Гущери зелени под листа стаени.
Сладка вода пият, от очи се крият.
Легнали юнашки, но са без опашки,
вързани в устата с върви до реката.
Що е то?
Първо са като тревици,
после стават крас...та...ви...ци.
Илия Буржев
Това са любимите туршиени краставици на Мише. Дори по-любими от киселите краставички - корнишони, които правим за зимата. Всъщност не ги хапва като салата през лятото, ами като гарнитура на обяда, вечерята, или ей така между другото. До късна есен, докато има хубави наши краставици и на пазара.
Сладка вода пият, от очи се крият.
Легнали юнашки, но са без опашки,
вързани в устата с върви до реката.
Що е то?
Първо са като тревици,
после стават крас...та...ви...ци.
Илия Буржев
Това са любимите туршиени краставици на Мише. Дори по-любими от киселите краставички - корнишони, които правим за зимата. Всъщност не ги хапва като салата през лятото, ами като гарнитура на обяда, вечерята, или ей така между другото. До късна есен, докато има хубави наши краставици и на пазара.
А те са и първата (и май единствена ) постна храна, с която Мише споменава дядо си и детството. Във всички други спомени дядо му и готвенето му са свързани със скара, суджук, наденички и кюфтета.
Тези краставици не знам дали стават от сега за зимата. Предполагам, че да, защото когато направя такива те изкарват по месец (докато ги свърши) на топло място. Естествено не на пряка слънчева светлина, но не и в хладилник. Затова тази година прибрах един буркан и през зимата ще знам дали става или не и за зимна трушия и ще допълня тук. Ако са цели корнишони, със сигурност - да, но различното при тези е, че са нарязани на кръгчета от салатените сортове Сандра и Гергана. И задължително по-големички, а не млади краставици. Тук-там дори със семки.
Готови са за хапване за 3-4 дни, оставени бурканите на слънце. В началото саламурата помътнява, но след още 2 дни се избистря, а мътилката се утаява на дъното на буркана.
И така :)
Трябват ни краставици - големи. Бройки - колкото има. Кервиз/Целина, сол и малко ракия.
Трябват ни краставици - големи. Бройки - колкото има. Кервиз/Целина, сол и малко ракия.
Краставиците се нарязват на кръгчета - дебели, поне 5-6 мм.; посоляват се - долу горе - на килограм краставици 1 и 1/2 супени лъжици сол. В голяма тава или широка купа, за да могат да се объркват лесно.
Разбъркват се със солта и оставят така да омекнат - около 3-4 часа, през което време те си пускат сока.
Вече са омекнали и податливи на прибиране в буркана.
Пълнят се в приготвените буркани, на два-три пъти се прибавя и по щипка едро нарязан кервиз. Отцедената вода се разпределя в бурканите; сипва се на буркан и по 1 с.л. ракия (буркан от около 0.8-1л. ) и се допълва до горе с вода.
Затварят се бурканите и оставят на слънчево допълваш вода - вече малко трябва и запечатваш.
Оставят се на слънчево място за 3-4 дни. Цвета им леко се променя. Стават прозрачно зелени, а най-отгоре, ако са си "изпили" саламурата - по-бели. Оставих такава в чинията, за да се вижда разликата. Тях обикновено ги изхвърлям.
Оставят се на слънчево място за 3-4 дни. Цвета им леко се променя. Стават прозрачно зелени, а най-отгоре, ако са си "изпили" саламурата - по-бели. Оставих такава в чинията, за да се вижда разликата. Тях обикновено ги изхвърлям.
Когато са готови, прибирам в хладилник или в шкаф на тъмно място. Но тъй като студени са по-вкусни, предпочитам хладилника.
Хубава туршийка, Пепи!
ОтговорИзтриванеПриятна вечер :)
макар и през лятото, нали :)
ИзтриванеОй как ми се приядоха тия чудесни слънчеви краставички.Не можах да изтрая да си купя повече краставички и направих само 4броя.Сега ще потърпя няколко дена докато станат.:) :) :)Пепи благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) Чакам да ги дегустираш и да кажеш на теб дали ти хареаха :)
ИзтриванеОбожавам тия слънчева краставици Пеп! С Мишо сме от една партия. Страхотно си ги направила.Наздраве!
ОтговорИзтриванеОт бирената, от месоядната :)) Ами правя ги, имам ли избор? Като почне Мише да си ги прави, ползва съдове като за една казарма :)
ИзтриванеПепи ,и на мен ми се прияде от тези краставички-баба също правише такива през лятото.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
А ти защо не правиш :))
ИзтриванеПоздрави и на теб, Живе!
Абе Мише си е отварял очите на десет кога се е оглеждал за половинката си!Много го глезиш,ама сигурно и много е заслужил!Дай по-насам чинийката да си бодна и аз едно колелце за проба :) .
ОтговорИзтриванеПрекрасна сряда,Пеп!
Дръпни, Роси, ако искаш бурканче да подам направо :)
ИзтриванеКой отварял повече не се знае :)) Ама важното е да се гледаме взаимно :))
Поздрави и спорен ден на теб, Роси, че много жега се очертава!
