Преди няколко дни Джемма пусна мухата за този сос във форума на бг-мамма - открила го като кетчуп от сини сливи. Веднага се сетих за един, който Юлка ми пращаше от техния китайски (или подобен азиатски) магазин - сос от сини сливи, който беше много приятен за мариноване на меса. И тъй като нямаше как да пропусна това предложение на Джемма, на следващия ден купих сливите (най-неподходящите, но за това - накрая) и го направих. Същия е , едното бурканче вече приключи след разните дегустации, а аз се каня тази седмица (когато се разделя с проклетата хрема пак) да купя сливи и да направя двойна доза.
Продукти:
1 кг сини сливи*
200 мл вода*
100 мл ябълков оцет (6*)
200 мл вода*
100 мл ябълков оцет (6*)
60 гр. кафява захар**
2 големи скилидки чесън
1 равна с.л. канела
2 щипки сладък червен пипер***
2 големи скилидки чесън
1 равна с.л. канела
2 щипки сладък червен пипер***
Приготвяне:
* Сливите се измиват, почистват и разделени на две се слагат в съд за варене.
* Заливаме се с водата, оцета, прибавя се захарта, подправките и счуканите скилидки чесън.
* Вари се до омекване на сливите - около 20 минути. изключва се котлона.
* Сместа се пасира, както е в тенджерата.
* Сместа се пасира, както е в тенджерата.
* След като сместа еднородна и фина, отново се включва да заври - за 2-3 мин.
* Още гореща се разсипва в малки бурканчета, затварят се с капачките и се обръщат върху тях.
* Оставят се така да изстинат.
Подходящ за панирани меса и всякакви сирена.
Подходящ за панирани меса и всякакви сирена.
* Сливите на пазара са различни. Аз случих на дребните - меки, дори люспата им се белеше, но дребни сини сливи. Които най-вероятно бяха с по-малко водно съдържание, отколкото едрите като яйце сливи. Може би заради това, но съвсем скоро след като завряха, ги усетих, че ще загорят и прибавих още 100 мл. вода. (или пък котлона ми е бил по-силен) Но гъстотата на соса е нещо, което се преценява на око, затова - ако решите да си направите този сос, започнете с повечко вода и ако трябва варете не 20, а 25-30 мин.
** След като пасирах сместа, опитах на захар и тъй като ми се стори недостатъчно сладко, прибавих още 20 гр. захар. Също въпрос на вкус.
*** Пипера може да бъде лют.
Luce exquisita me encanta hacer mermeladas sobre todo de ciruelas,tienes lindas recetas,abrazos y abrazos.
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
ИзтриванеОбичам такива сосове!
ОтговорИзтриванеНо още не съм видяла толкова хубави сливи !
Но ще заредя с удоволствие някое бурканче!
Хубав вторник, Пепи!
Дани, аз от бързане да го направя купих най-дребните сигурно :)) Но сега ще разгледам за големите и ще направя от тях. Като те знам, че обичаш канела обаче, препоръчвам да увеличиш количеството и :)
ИзтриванеЧестит вторник и на теб!
Обожавам твоите сладко-кисели сосове! Ще пробвам и този! Поздрави!
ОтговорИзтриванеНадявам се и този да ти хареса, Кате )
ИзтриванеХм-м....може и аз да направя някое бурканче, защото сливи при нас колкото искаш, само дето аз по принцип съм скарана с правенето на всякакви зимнини...но пък това не е зимнина, значи ще го опитам (-: Пепчо откъде си я хвана тази хрема при 40С?
ОтговорИзтриванеАми точно щото е 40*, аз все в жегите се разболявам.
ИзтриванеВерно, че не е зимнина, Диде. Ама щом и сиви имаш - пробвай, направи една доза. Ако ти хареса - пак :)
Поздрави и хубава вечер на теб!
Бравос!Точно едни сини сливи се чудя какво да ги правя,че да не е пак сладкиш,и сладко не искам,че имам от мин. година още,и хоп-Пепи дойде с решението.Е,аз чак за бурканчета няма да варя количества,макар и сливите да родиха тази година много,но са ужасно червиви.
