18 юни 2011 г.

Печени патешки бутчета


Продукти:
4 патешки бутчета

връзка прясна мащерка (или 2-3 лъж. сушена)
2 с.л. олио 
3 с.л. едра сол
1 кг  картофи за гарнитура

Приготвяне: 
* Бутчетата се измиват, подсушават хубаво и нацепват с остър нож на 3-4 места по кожата. 
* Втрива се солта по тях, поставят се стръковете мащерка, завиват плътно в свежо фолио и прибират за 12 ч. в хладилник. 
* Изваждат се, отделя се мащерката, а бутчетата изкисват за 15 мин. в студена вода. 
* Отново подсушават; загрява се в тиган олиото (колкото да не е на сух тиган)  и запържват бутчетата за по 2-3 мин. от двете страни (да им излезе мазнината, че патешките бутчета я имат в изобилие) 
* Изваждат се  - всяко бутче на  голямо  парче фолио,  поставят се отново стръковете мащерка и завиват плътно  с 3-3 пласта фолио.
* Поставят се в тава; тавата в загрята на 200* фурна  - за 15 мин., след което градусите намаляват на 180* и пекат още 2ч. Почиват 10 мин. Развиват се от фолиото и бутчетата се изваждат заедно с мазнината   в тавата.
  За това време моите се изпичат добре, но са купени. Ако са от домашна (и млада патица) времето ще бъде по-малко. Ама домашна за сега - йок. 

* Картофите се измиват се и варят в подсолена вода за 10-15 мин. (ако са големи повече)
* Отцеждат се и поставят в тавата при бутчетата; налива се половината (или 2/3 - зависи колко е, да не останат сухи пък) мазнина, останала в тигана след пърженето на бутчетата; 150-200мл вода от варенето на картофите и всичко запича за 15-20 мин. на 220* Няколко скилидки чесън по желание :)
За бирата е излишно да споменавам drinks

***Картофчетата са пресни и малки. Но и да са стари, за сотирани картофи предпочитам дребни и ако нямам домашни - за изненада на продавачите по пазара се заривам в ситните картофи :))) И - пак ако са домашни - ги правя с коричката, но ако са от пазара - беля или стържа кожата им.
***Една сравнително мързелива рецепта :) Повече е обяснението, но месото се "маринова" само в хладилника, а после за 2 часа е "забравено" във фурната. 

20 коментара:

  1. Ех,и аз искам някой да "ми забрави" една такава порцийка във фурната... :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, бутчето е мечта, а картофките и аз обичам пресни и колкото може по-малки. Лесна и сигурна съм много вкусна рецепта.
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  3. Вкусно. И лесно :)
    Поздрави от мен, Пепи и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, чудесно е да имам още един вариант за любимото на мъжа ми патешко месо.
    Изглежда просто прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  5. Ох, Пепи, голямо преглъщане пада на всяка твоя гозба! С тези кълки в гарнитурка с картофките биха ми "овкусили" деня :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Пак много вкусно предложение, Пепи!! От вчера се борим вкъщи с една патица :) и аха - да ни се опре... С удоволствие ще се възползвам от рецептата ти за бутчетата!

    Прекрасна седмица!! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Краси, няма кой, ако не ти :)
    Еви, прегръдка и за теб!
    Хубава седмица и на теб, Зори!
    Лети, ще чакам ти да споделиш как го приготвяш :)
    Вкусен ден, Миленка :) След онова тирамису, което си направила, няма как да е друг :)
    Мина, ама как ще позволиш на една патица да се опре на фамилията :)

    Благодаря ви и хубава седмица на вас, мили дами!

    ОтговорИзтриване
  8. pep-4o благодаря за прекрасната рецепта, наистина много проста , но изключително вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Пепчо :)
    Искам да направя рецептата, но след пърженето да преместя месото в крокпот (и да ида на работа :))
    Може ли съвет как да го направя и на колко да оставя месото?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Можеш, разбира се. Запържи ги за кратко, за да излезе малко от мазнината им, слагаш в слоукукъра и отиваш на работа :) Спокойно можеш да оставиш 8ч на ниската степен, няма да се разварят и да им е в повече времето И само 1 пръстче вода на дъното, за да ползваш като сос после, ако искаш.

      Изтриване
  10. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  11. Здравейте!
    За първи път купувам патица от магазина, оказа се, че и дреболиите били вътре в нея и сега умувам какво да ги правя. Не е като да имам цял плик сърца. Чудя се дали не мога да ги запържа за минутка в тигана при бутчетата и после да ги сложа заедно с картофите във фурната. Мисля и че една връзка пресен или глава лук също може да се сложат в тигана и после направо с картофите за по-богато ястие?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Слагайте дреболиите в тигана и после при картофите
      Ако питате мен за лука към картофите, бих предпочела чесън :) повече ми се връзва, пък и харесвам печен с картофите, отколкото лука - Вижте една от последните рецепти в блога печени картофи с чесън за гарнитура

      Изтриване
    2. Много благодаря, да видим дали моят канибал ще остане доволен!

      Изтриване
    3. Завивай го добре с фолио, да се задушава, че патешкото месо е червено :) не като пилешко и по-жилаво. Да споделиш после как е станало :) и дали човекЪт е харесал.

      Изтриване
    4. Стана си перфектно сочно месцето, яденето беше изядено бързо-бързо, а когато има някакво ястие, при което картофките се просмукват, било то с мазнинка, бира, масълце, под фолио... Все ме е яд после, че не съм сложила 5-килограмовия чувал картофи вътре. А тези станаха вкуснотия направо за 10-килограмов чувал!
      Отново благодаря за рецептата и препоръките!

      Изтриване
    5. Страхотно! И аз обичам такива картофи, в които соковете от печено месо са се пропили.

      Изтриване
  12. Здравейте! Имам въпрос: каква е целта на изкисването? Благодаря за чудесната рецепта!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...