29 август 2012 г.
Ароматен малинов оцет
Само идея да си ароматизираме оцета.
Тук е с малини, а в момента пазара е все още пълен с тях; правила съм и с ягоди, но ако са горски ягоди оцета прихваща :) аромата им; ако са тези от пазара - не се получава нищо друго, освен леко оцветяване в розово. А с малините се получава и от замразен плод - оставят се да се размразят в оцета и тъй като сока им по-бързо се отделя тогава, достатъчни са 4-5 дни, преди да се продължи със захарта.
През последните десетина години правя такива оцети от домашния ни, ябълков оцет, но се получава и с купен светъл оцет. Така полученият оцет е великолепна подправка за плодови и други салати.
* Стъклени бутилки с широко гърло (или стъклени буркани) се напълват до половината със зрели малини, допълват се догоре с винен оцет и се оставят на топло, но не слънчево място.
* След 14-15 дни съдържанието им се прецежда и към всеки литър от бистрата течност се прибавят по 150 грама захар.
* Течността се загрява до кипване в емайлиран съд, отмества се от огъня/котлона, оставя се да се утаи, прецежда се още веднъж и след като поизстине, се налива отново в стъклени бутилки, тапите на които се парафинират и или покриват с червен восък, ако ще се съхранява по-дълго време. Съхраняват се в прохладно помещение.
* Ако се прави малко количество за текущи нужди :)) това не е необходимо. Оцета издържа до 2 седмици на 20* (седмиците са две, защото количеството, което оставя незапечатано с парафин свършва за това време)
Този оцет също е ароматизиран. Тук е с естрагон, но могат да се ползват билки по желание - босилек, копър - зелени, разбира се. Тук захар няма добавена, правя напролет (аз само с естрагон) - в стъкления съд при оцета пускам поне 7-8 стръка естрагон.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Прекрасен е! Ще се пробва! Благоддаря за доставката-взета е!
ОтговорИзтриванеВеднага ми доложиха. Добре, че знаеше какво търсиш, че аз бях забарвила да кажа на колежката.
ИзтриванеЧудесен е! И все още има време и аз да изработя такова нещо.
ОтговорИзтриванеда, Ели, а от билковите сложи малко салвия в някое шише за проба :)))
ИзтриванеПепи, много слънчев изглежда твоят! Тоз, с естрагона на какво го слагаш, освен на меса?
ОтговорИзтриванеАз си направих в едно малко шишенце преди две седмици, но моят е много тъмен. Малините ми бяха точно 500 гр. покрих ги със захар и оставих да си пуснат сока - 2 дни ги държах така. После изстисках и прецедих, а полученият сок разредих с около 150 мл. бял, ябълков оцет. Киселко си е, много ароматно и никак не благнее от захарта, за което се опасявах. Излезе ми малка бутилка от 330 мл. - едно много малко бурканче. Още не съм ползвала от него, ама да има :)
И как спиш, като имаш такъв хубав оцет :)) Ние от пробваме преполовяваме шишето.
ИзтриванеИрма - на салати основно върви :) всичкия. На теб малините са ти били повече, пък и са си пуснали сока със захарта, затова имаш по-наситен цвят.
Ами съвсем спокойно си спя, Пепи :) Ти ме питай как спя когато се настървя за нещо, пък още не съм го направила :))) Тогава го сънувам! Шегувам се, разбира се - не сънувам никога храна. Ама, тая година съм много повтенлива за плодове и набивам яко. А от малините си направих и вино, по моя си рецепта някаква и сеполучи малко газирано даже - то е на привършване, както вашия оцет. Трябва докато има още малинки да взема да направя още някоя бутилка!
ИзтриванеСпорен, слънчево усмихнат ден ти желая, Пепи!
Благодаря, Ирма и на теб да е хубав и усмихнат :)
ИзтриванеВидях те аз, че не можеш да спиш, когато харесаш нещо:) И забърка онези бисквитки на Роси. Аз на такива не устоявам :) Виж, оцета когато и да се сетя, мога да си направя поне билков.
Давай, на пазара все още има хубави малини.
Пепи, чудесни снимки!
