Тази риба умишлено избягвах да купувам ... гледайки колко е мършава :)) Жалко, изгубила съм :) Затова пък, от седмица насам пека три пъти вече в къщи. Но се спирам, преди да са изпищяли домашните срещу нея. Най-вече девойчето, която никак не обича риби (изключвам типичното "българската" сьомга )
От където и да се погледне сайрата е тънка и "слаба" риба, но се оказа, че вътре има само една гръбначна кост, която след печене много лесно се отделя. И тъй като рецептата е тройно изпитана вече :)) ще я споделя и тук.
Продукти:
6 бр. риби
4 с.л. олио
4 с.л. горчица
сока на 1 лимон
сол
копър (пресен) и 1 лимон
подправка за риба, която е смес от девесил, кориандър, чесън на прах, мащерка.
Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава.
* В бурканче с винтова капачка се поставят олиото, горчицата, лимоновия сок и солта. Затваря се и разклаща хубаво.
* На лист фолио (свежо или алуминието се нареждат рибите и с четка се намазват обилно със сместа.
* Поръсват се с подправките отвън, а отвътре се поставят 1-2 стръка копър и по 1-2 резенчета лимон.
* Прехвърлят се на хартия за печене, завиват се по двойки рибите и изпичат в предварително загрята фурна на 200* за 12-15 мин. Листите хартия трябва да са достатъчно големи, за да се опаковат рибите в плик така, че да не излиза въздух (нещо като торбичка, добре прищипана от горния край.... ама как го обясних)
* Изваждат се, развиват и сервират :))) с гарнитура по желание.
Тук аз направих сос от останала смес за намазването. Вижда се в купичката с червените сърца.
Тъй като не излезе кой знае какво като количество, дори не го споделих със Стоев
Тъй като не излезе кой знае какво като количество, дори не го споделих със Стоев
Този сос е с 1 стрък пресен чесън, ситно нарязан, запържен за 2 мин. в останалата горчичена смес. Прибавих стрък ситно нарязан копър, чаена лъжица брашно и угасих с 50-60 мл бяло вино. Оставих го да кипне и :)) моята риба си я полях с него. Съвсем егоистично.
Но соса е хубав и може да се увеличи количеството, за да излезе прилично количество сос за всички риби.
Пепи, не съм опитвала такава риба, но изглежда
ОтговорИзтриванестрашно апетитно!
За сосчето да не говорим!
И как ще го споделиш като е толкова малко!
А и си заслужила, нали ти си готвила?
Прегръдки!
Така, така, ДАни. Права си.
ИзтриванеПрегръдка и спорен ден!
Пеп, виждала съм тази риба и на мен ми се е струвала слабичка :)
ОтговорИзтриванеЩом е с малко кости задължително ще се пробва.
ето, знаех си, че не само на мен ми се вижда слаба :)) Хубаво, че и костната и система е слаба :)
ИзтриванеПепи, много обичам така да приготвям риба, спестявам си миенето на скарата :)
ОтговорИзтриванеНе съм купувала до сега сайра, но ще поправя тази грешка, много вкусно изглежда!
Хубава вечер!
А аз все имам чувството, че фурната ми се вмирсва, като пека в нея риба. Затова избягвам. Но щом е за кратко време - не се и замислих :)
ИзтриванеХубав и слънчев ден, Марианка!
Ей такава фина риба досега и аз не бих купила. Но ти пък ме осветли и ще почна да гледам по-внимателно по рибарските щандове.ОбожАВАм всякаква почти риба, дори и "българската" сьомга;)))
ОтговорИзтриванеМерси,Пеп за рецептата, следя с интерес останалите от серията рибни;)
Радвам се, че ти харесва, Мъхче!
ИзтриванеНадявам се и нататък да ти е интересно :))
Искаш или не, след всяка твоя рибна публикация ще мъркам като коте, дано се смилиш и "хвърлиш" поне една костичка, Пеп! Страхотна, мър-мър! Хубаво утре! :)
ОтговорИзтриванеохо, аз се чудя защо мъркаше вчера, пък то заради рибката било :-)
ИзтриванеХубав ден да ти е, Еви!
Мале,не мога да повярвам,че си действала егоистично и самосиндикално!Браво,все повече започваш да ми харесваш!Стига сме ги глезили чак толкова,нали?
ОтговорИзтриванеШегувам се,мила,сигурно поне в единия от трите пъти си врътнала един сос и за благоверния,ти си добро момиче!
Рибката мършава-това ми хареса като израз-верно такава се гледа на снимката,а пък аз даже за сефте я чувам.Но ако ми се мерне нейде ще я опитам обезателно!Много добре се е разположила в чинийката, а и така в комплект с дружката си са отлична порция би казала!
Смятам тази вечер по-раничко да дам почивка на снагата си,затова лека ти нощ,дружке!
Ами Роси така е и в двата случая - рибката е точно мършава :)) а сос наистина не съм му правила на Мише; той без друго не си пада много по него.
ИзтриванеТази риба отдавна я гледам в рибните магазини. Вярно, не всеки път я има, но прекалено често ми се набиваше в очи. Добре, че една жена си купи преди мед, та ме провокира :)
Хубав и слънчев ден на теб!
Е такава риба не бях виждала до сега. Много ми хареса как я приготвяш и непременно ще пробвам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Диди, при теб е възможно да си я пропуснала. НА морето имате толкова риби, че тази слабичката едва ли ще ти хване око.
ИзтриванеХубав и спорен ден и на теб!
Пепи, защо не сподели соса?!:) Пепчо, мерси за инфото за рибката, че и аз все я заобикалям, никак не ми вдъхваше доверие, но след като е тройно изпитана от теб, ще я тествам и аз:) Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеот чист егоизъм, КАте, признах си :)
ИзтриванеАбе пробвай я и ти. Знае ли се, може и да ти хареса пък :)
Драга Пепи, има поговорка "Имаш ли две печени риби, дай едната на другарчето си"!
ОтговорИзтриванеЧудесни са. Да ти е сладко.
Да ти дам, Ели.
ИзтриванеАма да иде Васко някъде на курорт, че да мина с някое бурканче, а?
Пепи разкошна рецепта, а тази рибата, не ми е позната, но щом казваш, че не е лоша, може да я пробваме :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави :)
Еви, аз отдавна гледах при Ди_ани, че беше правила. И все се канех да и дам шанс на тази риба, да я опитаме поне. Хубавото и е, че не иска дълго готвене.
ИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата на теб!
Пепи, рибката изглежда много вкусно и много примамливо. Аз често си я похапвам, обичам я даже. Благодаря ти за рецептата!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и приятен ден от мен!
еее, Вени, знаех си, че няма начин никой да не я е пробвал.
ИзтриванеЗнам си, че си сродна душа и харесваш риба :) само за месото не постигаме единогласие с теб.
Лека нощ!
И аз не съм я чувала, но ми харсва, нищо, че е "тънка и слаба" :))
ОтговорИзтриванередно е да я пробваш, Инче!
ИзтриванеМишо и се чудеше, но му казах, че точно тоз модел е "много полезна" :)))
Много рибни истории не ям аз, ама да ти кажа - това го ям и искам :) Кога ще ме каниш на гости ? :Р Ям и калмари, хайвер... и туй то :) И 3-4 вида риба :) Хихи
ОтговорИзтриване