10 април 2012 г.

Спаначени мъфини



Докато някои правят козунаци, а аз ги заобикалям,  ще представя и едни много сполучливи спаначени мъфини, в които за цвят Laughing участва и салам.  Но пък сега е времето на хубавия спанак, на лапада и на всички други тревици, с които могат да се направят тези мъфини. 

И тъй като разбрах, че все още има чакащи за рецептата на   зелената СПАНАЧЕНА СМЕТАНОВА ТОРТА да  кажа, че  я вмъкнах при снимките в публикацията. Няма смисъл от нова публикация, там и  е мястото на рецептата за тортата. 



Продукти за 18 бр. мъфини:
3 яйца 
100 мл. олио 
400 гр. кисело мляко 
200 гр. салам 
200 гр. твърдо краве сирене*
300 гр. спанак - листа без дръжки
1-2 щипки сол (според солеността на сиренето и колбаса)
1-2 щипки риган
300 гр. брашно
1 бакпулвер (10гр) 
семена за поръсване  (сусам, сумак и ким) 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*
* Яйцата се разбъркват, прибавят се последователно  киселото мляко, олиото, настърганото или намачкано сирене, ситно нарязаните колбас и листа спанак.
* Брашното се смесва със солта, бакпулвера и ригана и прибавя на 2-3 пъти към сместа, докато го поеме. 
* Пълнят се гнездата на форма за мъфини (намаслени, или с поставени в тях хартиени капсули) - 2/3 от височината; самата форма се тупва няколко пъти в масата, за да излезе въздуха, поръсват се семената отгоре и се пекат около 25 мин.  - докато  клечката, мушната в някое мъфинче излезе суха. 
Охлаждат се добре. На солените мъфини това им е неприятното, че повечето хартийки се отлепват едва, когато са напълно изстинали (че и престояли 10-12 часа)

15 коментара:

  1. Ммм... много обичам солени кексове, не съм опитвала със спанак :) ще се пробва.
    Хубава вечер, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Наистина ли не си пробвала кекс със спанак? Не мога да повярвам :)
      Хубав ден на теб, Зори!

      Изтриване
  2. Пепчо, колкото и за кратко да се появиш, все ще ме развеселиш!:) Страхотна си!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Този път телеграфно, нали Кате :)) Честита сряда!

      Изтриване
  3. Оле, оле, що ми трябваше по следобедно време да надничам тук...Пепи, страхотни мъфинки, отмъквам си едничко!
    Хубав ден ти желая!

    ОтговорИзтриване
  4. Е затова аз ги слагам в хартийките...след печенето :) .
    Много ме дразни като полепне и се развали фасона на мъфина.
    А твоите са суперски,Пепи!Харесва ми,че спаначето го слагаш сурово,така е още по-експресно!Че ще има саламче...то се знае :)) .
    Прегръщам те и пожелавам хубави празници на цялата свита!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хехе, Роси, имам неприятни спомени от полепването на мъфини във формата :) затова предпочитам с хартиите. Макар че, когато са топли си ти обирам с лъжица от хартията :))
      Наистина е много лошо като им развали фасона пък. А за спанака - притесняваше ме да сложа задушен в мъфините, да не замирише на "манджа".
      Прегръдка голяма и хубави празници и на вас!

      Изтриване
  5. Много кокетни са, Пепи! Ще ги пробвам под формата на солен кекс. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Не намерих къде точно да пусна коментара си, но тъй като именно тази рецепта мисля да пробвам още утре, реших, че това е мястото :)))
    Много ми харесва блога Ви и всички рецепти в него. Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  7. Христос Воскресе! Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  8. Светъл празник Пепи! Много здраве и обич ти желая!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепчо, честит Великден! С пожелания за здраве, щастие, мир и любов!

    ОтговорИзтриване
  10. Христос Воскресе!
    Пепи, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!

    ОтговорИзтриване
  11. Много симпатични.Поздравление
    Значи ми е време да си купя такива формички и задължително ще опитам рецептата
    Поздрави

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...