9 юли 2013 г.
Тиквен цвят темпура
В последните седмици съм твърдо решена да почистя тиквичките на мама от мъжките цветове. След първия опит с пълнени панирани тиквени цветове, само паниран цвят, без плънка, влизаше в близките ми кулинарни опити По възможност и хрупкав да бъде.
Тогава се сетих за темпура-та. Лек завой към японската кухня :) от където идва понятието темпура. От традиционната японска кухня - зеленчуци, риба и морски дарове, техника за паниране: в ледено студена панировка от оризово брашно, нишесте и вода и пържени на маслена баня. За съвсем кратко време.
Колкото по-ледена е водата, толкова по-хрупкава е панировката. Преди време я пробвах със зеленчуци, но .... нещо не ми се получи. Мисля, че и яйце бях сложила вътре. Или съм напълнила съда за пържене повече. И не се получи достатъчно хрупкава. Вчера обаче попаднах на този блог , където има няколко задължителни правила при правенето на темпура. Едното е - ледено студена панировка; да има нишесте, независимо какво е брашното; да не се препълва съда, в който се пържи, защото температурата на мазнината пада; ......отцеждане от мазнината на хартия.. за което много пъти съм споменавала, че го правя на кухненска хартия, поставена на някаква решетка, за да може готовия продукт да диша и отдолу, вместо да се изпотява.
А тъй като разбърках прилично количество панировка, нямаше как да не направя и любимите ни лучени кръгчета - тук лукът е бял, воден, който е много крехък и не люти ни най-малко..
И преди да напиша как ги направих цветовете, ще допълня, че винаги, когато ми остава панировка (а това е почти след всяко паниране) аз си я прибирам и следващата сутрин правя или питки-аламинутки-мързеливки (или както още там се казват - содени питки, едни от които са средиземноморските ми питки), или ако не е солена панировката - палачинки или пържени филии. Така де, мразя да изхвърлям. А се работи добре и бързо, когато ти е пълна купата за паниране.
Необходими освен тиквените цветове и лука, разделен на кръгчета са:
равни части оризово и пшенично брашно плюс 1/3 част (от един вид брашно)царевично нишесте.
ледено студена вода
сол
* Брашната, нишестето и солта се смесват и към тях се прибавя водата. Освен, че е добре, да бъде ледено студена, купата с със сместа може да се постави в по-голяма, пълна с лед, за да поддържа ниската Т* на панировката.
* Прибавя се вода и разбърква, докато се получи каша с гъстота като за палачинки.
* Потапят се цветовете (цепнати в страни и с отрязани тичинки) и лука в готовата панировка и се пържат за около 2минути в маслена баня, загрята 180 до 200* (котлона не на мах, а на 3/4 от мощността.
* Изваждат се на кухненска, или абсорбираща хартия да се отцедят.
* По желание може да се приготви сос, но честно казано предпочетохме да си ги изхрупаме с нашенски домати :) от градината на мама. С босилек, чесън и овче сирене.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Как реагираха канибалите на това вегетарианско ястие? Готвачът жив ли е? :)
ОтговорИзтриванеИзненадващо. Тъй като бях решила, че сама ще си ги хапвам, главния канибал ми правеше компания. И тук дойде изненадата - докато правя фотосесия на тези, реши да ги опита и още по-изненадващо - прибра другата чиния и заяви, че тиквичките са вкусни, защото тичинките им са много полезни.
ИзтриванеЕ, аз тичинките ги изрязвам, но защо да му развалям удоволствието на човека от храната :)
А тоймежду другото получи цвят с мезе :) в един от цветовете имаше пчела, или оса... не ги различавам :)))
Много красиви и несъмнено вкусни! :)
ОтговорИзтриванеДа, Еви. И тъй като писа, че имаш цветове, непременно пробвай така.
ИзтриванеМоите тиквички се оказаха много вкусни за охлювите и нямам нито едно коренче, камо ли цвят :) Но лук имам и паниран много обичам, та рецептата за темпура ще опитам на него. И съветите са много полезни, не бях в час с тези подробности :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки, Пепи и ти пожелавам широко усмихнат ден!
ей упорити охлюви си имаш ти, Снежи!
