Докато някои правят козунаци, а аз ги заобикалям, ще представя и едни много сполучливи спаначени мъфини, в които за цвят участва и салам. Но пък сега е времето на хубавия спанак, на лапада и на всички други тревици, с които могат да се направят тези мъфини.
И тъй като разбрах, че все още има чакащи за рецептата на зелената СПАНАЧЕНА СМЕТАНОВА ТОРТА да кажа, че я вмъкнах при снимките в публикацията. Няма смисъл от нова публикация, там и е мястото на рецептата за тортата.
Продукти за 18 бр. мъфини:
3 яйца
100 мл. олио
400 гр. кисело мляко
200 гр. салам
200 гр. твърдо краве сирене*
300 гр. спанак - листа без дръжки
1-2 щипки сол (според солеността на сиренето и колбаса)
1-2 щипки риган
300 гр. брашно
1 бакпулвер (10гр)
семена за поръсване (сусам, сумак и ким)
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*
* Яйцата се разбъркват, прибавят се последователно киселото мляко, олиото, настърганото или намачкано сирене, ситно нарязаните колбас и листа спанак.
* Брашното се смесва със солта, бакпулвера и ригана и прибавя на 2-3 пъти към сместа, докато го поеме.
* Пълнят се гнездата на форма за мъфини (намаслени, или с поставени в тях хартиени капсули) - 2/3 от височината; самата форма се тупва няколко пъти в масата, за да излезе въздуха, поръсват се семената отгоре и се пекат около 25 мин. - докато клечката, мушната в някое мъфинче излезе суха.
Охлаждат се добре. На солените мъфини това им е неприятното, че повечето хартийки се отлепват едва, когато са напълно изстинали (че и престояли 10-12 часа)
Ммм... много обичам солени кексове, не съм опитвала със спанак :) ще се пробва.
ОтговорИзтриванеХубава вечер, Пеп!
Наистина ли не си пробвала кекс със спанак? Не мога да повярвам :)
ИзтриванеХубав ден на теб, Зори!
Пепчо, колкото и за кратко да се появиш, все ще ме развеселиш!:) Страхотна си!
ОтговорИзтриванеТози път телеграфно, нали Кате :)) Честита сряда!
ИзтриванеОле, оле, що ми трябваше по следобедно време да надничам тук...Пепи, страхотни мъфинки, отмъквам си едничко!
ОтговорИзтриванеХубав ден ти желая!
Да ти е сладко :))
ИзтриванеХубава вечер на теб!
Е затова аз ги слагам в хартийките...след печенето :) .
ОтговорИзтриванеМного ме дразни като полепне и се развали фасона на мъфина.
А твоите са суперски,Пепи!Харесва ми,че спаначето го слагаш сурово,така е още по-експресно!Че ще има саламче...то се знае :)) .
Прегръщам те и пожелавам хубави празници на цялата свита!
Хехе, Роси, имам неприятни спомени от полепването на мъфини във формата :) затова предпочитам с хартиите. Макар че, когато са топли си ти обирам с лъжица от хартията :))
ИзтриванеНаистина е много лошо като им развали фасона пък. А за спанака - притесняваше ме да сложа задушен в мъфините, да не замирише на "манджа".
Прегръдка голяма и хубави празници и на вас!
Много кокетни са, Пепи! Ще ги пробвам под формата на солен кекс. Прегръдки с пожелания за прекрасни празници! :)
ОтговорИзтриванеНе намерих къде точно да пусна коментара си, но тъй като именно тази рецепта мисля да пробвам още утре, реших, че това е мястото :)))
ОтговорИзтриванеМного ми харесва блога Ви и всички рецепти в него. Поздравления!
Христос Воскресе! Весели и светли празници!
ОтговорИзтриванеСветъл празник Пепи! Много здраве и обич ти желая!
ОтговорИзтриванеПепчо, честит Великден! С пожелания за здраве, щастие, мир и любов!
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе!
ОтговорИзтриванеПепи, нека светлината на неговото воскресение да дари живота ви с много топлина,нежност и разбирателство.В къщата ви винаги да има здраве и любов!
Много симпатични.Поздравление
ОтговорИзтриванеЗначи ми е време да си купя такива формички и задължително ще опитам рецептата
Поздрави