Ох, много ги харесвам аз тези краставички. Дори предпочитам кисели краставички пред мариновани. Стават и за зимата, аз предимно такива правя, но само с копър, без целина. Дядо ми не слага ракия и ги пресича, за да издържат до зимата. Аз слагам ракия, не ги пресичам, но ги държа само в хладилник.И киселия чесън правим така. Рецептата с целина ми звучи много интересно, ще пробвам, тъкмо имам в саксия :)
ОтговорИзтриванепробвай, може и да ти хареса различната подправка :)
ИзтриванеНие на корнишоните си слагаме копър, но на тези - целината е задължителна :))
Ей как ми се приядоха такива краставички! Не съм виждала такава рецепта с нарязани краставици. Ама много готини са станали и как си ги сервирала в чинийката, Пепчо, страхотна си!
ОтговорИзтриванесигурно, за да стават по-бързо са нарязани, Кате.
ИзтриванеИнтересна идея е "краставички с кервиз", Пепи! Чудни изглеждат и предусещам вкусът им, макар да не съм нито чула, нито яла такива. А за "слънчевото" консервиране съм с две ръце ЗА. Знае твойто Мише, какво да иска :) Скоро ще пусна и моята рецепта за Втасали с хляб корнишони в каца ;))
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни!
Ирма, много интересно звучат сега тези втасали с хляб корнишони :) Кацата със сигурност ще пропусна, но виж, корнишони така мога да направя. Очаквам с нетърпение да я видя!
ИзтриванеПоздрави и хубава вечер на теб!
Определено рецепта, която ще се пробва! супер!
ОтговорИзтриванетраябва ли да се разклащат ??
ОтговорИзтриванеразклащам веднъж - два пъти на ден, ако се сетя. Днес правих за трети път, половинът ги взема още след втория ден и си ги хапва, едва ли ги разклаща повече, от "изваждане на буркана от хладилника"
ИзтриванеПепчо, днес правя тези краставички, но нещо не разбрах.
Изтриване"Затварят се бурканите и оставят на слънчево допълваш вода - вече малко трябва и запечатваш. "
Значи затварям бурканите и оставям на слънчево място. А кога ги допълвам с вода?
Аз ще ги правя в буркани със винтови капачки, как да ги запечатам, да ги кипна във вода ли бурканите?
Преди да ги запечаташ :) доливаш водата. ама така съм се изразила.
ИзтриванеВ смисъл, че след като са престояли и омекнали, те са си пуснали вода, трябва още малко да се допълни до горе. Тогава затваряш. Нищо ,че с винтови капачки, добре го стягай.
А ти за зимнина ли ще правиш? Ако е така - да знаеш, че не съм пробвала да оставя нарязани за зимата - само цели трушиени съм.
Хареса ми рецептата и реших да я пробвам.
ОтговорИзтриванеА, сигурна съм че няма много да се задържат, след като станат готови ;))
Благодаря за отговора и хубава вечер!
Помощ! :) Заредих един трилитров буркан от тези краставички и станаха супер, но тъкмо започнах да похапвам и от вчера се появи някаква слузеста утайка на дъното и отгоре, а краставичките омекнаха и сякаш изгубиха аромата на кервиз... Май са похабени, но питам, защото тъкмо преди да се появи утайката заредих още един буркан, който вече един ден стои на шарена сянка отвън. Какво да правя и защо се получи така?
ОтговорИзтриванеза 2-3 дни са готови иприбирам в хладилника. Случвало ми се е да стане така и си мисля, че е от краставиците - не винаги ползвам само домашни. Утайката не пречи, след като "преврат" тя си остава отдолу, но слузеста - не е саламурата. Омекват малко, да. Не са съвсем хрупкави, но не и меки, кашести, както са ми се случвали, когато се заточи саламурата. Прибирай другия в хладилника след втория ден, дано той да е добре.
Изтриванеhttps://imgur.com/a/uWzmN
ОтговорИзтриванеСнимки на буркана отгоре, отдолу и как изглеждат самите краставички в буркана. Как мислиш, да ги изхвърлям ли и някакви идеи защо се получи така? Бяха си бистри и без това бялото преди няколко дни (а бяха престояли вече над 10 дни след прибирането на хладно). Взе да става така като почнах да отварям буркана, за да ги пробвам. Да няма нещо общо с кислорода при оваряне на капачката?
най-вероятно след отварянето. прибери ги в х ладилник, виж, дали ще се избистри водата и да стегнат краставичките. До 2-3 дни. Ако ли не - хвърляй ги.
ИзтриванеМиналата година направих, станаха разкошни, благодаря за рецептата! Ако сложа малко захар, дали ще се получи добре?
ИзтриванеНе знам :) пробвайте. Но на 1 буркан, да не ги шупне нещо
ИзтриванеНаправих ги веднъж, вече почти ги изядох и днес зареждам отново. Те допадат на моя вкус. Благодаря за страхотната рацепта, вече са в моето лятно меню 😍.
ОтговорИзтриванеМоля :) хубавото е, че стават бързо.
ИзтриванеХапвайте със здраве!
Здравейте! Преди 2-3 години ги забелязах тези краставички и все се канех да направя и все не ми оставаше време. Сега направих няколко буркана, но идеята ми е като станат готови, да им сложа натриев бензоат, за да могат да издържат цяла зима. Дали ще се промени вкусът им? Или да сложа аспирин?
ОтговорИзтриванеНе съм оставяла за зимата, не знам. Как направите оо-късно през есента, да. Но дори и с аспирин, времето е много горещо сега и няма да издържат.
Изтриване