Продължавам със зелената вълнá от мечи лук. В гората още има, за магазините не съм сигурна, но пък за следващата пролет категорията "Левурда" ще бъде достатъчно богата, тъй като снощи правих и сармички с нея.
И тъй като от няколко години правя спаначени кюфтета у нас, кюфтетата с левурда бяха едно от първите неща, които реших, че ще правя, още докато бях забила колене в земята да я бера.
Продуктите на една прилична доза за 4 порции кюфтета:
една голяма връзка пресни листа мечи лук/левурда - ~ 200 гр. измити, подсушени
1 голям сварен картоф (~200гр; )
1 голям сварен картоф (~200гр; )
зелената част на 1 връзка пресен лук
2 белтъка ( жълтъка разпенва олиото при пържене и не го слагам)
150гр крема сирене (извара)
3-4 с. л галета
150гр крема сирене (извара)
3-4 с. л галета
1 с.л. кисело мляко смесена с 1 равна ч.л. сода за хляб
сол, черен пипер
галета, брашно (царевично) за овалване
олио за пържене
Приготвяне:
* Картофа се сварява и намачква. (за един картоф не си струва цяла тенджера, но може в микровълновата да се свари, нарязан на кубчета. А аз си имам почти винаги сварени картофи в хладилника)
* Листата мечи лук се измиват, отцеждат и нарязват съвсем ситно, заедно със зелените стръкове на лука.
* Смесват се с картофите и всички останали продукти и прибира в хладилника сместа за 20-30 мин., за да може галетата да поеме влагата им. Тъй като има значение влагата на крема-сиренето и картофа, ако сместа е рядка може да се прибави още малко галета, за да може да се оформя топка от нея с мокри ръце.
* Загрява се мазнината в тиган, а в купа се смесват брашното и галетата за овалване.
* С мокри ръце се оформят топки от сместа, овалват в брашното, сплескват се с длани и пържат на силен котлон ( на 3/4 от мощността) от двете страни до зачервяване.
* Изваждат се на абсорбираща хартия, за да се отцедят и сервират с млечно-чеснов сос.
У нас той обикновено изглежда така:
кисело мляко/ майонеза - 2/1 части
сол, скилидка чесън и копър.
Ароматни, вкусни и с перфектен златист загар! Прекрасни са, Пепи! Спорна нова седмица ти желая! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Еви!
ИзтриванеСпорна и хубава седмица и на теб да е!
Пепи, страхотни са :) ще ги опитам, макар сега съм на вълна киселец :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица от мен!
Аха, хубава вълна си подхванала, Зори. Е аз киселец не съм пробвала, ще трябва да помисля по въпроса. Ако не тази, идната пролет - живи и здрави.
ИзтриванеХубава и спорна седмица и на теб!
Скъпа моя, кога ще свърши серията с левурда ? :))))
ОтговорИзтриванеФантастични са!!!!!
Усмихната седмица!
Дани, още ден и я свършвам. А и тук в блога, най-много още 2-3 манджи с нея :))
ИзтриванеСпорна седмица и на теб да е!
Е 4 порции!А моята къде е,Пепи?! :)
ОтговорИзтриванеСТрахотни и хрупкави,а за аромата не се и съмнявам!Пак отлично приложение на мечия лук.
Хубаво утре,мила!
Четвъртата е твоя, Роси :)) Ние бяхме трима.
ИзтриванеЧестит вторник на теб, макар и дъждовен :))
Пепчо, не съм готвила с левурда, ще ми се да опитам. Дали се бере още или е късно вече?
ОтговорИзтриванеКате, ако няма цвят - бере се. Може да има пъпки, но да не е цъфнала. Макар че, миналата година, когато намерих бяха няколко големи корена, на които обрах по-младите листа, въпреки че имаше и един цвят. Но тогава положението беше "Трябва да опитам".
ИзтриванеИма ли около теб?
Кютфенцата са с много приятен загар-чудесни са...Както и сосче си приготвила.....не ми се мисли за вас.
ОтговорИзтриванеПриятен ден,Пепи!
и на теб приятен ден, Живе :)
ИзтриванеДобре де, сега къде да го търся туй чудо? Голяма вкусотия ми изглеждат тези кюфтенца! Колко си набрала, или си имаш скрита градинка, кажи ми моля те! Това да знаеш ми се превръща в мисия и когато успея да я изпълня, ще докладвам! Като горска фея си! Поздрави!
ОтговорИзтриванеКате, в гората. В букова гора я намерих аз полянката. Прати ми един мейл, да ти пиша повече къде.
ИзтриванеА освен в гората и на по-цивилизовани места, като някои вериги магазини :))
Поздрави и на теб!
Пепчо,
ОтговорИзтриванетези са на път да задминат любимите ми магданозени такива;) Само като ги гледам и въздишам;)))
А ние дето не сме клечали по земята, сега откъде да го намерим това зелено чудо;))?
Хубава вечер!
Мъхче, не знам. Или хващаш гората догодина в края на април, или се оглеждаш по горепосочените магазини.
ИзтриванеАз и магданоза нали сме в близки отношения, ето този мечи лук ми допадна много повече на кюфтета, отколкото магданозените.
Поздрави, Мъхче!
Можете да си питъчате много хора пращат по Еконт,в групата на ХРАНИТЕЛЕН КООПЕРАТИВ
ИзтриванеС тези рецепти от последните постове направо издигна левурдата до нови висоти и понеже и аз имам още няколко листа в градината съм планувала да пробвам тези кюфтенца събота-неделя - много изкушаващо изглеждат...
ОтговорИзтриваненаправо я издигам в култ :))) Но ако знаеш, как съжалявам, че свършва вече прясната :)
ИзтриванеНищо, догодина пак.
А ти разсад ще дадеш ли :))
Да..с удоволствие, само че съм малко на Вие с всякакъв вид китки и зеленина и досега не съм разсаждала никога нищо - в градината просто левурдата си расте...
ОтговорИзтриванеМного готини кюфтенца:) Искам и аз:)
ОтговорИзтриване