Май всяка година около в края на юли започвам зимнините и в частност с бамята, тъй като по това време на пазара излиза първата и за мен е най-крехка :) Тогава задължително правя повече или по-малко Маринована бамя , в зависимост колко съм накупила и поне няколко пъти през лятото и Салата от печена бамя, на която подбирам времето така да се случи, че да бъде на скара. С въглища и жар :))
Тази е подобна, но малко по-нездравословна - пържена е :). Но пък освен салата е и чудесна лека вечеря. Е, с парче сирене, разбира се.
Продуктите
нямат точна мярка - зависи от това, с колко бамя разполагате. В 1 буркан от 600 мл. се събират ~ 300 гр. бамя ( предполагам всички знаят, че най-вкусна е младата, с големина като кутре чушка на зеленчука)
Приготвя се марината:
отново за 1 буркан от 600 мл. - по 40-50 мл. олио/зехтин и оцет.
по 3-4 стръка копър и магданоз, 5-6 скилидки чесън, 1 ч.л. сол и 1 ч.л. мед.
При пърженето зеленчука омеква и се подрежда сравнително плътно в буркана.
а ситно нарязан лимон си сложих като "подправка", след като извадих от буркана.
* Бамята се пържи в силно загрята мазнина до зачервяване от двете страни - на маслена баня, така става бързо и тя самата се пържи бързо, вместо да се напива с мазнината.
* Изважда се в бурканчетата с поставените в тях подправки, които се затварят с капак и обръщат върху него, докато изстинат.
Това е
Това е
Изглежда много вкусно! Ето какво си правила на село-хванах те:)
ОтговорИзтриванеТц :)) тези неща ги правя тук, че на село ме гледат странно с тия малки количества от по 1-2 кг.
ИзтриванеДа ти кажа честно много обичам бамя в гювеч. Твоето предложение обаче изглежда много апетитно и съм сигурна, че е! Благодаря ти за вкусните рецепти и идеи! Приятна нова седмица от мен!
ОтговорИзтриванеКате, я прегледай предложенията с бамя :)) Много я обичам и аз и за щастие за нея намирам съмишленици и в половинът и в госпожицата.
ИзтриванеХубава нова седмица и на теб!
Не помня от кога не съм кусвала бамя, тук не се продава тази вкусотия.
ОтговорИзтриванеА страшно много я обичам, направо ще я сънувам тази вечер!
Бива ли толкова апетитни снимки да правите?
Чувствам се виновна. Ако имаше как да изпратя.... ама сигурно ще дойде при теб или сушена, или мухлясала :)
ИзтриванеОхаа, така обичам бамя, а не съм яла от години, рецептата ти е много изкусителна за мен!
ОтговорИзтриванеЧудна нова седмица Пепи:)
Иве, при теб поне има на пазарите :) сега и е времето.
ИзтриванеСпорна и усмихната седмица и на теб да е!
И аз, Пепи не съм яла с години маринована бамя, все като допълнение я ползвам, а моите капризи даже и тогава мрънкат. Чудна си я приготвила, с чесънче! Сиренце не виждам около й - идеални другарчета ще са ;)
ОтговорИзтриванеЕех, как ме изкушаваш да взема да си затворя 1-2 бурканчета, за асортимент, ако не само заради мен ;)
За лека нощ е късно вече, но Добро и усмихнато да е утрото ти, Пепи!
Ирма, в първите години правех за себе си и мушвах по някоя бамя при трушията. Но се видя и след като опитаха, се оказа не толкова лоша, та сега на всяка яхния лятно време слагам и намирам съмишленици.
ИзтриванеТа :) Сложи някоя за себе си, който не иска - да не посяга :)
и хубава седмица на теб да е!
ИзтриванеОбожавам бамя. Тази става ли за ракийка? Непременно ще я пробвам, супер апетитно изглежда!
ОтговорИзтриванеза една не, но за две - да :) т.е. с компания да е.
ИзтриванеПробвай, ако не тази - то пуканата направи.
Бамя обичам във всякакъв вариант,Пепи,и естествено си харесвам и този!И аз така обичам-тънка и крехкичка да е.
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки от мен :)!
и от мен :)
ИзтриванеЧерпя те една салата :)
Това изглежда невероятно вкусно,а не се и съмнявам че е така
ОтговорИзтриванеПрез лятото, като излезе може да пробваш да направиш :)
ИзтриванеМного благодаря за рецептата! 1 килограм бамя се събра в два неголеми буркана.
ОтговорИзтриванеДа ви е сладко :)
Изтриване