Едни любими у нас пилешки хапки. Видимо - гарнирани и с любимото картофено пюре на баба, но за него по-късно.
Много пъти съм писала, че точните продукти при мен съвсем не са точни, а по-скоро ориентировъчни; видите ли знака "~" да знаете, че нищо не съм теглила на кантар. Но и повечето от "манджите" не изискват това. Понякога на шега казвам на приятелка, че на това му се казва "творчество и индивидуализъм". Ако ще си говорим за десерти, там работата е друга и долу-горе се стремя да ги спазвам. Но за десерти избягвам да говоря, се видяло.
Тук положението е следното - пилешките хапки обикновено винаги включват пиле, топено сирене и горчица. В отделни случаи - като горната снимка има и лук, а в други - бяло вино.
Затова предложението отново е ~ ~, ако решите да го опитате - изберете си как да бъде. И задължително започнете с избора на голям тиган. Ако нямате такъв, а количеството месо е килограм - направете го на две части. Целта е хапките месо да се готвят свободно в тигана.
Продукти:
1 кг. пилешки гърди
1 ч.л. едро смлян черен (шарен) пипер
1 ч.л. червен сладък пипер, щипка-две мащерка или риган
3-4 с.л. зехтин/олио
3-4 с.л. соев сос
2 глави лук*
1 с.л. масло
щипка захар, щипка сол, щипка мащерка или риган (която подправка е при месото)
100 мл. бяло вино
250 гр. топено сирене
2 с.л. горчица
Приготвяне:
* Месото се нарязва на кубчета, смесва с подправките, зехтина и соевия сос, покрива се със свежо фолио/капак и прибира в хладилника за час. (тази част аз ясъкращавам на 15 мин., тъй като поставям месото във вакумираща кутия, в която месото по-бързо се маринова)
*** Ако ще го правя с лук, започвам от него
* Нарязва се на кръгчета, посолява и претрива с ръце, за да се разделят.
* В тиган се поставя маслото, лука и запържва за две-три минути. Прибавя се и отцедената марината от месото и готви, докато се изпари (не повече от 3-4 мин. е). Последно се прибавя и захарта и мащерката/ригана, разбърква се и прехвърля в чиния.
* В същия тиган се поставя месото. Тук пържене е силно казано, тъй като то е сочно от мариноването, затова - хапките месо се готвят, докато течността се изпари.
* Прибавя се готовия лук, топеното сирене, нарязано на парчета; налива се виното, в което е разбъркана горчицата и готви на тих огън за около 5-6 мин. Докато алкохола се изпари, а сиренето се разтопи в него.
Готовото ястие може да се сервира с гарнитура по избор, но на нас повече ни хареса (освен с гарнитурата ) хапките да бъдат поставени върху препечени филии хляб, които да поемат част от соса.
Наздраве!
Наздраве, Пепи !
ОтговорИзтриванеИ аз много трудно пиша грамаж на ястия :)
Но пък там е чарът - един път от едното повече, другия път - от другото!
Чакам за пюрето на баба :)
Хубава вечер!
Наздраве я.Много бира пие това вкусно чудо!
ОтговорИзтриванеОбожавам рецептите от този род- хапки с вино, без вино,кавърми. Тези хапки ще са следващите изпробвани. Онзи ден се наситихме на пилешката кавърма и просто беше божествена.
ОтговорИзтриванеПоздравления и ще очаквам следващата вкусотия!
Ей , Пепчо, този модел не го бях виждала в комбинация с препечена филийка, но вече ми харесва;)
ОтговорИзтриванеХубава вечер !
ооо, Пепи това си е вече изкушаващо! На кого му пука за точните продукти, като гледам само какво има в чинията! Ех, защо не съм на тази маса...
ОтговорИзтриванеЕто как ще оползовторя едно топено сирене у дома,много ми харесва гозбичката ти,Пепи!
ОтговорИзтриванеСочна и вкусна е както винаги!
Филийка и пюре няма да се полага,защото от понеделник сме семейно на 90 дневната,но по-важното ще присъства :).
И никаква бира :( .Блазе ви!
Прегръдки!
ехааа, Роси, ама ти пак ли ? Аз още се каня за пръв опит, а ти вече втори. ХвалА на теб и фемилито, че сте задружни в това начинание. В неделя вечер сядаме и го обмисляме и у нас това. Без девойката, че тя без друго е тапициран скелет.
ИзтриванеПрегръдка и хубави почивни дни на вас!
Ох, Пепи... ако знаеш какво ми причиняваш по това време... Но и ти не си виновна... то влиза ли се в твоя блог посреднощ... Ястието ти звучи изглежда и със сигурност е много вкусно, точно така с картофено пюре, а и като виждам каква салатка има там от страни... ох не искам повече да мисля... Наздраве!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Пепи и лека нощ от мен!
Дааа, видях те по кое време пишеш, Вени :)
ИзтриванеА без салатка не може - сега излизат хубавите слънчеви зеленчуци, трябва да си наваксаме заради зимните гумени :)
Хубав и слънчев ден на теб да е!
Рано е за наздравица, но ме грабнаха хапките, а за пюрето ще чакам с нетърпение, Пепи! Прегръдки и спорен ден ти желая! :)
ОтговорИзтриванеИ на теб, Еви!
ИзтриванеТи наистина рано (за наздравица) си минала през блога :)
Това ястие кара стомаха ми да плаче:) Искам и аз филийка поела от соса... поне нея ми метни, да ме съжалиш:)
ОтговорИзтриванеВятъра духа насам, Даре :) По-добре метни две филета в тигана, а пре зтова време потърси сиренца в хладилника :)
ИзтриванеЕ,това много ми хареса-и с това пюре-чудничко...
ОтговорИзтриванеПриятне ден,Пепи!
и нали сме в новата седмица - приятна да е и на теб, Живе!
ИзтриванеЕх Пепи....отново чудесно предложение!Слънчев и усмихнат ден ти желая!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, НАнита!
ИзтриванеХубава и усмихната седмица на теб да е!
Добре си се завърнала, усещаше се липсата ти :)