Асортимент на зимнините у нас - голям, но количества - малко. Не си падат в къщи по трушиите и маринованите и това е. Ако обаче не направя (както преди две години с пуканите чорбаджийски чушки се убиват да ги търсят. Затова сега от всичко, което харесваме, но по малко.
Камбите и чушките от цветната трушия. биват избутвани в края на чинията от любимците Така обаче минават :) кога за гарнитура, кога за салата, но пък и ние обичаме трушиите сладко-кисели.
И тъй като камбите при нас са домашни, а те не винаги стават, случва се да ползваме и други чушки - капия, които обаче задължително трябва да са едри и месести. Със зелени (поне според мен) не са вкусни :)) Прибавянето на моркови, чесън и зелени подправки е на вкус - вижда се на снимките - едни са с магданоз, други са с морков и целина, а някои - без зелени подправки, само със скилидка чесън.
От тази доза излизат около 15 бурканчета по 400 мл.
От тази доза излизат около 15 бурканчета по 400 мл.
Необходими за една доза са: :
5 кг изчистени камби*
150гр сол
400гр захар
600мл оцет
чесън и моркови(по желание)
магданоз или целина (кервиз)
Приготвяне:
* Изчистените камби се нарязват на парченца - тези са долу горе 1.5 х 1.5см.
* Поръсват се със солта и захарта и се оставят да престоят около 6ч.
* Прибавя се оцета, объркват се и престояват още 6ч.
* Изцеждат се от сока.
* Объркват се с нарязаните подправки и се пълнят в бурканите, като се притискат леко. Зеленчука е вече омекнал, но при стерилизирането още ще се слегне.
* Допълват се до долната част на гърлото на буркана с отцедения сок (съвсем малко трябва)
* Затварят/запечатват се бурканите и стерилизират 8- 10 мин. след завирането им.
bih kazala :leka rabota v konserviraneto.Moya milost v 3 çasa sledobed se dobira v kışti i se mıçi da pravi po malko zimnina,vseki den sled obed prez lyatoto e moyat ças za konservi.
ОтговорИзтриванеСпорно и на теб консервиране, тогава :) Сезам!
ИзтриванеНяма начин, налага се.
А така, Пепи, затваряй от всичко, да има! Те сега ги бутат в чинията, но когато отлетят, след време ще се сетят и ще питат "Мамо, как се правеше оная салата, дет' все я бутах?" :)) Вкусът на човек се мени докато е жив, така е и с храната.
ОтговорИзтриванеМного обичам мариновани червени чушки от всякакъв сорт и по всякакъв начин приготвени, Пепи, ама само аз си ги ям и затова и аз правя само няколко бурканчета - не за асортимент, а за лично хапване. Моите мариновани са от капиите, резани на лентички, а камбите мариновам цели, в тенджера, след което ги пълня със зеле, карфиол, чесънче и там подобни и тогава редя в буркани и затварям. Хубаво е да има в мазето от всичко Пепи, па макар и само за асортимент, щото през делниците всеки хапва каквото обича, но на празниците обичам да натрупвам трапезата. Пък, колко му е тогава точно да му се услади на човек това, което друг път не накусва, нали? :)
Целувки, мила!
Я питат, Ирма, я направо го поръчват :)) Както и да е, аз съм свикнала с помощ от мамите (независимо в правенето или отглеждането на суровината), не ми тежи да правя и аз за моите по желания. Не само за консервирането. Макар често да имаме разногласия у дома за това. Но то какъвто бащата, такива и децата и както често ги подкачам: "Може да са ви объркали в болницата и да не сте мои, но Мишови със сигурност сте".
ИзтриванеИначе си права - когато има гости или празник, тогава и на тях се услажда и посягат :) Пък дори имаме случаи да питаме "Това защо не сме го опитвали до сега". Абе... . сладури отвсякъде.
:))) Да, да! Те хубавите им чертички са все от нас, а щом нещо не ни е по вкуса, все от таткото и неговата рода са го взели! :))
ИзтриванеПепи, много хубави са станали чушките. Аз доскоро разчиствах едни буркани, дето ги направихме, ама никой не яде.ПРосто у нас са вървежни само кисели краставички, чушки и бамя.Ядем само свежи салати-цвекло, моркови, зеле...Но някой,ако прииска нещо, ще погледна тук със сигурност. Така, че запечатвай и после напечатвай тук...:)
ОтговорИзтриванеА у нас свежите са зеле, моркови и дървени домати с гумени краставици :))
ИзтриванеИначе краставичките вървят само и цветна трушия. Затова другото минава под името "Асортимент", а в края на зимата заминават "на лов" :)) там всичко се яде.
Чудесно е когато човек може да си направи зимнина. Аз тук си купувам всичко и всичко е на светлинни години далече от това, което навремето съм яла, когато майка затваряше и приготвяше по цяло лято. Преди го приемах като даденост, но сега оценявам това, което е наистина стойностно, вкусно, приготвено с любов и желание. Нищо по-вкусно няма от храната, която човек сам произвежда и сам консервира за зимата.
