Нищо ново под слънцето , новото е, че правих за фризера, тъй като сега има изобилие от тази никак нелюбима ми подправка в зелен вид. Която така приготвена пък много, много обичам - на салати, на крутони, с препечен или топъл хляб, за печене на меса, само с брускети..... окапах се, а рано сутрин е
Продукти:
2 връзки магданоз
50 г. белени ядки (лешници, бадеми)
50 г. настърган пармезан
2-3 ск. чесън
100 мл зехтин
щипка сол (на вкус, ако е малко, досолява се, когато е готово)
Приготвяне:
* Магданозът се накъсва и поставя в блендера (или купа запасиране) всички останали продукти.
* Разбиват се до пълното им смилане. Ако е много гъсто - прибавя се още малко зехтин, но се внимава да не остане много рядко.
* Прибира се в хладилник да се охлади поне 30 мин. преди ползване.
* Така приготвено издържа около седмица свежо и вкусно.
* Понякога прескачам скилидката чесън, зависи за кого и за какво ще го използвам.
***За фризера - пасирам само магданоза със зехтин - наполовина количество. Прибирам в малки пластмасови бутилки или бурканчета и замразявам. Така магданоза не е съвсем фино разбит. Оставям да се размрази, прибавям ядките, пармезана, скилидка чесън и още толкова зехтин и пасирам отново, тогава се получава фино и гладко песто.
***Тази година за пръв път сложих като универсалната подправка - в бурканчета, с много сол, заляти с един пръст зехтин и затворени. Една приятелка каза, че издържа така в шкаф, но леко си променя цвета. Количеството сол при това съхранение ще се коригира от прибавените още зехтин и ядки.
***Същото направих и с босилек.
Пепи,
ОтговорИзтриванечудесна идея е замразяването на песто.
Ако правилно съм разбрала /при замразяване/ - съотношението на магданоз и зехтин 2:1.
Благодаря, поздрав и усмихната есен, Диана
Да, Диди, така е. Останалия зехтин прибавям когато размразя и ползвам пестото.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни и на теб!
Благодаря, Пепи
ОтговорИзтриванеи аз така разбрах - ще опитам.
Поздрав и хубава вечер, Диана
Пепчо, и аз се окапах, а уж съм вечеряла :)
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Няма ли цяла година магданоз ?
Оле Пепи,колко свежо изглежда!Така както ги нареждаш...."с препечен или топъл хляб,брускети"...и аз се покапах..хихи..
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Има, Дани, но в много от случаите заради "повишеното" му търсене напазара през зимата е пожълтял или почернял. А този си е от градината на мама :)
ОтговорИзтриванеНанита, добре си се завърнала :)
Много благодаря за рецептата. Скоро търсих нещо подобно :)Прегръдки:)
ОтговорИзтриванеи на теб, Кате :)
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни в твоя кокошарник :)
Много благодаря за рецептата. Честит празник!!!
ОтговорИзтриванеPep-4o, много хубави рецепти за консервиране ни предлагаш. Аз и друг път съм споменавала за една селска разядка, но там чесънът е повече от магданоза :), но не съм се сещала, че може да се направи като босилековото песто и ще е много вкусно. Записвам си рецептата за лютивката и универсалната зеленчукова подправка, за което ти благодаря! Поздрави и хубав почивен ден!
ОтговорИзтриванеСтанимира от "малки неща"
Щом може с много чесън, ще пробвам и аз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Мира, хубава седмица на теб!
Ах, невероятна вкусотия! Едва станах от масата :)))
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Уф и това как съм го пропуснала. Записвам си го веднага.
ОтговорИзтриванеМного скиташ по Европа :))
ИзтриванеДа попитам - слагате ли дръжките? На мен ми е жал да ги хвърлям, те са най-ароматни и затова компромисно махам само последната 1/3 от тях. Само че за тях е необходима и малко вода, за да се смелят добре и блендерът да не изгори.
ОтговорИзтриванеСлед 2 години :) сега виждам този въпрос и ще отговоря, може да наминете, или да е полезно за друг -
ИзтриванеСлагам дръжките, да. Не твърдите долу до корена, а по-свежата част от тях, по-крехките. Не прибавям вода, защото има олио, или зехтин и мазнината спомага работата на пасатора/блендера.
А дали не може да се добавят и маслини, които да се пасират заедно с останалите неща? Ще взема да го пробвам, защото магданозът е любима вкусотия по всяко време.
ОтговорИзтриванеМогат, но маслините доста ще променят вкуса :) Аз си правя маслинова паста/тапенад - дори в момента съм приготвила брускети с него, но то е с много силен маслинов мирис.
ИзтриванеАко решите да пробвате, сложете съвсем малко маслини :) щом магданозът ви е любима подправка.