В Турция някъде ползват от сместа за сгъстяване на сосове.
На това му се казва изненада! Като малка баба ми правеше такива трохи, накиснати във вода и поляти със запържено масло, пипер и сирене, викахме му трахана със сирене. Отплеснах се. Чорбичката ме заинтригува и залепих веднага! Страхотна е, Пепи, записана и ще бъде изпробвана в най-скоро време! Целувки ❤️!
ОтговорИзтриванеСамо да намериш суха, Сонче :) Пък следвайки рецептата на Светлето може и да си направиш.
ИзтриванеПри вас със сигурност ще намериш на женския пазар. Ще ти хареса, знам :)
С това съм захранена / тракийка съм/. Много си я обичаме вкъщи, на 70 години съм и вече си я приготвям сама. В близките дни ще я правя. Поздрави! Цвета
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Цвета, поздрави и на теб :)
ИзтриванеМай наистина ще се пробвам и аз да правя :) живи и здрави, ще видим какво ще се получи.
Къде в Стара Загора има турски магазини?
ОтговорИзтриванеЕдиният, доста стар, е белия павилион на пазара, на гърба на Аптека Марешки до градината. Преди да си доставям стоките директно от Одрин, пазарях от там -сос от нар, кори, маслини, зехтин техни.
ИзтриванеДруг малък има Х Д Асенов, пресечката с Боруйград (или там която е улицата със стълбите на Руски) - като пешеходец я знам коя е, но точно улица и номер не. Един гараж под блока е. Човекът има собствен склад в Одрин и нова стока има всеки понеделник сутрин -там има и сирена, моцарели, пресни кори.... - с повече и по-хубави стоки е :)
А в Самара 3 (ако не бъркам Самарите) има магазин за перилни и почистващи препарати, които също са турски.
Днес проверих в бялото павилионче в началото на пазара. Има няколко вида трахана.
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванемоята баба правеше и трахана и триенца.Триенцата се правят много лесно и бързо само с 1 яйце и брашно.От това тесто се режат лентички малко по - тънки от телиатели.Приготвя се със сирене и масло както и траханата.Старите хора по селата знаят рецепти и начин на приготвяне.Простичко и лесно е.Не само в Турция, но и в Гърция я правят траханата.Има я също по техните магазини.
Хубаво е ,че представяш старинни ястия, които са вече позабравени.
Поздрави, топла и цветна есен !
Благодаря ти, Ели, хубава и топла есен и при теб да е :)
ИзтриванеВ моят край също правят триеница (едно от малкото неща, които обожавах като дете приготвена с много сирене и масло :) но се прави малко по-различно от при вас. Имам идея тази седмица и нея да покажа тук, пък може на някой да му хареса.
Сместа е само вода и брашно с масло сол. Брашното се сипва в тава. Ръцете се покрят и се пръска обилно в тавата - това навлажнено брашно се взема с ръце и претрива между дланите над сито - получават се едни зрънца като на арпа фидето. И така доста пъти, докато се поизпълни ситото - зависи колко материал трябва. Оставят се леко да упръхнат и се варят - като юфката, но на такива топчета-зрънца.
Като се отцеди се слага веднага масло и се хапва със сирене :)
И аз като тракийка, както се казва,с това съм захранена. Откакто се помня се прави у дома, суши се и после се хапва през зимата. Прекрасна е!
ОтговорИзтриванеНаиситна е чудесна, ароматна чорба. Ще пробвам скоро с пиле, Радост :) запасила съм се с добри количества.
ИзтриванеЗдравей, като прочетох трахана се сетих за две женивв моя живот. На перво място баба ми, която беше от македонския край и я правеше с прясно мляко, (страшно вкусна) вареше във вода(чаи) и след това разбира се масло и сирене. Свекърва ми е от Родопите и там тя я прави със кисело мляко, Мая, брашно, остава се да изсуши и след това се вари. Мъжът ми я обожава дори само с бульон. Простичко неща но хубави. Италианците си имат паста а ние трахана, юфка. Приятни почивни дни, може би ще запретна ръкави да направя че тук в Испания не съм виждала и ми е свършила. На всички да им е вкусно
ОтговорИзтриванеБлагодаря за коментара :) Твоята със сигурност ще е много вкусна, щом си я правиш у дома.
ИзтриванеПоздрави и много усмивка в настъпващата зима :)
Добро утро, улисана в спомените забравих добрите обноски. Едно голямо Благодаря за прекрасните рецепти и моменти който ни предоставящ, за това че споделяш уникални неща и че в много случай ме избяваш от ситуации когато нямам идея какво да сготвя. Всички рецепти който съм опитала са страхотни. Благодаря че има хора като теб и на всички пожелавам весели коледни празници. Поздрави от мен и от мойте канибали.
ОтговорИзтриванеБлагодаря на теб и твоите месоядни :)
ИзтриванеЗа мен това е идеята на споделянето - да помагаш с идея и опит на хората. И се радвам, че това е ценено от обратната връзка, която имам с хората :)
Живи и здрави!
Аз от Скопие си купувах, та ми се намира, ще опитам рецептата ти, Пеп.
ОтговорИзтриванеПробвай, Веси, аз и пиле с тархана правих :) много вкусна кашица е.
ИзтриванеВсяко семейство с баби,родени в турска Тракия познава тази евтина ,но вкусна чорбичка.Сега ,наистина се продава в полуготов вид в плик като супите "Magy",koето прави бързо и лесно приготвянето й в къщи.Ако си направите трохите в къщи,можете да готвите много други ястия с тях.В Нет-а са описани много варианти.
ОтговорИзтриванеОписани са, да :) но за съжаление нямам толкова свободно време да направя всичко, което ми се иска като заготовки за в кухнята. Някой ден, когато се пенсионирам, ще :) За сега се налага да работя, а в почивните дни сготвям нещо набързо, за да имам повече време за внучето :)
Изтриванекупих си от Одрин 2 пакета по килограм тархана и 4 пликчета като готовите супи в БГ.
ОтговорИзтриванеОбожавам чорба тарханз.
Чиста работа :)
ИзтриванеЧета коментари и гледам,че повечето хора бъркат траханата с триеницата!
ОтговорИзтриванеТова са две различни ястия.Траханата се приготвя около десет до четиринадесет дни,докато триеницата е на момента-претриваш,вариш и ядеш!С готовата суха трахана е пак така,ама самото тестото ферментира дни наред ,и тогава -или се изсушава,или се слага като мокро тесто в буркани и се съхранява на хладно място!
Благодаря,
поздрави!