ОтговорИзтриванеПепи, на теб винаги се възхищавам и виждам майка ми в твое лице, която също като теб неуморно не само работеше по осем часа на ден, но и произвеждаше зеленчуци и плодове и приготвяше зимнина.
Комплименти за всичко, което ни показваш и за прекрасните рецепти, които са винаги перфектни, точни и безумно вкусни!
Прегръдки и един прекрасен ден от мен & Co
Вени, нищо не се е променило от към домашното консервиран, освен продължителността на работния ден :)) Вярно, когато е млад човек го приема като даденост. Но идва ред и сам да се хваща да прави, ако не иска да яде фабрични консерви.
ИзтриванеБлагодаря ти!
Прегръдки и за теб и & Co!
Затваря, затваряй:) Ще мина после за някое бурканче:)
ОтговорИзтриванеМини :) ти нали все улучваш да ме няма :)
ИзтриванеНяма нищо по-вкусно от домашно приготвените консерви, а когато продукцията е и собствено производство, резултатът е още по-добър. Обичам чушки под всякаква форма, а камбите преди мариноване леко запичам... Сигурна съм, че сурово мариновани, запазват характерната хрупкавост, сладост и вкус. Прегръдки, мила! :)
ОтговорИзтриванеи за теб, Еви :) И хубави почивни дни!
ИзтриванеИмахме в асортимента и леко запечени, а подправките с морковчето - вътре. Изобщо доста рецепти изпробвахме, аз нали ту от едната мама, ту от другата опитвах :) Тези се наложиха, че са хрупкави, да. Дори понякога стерилизирането е само 5 мин.
охо ,обичам камби,нареждам се за бурканче от зимнината Пепи!
ОтговорИзтриванепоздрави и хубав петък
Давам, но не и онова без магданоза :)
ИзтриванеИ на теб хубав петък, Мария!
И аз не си падам много по туршиите, но виж ей такава с камби - много уважавам. Добре, че майчето още прави по някое бурканче - ей такава и една друга с едни мини камбички с настърган морков (-:
ОтговорИзтриванеХайде сега ме засили мини камбички да търся :))
ИзтриванеДиде, снимай ако се сетиш до голяма и покажи.
Ще снимам, като станат, ама на майчето още й е топло и не е почнала със зимнините
ИзтриванеМного ги обичам-хрупкави и точно сладко-кисели,но преди правех,сега се измързеливих по отношение на зимнината :( .
ОтговорИзтриванеНо имам напредък,Пепи,снощи си сварих първата дозичка домашно сладко-голяма радост,хехе.
Чакам госта...петък е!
Прегръдки,мила!
Петък е, госта е на линия :)
ИзтриванеА ти едва сега ли, Роси започваш със саладката? Лелее.... хората вече приключват, момиче :)
Честит петък :
Пепи, хареса ми тази салата, но не разбирам, първо да ги изчистя или първо да ги претегля. Пише "5 кг изчистени камби*".
ОтговорИзтриванеИзчистени са 5кг.
ИзтриванеМоже ли да залея наредените камби в бурканите с вряла марината и да ги обърна да изстиват, вместо да стерилизирам?
ОтговорИзтриванеБурканите ми са с винт и с "копче" и определено ще забележа, ако не е станал вакума.
Не знам дали ще стане само с вряла марината. Зеленчука се подрежда доста плътно в буркана, а той е студен и ще приеме малко вряла течност. Пробвай с 1 буркан, ако стане - тогава следващите.
ИзтриванеИскам да докладвам! На пазара попаднах на хубави камби тези дни и реших да приготвя още буркани, но тъй като не бях сигурна как са се получили по тази рецепта (за първи път я пробвам) отворих един буркан да тествам. Ами страхотни са. Много благодаря за рецептата, отива в тефтера! (Нямам търпение да пробвам и пуканите чорбаджийски чушки, ама от тях направих само 2 буркана и си ги пазя все още :-)
ОтговорИзтриванеРапорт приет :) Много се радвам, че са одобрени, Теодора!
ИзтриванеА такива нови неща наистина е хубаво да се тестват :) за да се знае дали да ги подаряваш някому, или да правиш нова доза :)) Ама пък още има на пазара и наистина сега са все хубави - едри, месести камби.
Честито Рождество - здраве, спокойствие и никаква тъга!!!
ОтговорИзтриванеРедовно чета, но не пиша. След като прочетох рецептата направих 1/2 доза/защото не знаех дали ще се справя/ с обикновени пиперки. За Коледа отворихме 1 буркан - всички много ги харесаха. Свежи, сочни хрупкави.Благодаря!!!Яна
Благодаря ти :) Здраве и спокойствие и на теб да е!
ИзтриванеМного се радвам, че сте харесали камбите :) Ама и голямо търпение имаш, едва сега да отвориш бурканче за проба :)
Поздрави и весело посрещане на Нова година на теб и семейството ти!
Свалила съм ги в мазата и съм ги забравила!!!????Яна
ОтговорИзтриванеХеххех, така пък ще имаш сега около празниците повече :)
Изтриване