ОтговорИзтриванеЧудесен оцет ти се е получил! Правила съм с касис и къпини, виж за малинов не съм се сещала.Но пък балсамова редукция с малини, като ми свърши запаса от Германия интерпретирам нещо, къде със замразени малини, къде с малко сладко от малини...
Много хубаво снимаш всички неща, които са в стъкло.Скоро гледах една твоя снимка с много зимнина,много се изкефих!
Бети, чудесна идея даваш пак за редукция. Непременно ще направя. Касиса ни е съвсем малко, никой няма да ми даде да го кисна в оцета :)) но виж, къпини може. ПРедставям си какъв цвят ще добие.
ИзтриванеБлагодаря ти, но тези снимки със стъклото не са от обичаните явно :)) Все нещо се отразява и стигнах до извода, че буркан трудно се снима. Виж и утрешните (т.е. днешните )
Лека нощ :)
Аз имам същия проблем. Снимах разни сладка и т.н. но не ми харесват снимките и няма да видят бял свят, но твоите ми харесеха...
ИзтриванеЩе чакам днес.
еее, Бети, защо така? Нали знаеш, че е много по-важно съдържанието от опаковкаа? Вярно, че тия буркани и бутилки не са много фотогенични (или поне ни не се справяме с тях добре.)
ИзтриванеХайде, последните ми буркани са на линия :))
Ооооо, Пепи, за домашно приготвен малинов оцет си мечтая от векове!!! Непременно ще се възползвам от предложението ти!! Даже бях питала готвача на едно заведение за супи близо до офиса как го приготвя, но не ми каза - било :) запазена марка...
ОтговорИзтриванеооо да, голяма тайна. От Мишевата книга е, горе ще добавя източника.
ИзтриванеМожеш да не го правиш толкова сладък, Мина, виж как ще ти дойде на вкус.
les photos sont magnifiques j'en prends note
ОтговорИзтриванеbonne soirée
Merci :)
ИзтриванеЧудесен е, Пепи! Направо да пие човек по лъжичка чист оцет. Аз особено както обичам кисело или кисело-сладко... ммм спирам, че... :))))
ОтговорИзтриванеПрегръдки и лека нощ от мен!
Наздраве, Вени :) Ама пък той е сладък, почти безалкохолен, така че - може :)
ИзтриванеЕми браво! Това е просто велико! Нямам думи пак!
ОтговорИзтриванеВелико? Мани, сутринта се задавих, докато бързах да отпия едно за отскок :))
ИзтриванеАма мира и спирка нямаш ти....какво ли още предстои от тези твои безброй зимнини,сладка,камби,оцети,лютеници и прочие домашни благинки....само така,аз мързеланата нека мигам тука на парцали!
ОтговорИзтриванеСтрахотна си,Пеп !
Прегръдки!
А, Роси, поприключвам :)
ИзтриванеОстава само лютеницата и трушиите. Край. Киселото зеле е мисия на Мише.
Хубави почивни дни на теб!
Ехааа, Пепи, отнесе ми главата направо с тоя малинов оцет!
ОтговорИзтриванеДа почерпя чашка :)
ИзтриванеПлодов оцет не съм правила. Описано звучи, че сякаш не ароматизира толкова много оцета, но само за плодови салати ли става, или?
ОтговорИзтриванеВиж този билковия ме привлече. Като любител на киселото и оцета, може да си направя някой билков.
Не, става и за зеленчукови салати :)) Мирише си бе, на малинки. Ягодовия не мирише. Пробвай, докато име, та и билки сложи, ако имаш пресни под ръка.
ИзтриванеPep-4o, малиновия оцет изглежда страхотен,аз сега съм на тази тема ,че ми остана 5 литра домашно вино и като търсих рецепта за оцет попаднах на твоя малинов,та ще пробвам,но да питам за по дълго съхранение без парафин по капачките не става ли,само да се налее в бутилки с керамична капачка ,като тази която си снимала с естрагоновия оцет,имам доста сладко от малини и ягодов сироп,дали не мога да спретна малко ароматен оцет или ......няма вариант
ОтговорИзтриванеНе знам, Ели, като не съм пробвала - няма как да кажа. Но ако имаш повече вино и е хубаво, а сладкото от малини си е в буркани - прави го на малки дози - примерно по 0,5 до 1л. наведнъж. Когато го свършиш - пак.
Изтриване