Или как приключих с Великденските яйца, които дори не стигнаха за тази мусака и сварих още, но трябваше да направя нещо различно и с лапада, който собственоръчно набрах, а труда ми много ми се свиди . Обаче тази "мусака" много я харесахме и със сигурност пак ще се прави, докато е сезона на зеленото. Малко продукти; леко ястие; бързо и лесно за приготвяне.
И....... май трябваше да започна следващия проект с 10 безмесни, а къде пък ги измислих тези рибни? Но нищо, утре и на тях им идва реда.
Продукти за 6 порции:
~ 1кг лапад (или друга зеления)
10 стръка пресен лук
4-5 стръка джоджен
50-60 мл олио
щипка сол
6 сварени яйца
200 гр. сирене
За заливката:
2 яйца
200мл кисело мляко
2-3 стръка копър
2 скилидки. чесън
1 с.л. брашно
щипка сол
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 150*
* Почистените и измити лапад и лук се нарязва и задушават за 6-7 мин. в мазнината. Не се прибавя вода, измитите зеленчуци имат достатъчно влага. Но ако са подсушени, може да се прибавят 2-3 лъжици вода.
* Прибавя се ситно нарязания джоджен, разбърква още 2-3 пъти и тенджерата се отмества от котлона.
* Отделя се 1/3 от сместа, а останалата част се разпределя в тава.
* Върху нея се натрошава на дребно сиренето; нареждат се нарязаните на кръгчета яйца.
* Разпределя се останалата част от сместа с лапада.
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече 10 мин. на увеличените вече 200* на фурната.
* Пасират (или счукват) се скилидките чесън, прибавя се ситно нарязания копър, разбиват се яйцата с млякото, брашното и посолява.
* Заливката се разпределя върху сместа, връща във фурната и запича още 7-10 мин. до бледо зачервяване на мусаката.
* Еднакво вкусно е и топла и студена; сервирана с млечно чеснов сос или салата.
Пепи, тези зелении са ми на сърцето!
ОтговорИзтриванеНо най-вече, лапад!
Не ми останаха яйца :), но колко му е да сваря!
Държа едно многолистно от Лидл, за да си направя
с лапад и яйчица!
Миналата година по Великден много ни хареса!
Сега отивам да мятам кофтенцата ти по чирпански!
Хубава неделя!
Е, Дани, тъкмо ще вариш яйца, давай сега и с бутертестото (и аз го харесвам това) и безмесната мусака.
ИзтриванеДа кажеш как са били кюфтенцата, дано ти е хубава каймата :)
Поздрави и хубав неделен ден и на теб!
На една вълна сме, Пепи :) Аз имам един казан супа с лапад и почти същото количество постни сърми с лапада :)), обаче за мусака с лапад не се бях сещала, че и с яйца... Изглежда великолепно!!!
ОтговорИзтриванеЧакам предложенията от десетката, топ десетката :))
С пожелание за хубава неделя :)
Дано не си останеш с чакането само, Инче :)) че нещо планирането напоследък не ми се отдава :))
ИзтриванеНо виж, супичка с лапад и аз ще направя тези дни, с риск да ме изгонят.... ама се надявам за 2 дни да огладнеят и пак да ме приберат :)))
Хубава и слънчева неделя да е и на теб!
Помислих, че съм сбъркала блога, Пепи. :)
ОтговорИзтриванеХаресва ми, много идейно, лесно и вкусно.
Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)
Не си Еви, не си. Обичаме и такива неща в къщи. Много е важно обаче да има сирене в менюто в такива случаи.
ИзтриванеПрегръдка и хубав ден на теб!
Много хубава мусака. Даже е чудесна.
ОтговорИзтриванеНали :) Ама без мЕсо е, Ели!
ИзтриванеПрекрасно предложение, Пепи! Щом е с лапад си е направо ястие мечта, а приготвено от теб е вкусна приказка. Ох размечтах се, но нашият лапад тук се изгуби и сега бленувам по него :).
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелание за една прекрасна неделя!
Мдааа, ВЕни, за теб - мечта, за мен си беше опит. Слава богу - вкусен.
ИзтриванеПрегръдка и лека нощ :)
Пепчо,
ОтговорИзтриванекато ми мине втръсъка от яйцата, със сигурност ще прибегна до тази идея, защото иначе пък много харесвам този вид пролетни ястия!
Чудесна идея!
Мъхче, а аз днес наново сварих за онази салата :))
ИзтриванеПробвай, когато ти отмине яйченото :)
Звучи и изглежда много вкусно :)!
ОтговорИзтриванеХубава неделя Пепи!
Благодаря, интересна неделя беше :-)
ИзтриванеХубава нова седмица на теб!
Както винаги, с прекрасни идеи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Миленка!
ИзтриванеСтрахотна идея, Пеп. Много обичам такива комбинации :) ще се пробва, сега му е времето :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица от мен!
благодаря, Зори,
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб!
Пепи, как ни забавляваш само! Тук не само публикацията чета, ами и коментарите:):):)и твоите коментари:) Дано цялата седмица да ни е весело, ще чакам проекта с нетърпение, усещам много емоции. Топло е, може и навън да се готви:). Пепи, страхотна си, радвам се, че те следя, защото ми е много забавно тук! Прекрасна нова седмица и на теб!
ОтговорИзтриванеНаправо започни и двата проекта едновременно,Пепи,единия ще върви за гарнитура на другия :) !
ОтговорИзтриванеВидя ли,че все пак и постното има почва у вас,а това предложение си е много вкусно.Страшно обичам лапад и аз понабрах,докато се разхождаме по пътеките извън село,че и рахат си избирах само нежните,крехки листа.Още едно предимство да съм отскорошна селянка :)).
И коприва има бол,ама май не ми е чак толкова любима.
С пожелание за много спорна нова седмица!
Страхотна рецепта! Точно се чудехме с яйцата какво да правим... Само че нямахме лапад и заместих със спанак. И добавих малко домашен пресен чесън към сместа. Ако спанакът се чистеше мааалко по-бързичко. :) И малко повечко брашно за моя вкус трябваше. Да стане по-дебеличка заливката. Иначе се получи страхотно. Благодаря много за идеята!
ОтговорИзтриванеС пресен чесън съм сигурна, че ще стане добре и го помислих, но :) имах 4-5 стръка и ми се "досвидя" да го сложа.
ИзтриванеЗаливката да - според вкуса трябва да е. Но и киселото мляко е важно колко гъсто е.
А за спанака и лапада.... все се надявам някой ден да продават тук, в БГ измити такива :))
Радвам се, че се е харесала идеята! Хубава седмица!
Пепи, страхотна идея!Жалко, че свършиха яйцата, но пък като набера лапад, ще сваря специално за тази мусака.
ИзтриванеХубава нова седмица!
Ще се радвам да хареса точно на теб, Бети!
ИзтриванеХубава нова седмица!
Ех, завид, завид :) Много обичам лапад, ама той мене хич не ме обича... само от време на време в супа и то по малко :/
ОтговорИзтриванеМоже пък в мусака да ме заобича :)