ОтговорИзтриванеЩе топнем и ние по някое месенце в това сосче,така ми се чини :).
Прегръдки и да оздравяваш,ей!
Роси, те излязоха 5 малки бурканчета. И вече сме с - 2.... Та не е толкова страшно количеството :))
ИзтриванеЩе се радвам, ако го направиш, защото си мисля, че и на теб ще допадне.
И ето :) докато отговоря - вече съм здрава :)
Лека нощ на теб!
Пепи, поредното изкушение, което ни предлагаш. Ще трябва да се опита, много вкусно звучи!
ОтговорИзтриванеПрегръдки, мила и лека нощ от мен!
Вени, за теб със сирене :))
ИзтриванеЖега, не жега, започнахме полека лека да се стягаме за зимата! Много ми допадна този сос и ще се пробвам!
ОтговорИзтриванеЛека вечер!
Да, Таня, лошо е, че голяма част от зимнините преминават и през топлинна обработка точно в най-големите жеги. Но като искаме домашно и качествено - така ще да е :)
ИзтриванеЛека нощ!
Видях го аз тоз сос, Пепи още сутринта. И се сетих че в Грузия имат подобен, разтърсих се, намерих го, пък не ми излезе от главата тяхната кухня. И макар да ми е гаден ден днес, направих един лучник по тяхна рецепта. Та с един сос от сини сливи, виж 'де ме закара :)
ОтговорИзтриванеЩе го опитам този твоя, че има по-благ вкус, но май само аз ще си го ям. Или да го правя без никой да види, пък да не казвам какво има вътре. :)) И мен ме дебнат къде, какво сипвам ;)
Поздрави и да оздравяваш (внимавай с климатика!)!
И Ели се сети за този сос, Ирма :)) Нали си падате по грузинската кухня и двете.
ИзтриванеАбе прави си го за теб. То колко е тази доза? И не давай на другите, знае ли се, ще вземе да го хареса някой.
Аз за утре съм решила да вложа и едно в марината за месо....ей го, то не остана.
Поздрави и на теб! (оздравях, но се разболявам точно защото бях два дни без климатик)
Ау този сос много ме заинтригува :) С панирано сиренце сигурно е страхотно изживяване :)
ОтговорИзтриванеМда, точно със сиренце :)
ИзтриванеЗдравейте! Много ме заинтригува този сос и ще го направя. Въпросът ми е задължително ли трябва захарта да е кафява?
ОтговорИзтриванеИ да не забравя да отбележа - много хубави и интересни неща намерих тук, поздравления!
Хубав ден, с много усмивки :)
Не, разбира се, може да е бяла захар, може мед, подсладител..... важното е да улучите точното количество и ще пробвате. Аз вече направих втора партида, с бяла захар, но тук вече сложих на око :)) и не мога да кажа колко беше.
ИзтриванеЗдравей :) и благодаря ти!
Хубави почивни дни и на теб!
Пепчо, да те питам - може ли този сос да се направи с винен оцет? Жени
ОтговорИзтриванеможе, разбира се :) просто аз такъв имам, а много хора предпочитат и купения ябълков.
ИзтриванеСетих се, че имам малинов оцет. Миналата година го направих. Ще опитам с него. Пепчо, не можах да разбера този сос в коя рубрика е мушнат. Опитах в сосове, но го няма. Сега не смея да затворя страницата да не го загубя. Ж.
ОтговорИзтриванезабравила съм, че имам категория само Сосове, та беше в една обща "Дип, пастес, сосове"
ИзтриванеОбаче за друг път да знаеш :) Под всяка рецепта стоят категориите, в които е сложена съответната рецепта. Само че носи име: Етикети.
Дойде ми и на мен реда да го пробвам този сос. От колко време ми текат лигите по него... Ще опитам с един килограм сливи (точно толкова имам в момента), но вярвам че ще повторя, преди да изчезнат сливите от пазара :)))
ОтговорИзтриванеpep-4o, много големи прегръдки имаш от цялото семейство!!!
Захарта може ли да бъде бяла, ще повлияе ли на вкуса? Благодаря!
ОтговорИзтриванеМоже да бъде бяла, просто Кафявата захар придава и леееееко карамелен вкус
Изтриване