ИзтриванеНищо, пробвай някой друг зеленчук така.
Ако пък засадиш по-късни тиквички, може охлювите да са се преселили вече другаде :)
Поздрави и на теб и много усмивки!
Пепи, там споменават за 1 яйце - с или без е по-добра панировката? А Мише - не се съмнявам, винаги е уреден! С късметче в цвета!.......
ОтговорИзтриванеТой си върви с късмета до него :)))
ИзтриванеНе слагах яйце; на почти всички рецепти за темпура от руските форуми, които видях няма яйце. А и доколкото си спомням - на оня ми опит имаше яйце и съвсем не беше толкова хрупкаво, колкото очаквах и колкото сега е.
Едва ли някой би устоял на тази изкусителна картина в чинията! Страхотни са, Пепчо! И салатка за разкош! Поздрави, с пожелания за хубав ден!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Кате :)
ИзтриванеИ на теб да е хубав!
Пепи, как ме забавлява коментарът ти... :)
ОтговорИзтриванеА за цветовете - страхотно изглеждат. За въпросната техника на пържене не знаех, но попълвам пропуска. И салатката е много вкусна. Изобщо всичко е вегетарианско, но прекрасно!
И да кажа - аз също не обичам да се изхвърля храна, когато нищо й няма и си е съвсем годна. Има хора, които и хляб не могат да си позволят, а аз да хвърлям ей така... Съвестно ми е...
Та много се отклоних, но те поздравявам сърдечно за публикацията! :)
Дори не се бях сетила, че е съвсем веге този вариант :) Е, случва се и при мен. Важно е, че е много вкусно.
ИзтриванеГери, поразглеай и прочети повече, ще видиш какви зеленчуци са подходящи за такова паниране. Освен морските продукти :)
Много свежо и колоритно, Пепи-
ОтговорИзтриванеинтересна идея и изкушаващо красиви снимки.
Благодаря, поздрави и усмихнат ден, Диана
Много благодаря, Диди!
ИзтриванеПоздрави и на теб и много усмивки!
Изглежда страхотно! Край! Ще идвам на гости:)
ОтговорИзтриванеДобре, носи десерта :)
ИзтриванеАаааа,ха,то това били мъжките цветове значи :) .
ОтговорИзтриванеПък аз викам мама няма да бере тиквички тази година благодарение на теб :) .
Пепи,станала си значи спец,как ги откриваш кои мъжки,кои женски?
Казваш намери си авджи оправдание да ти отмъкне порцията,ах,ах,усетил е той,че е специалитет голям това чудо!
Това за темпурата ми бе много интересно да науча,такава панировка само брашна и ледена вода без яйце не съм опитвала,Пепи,но непременно ще,благодаря ти,мила!
Страхотно изглеждат и цветчетата,и лучетата!А салатката двуколор е направо убиец!
Прекрасен ден ти пожелавам от сърце!
Роси, в дъното на цвета можеш да видиш разликата. Виж на предната снимка, на пълнените, снимката с цветовете - едните имат тиквичка в основата на цвета, а другите - нямат. Те са само на дръжка. Тези са мъжките (ама колко съм запозната вече :)))) Ама не стресирай така майка си, че ще остане без тиквички :)
ИзтриванеТемпура непременно опитай - дори да не е на тиквен цвят, на други продукти я приложи.
Хубава вечер на теб!
Пепи,разгледах ,ясно ми е какво да гледам :) .А темпурата непременно ще опитам в най-кратки срокове.
ИзтриванеЗабравих да отбележа,че по едно време имаше оризово брашно в почти всеки маркет,но наистина скоро не ми се е мяркало,ама и не съм търсила специално.
Виждам обаче,че имаш много оферти :) по този въпрос.
Прегръдка изпращам! :))
Интересно предложение,Пепи! В първия момент помислих ,че си приготвила калмари. На такова ми заприличана цветчетата. Нямам идея какъв им е вкуса, но са интересни.
ОтговорИзтриванеПрекрасен ден ти желая!
Нинка, калмари, скариди и разни морски дарове също се приготвят така - дори повече от зеленчуци, доколкото видях при търсенето. Но калмарите съвсем не са нашия продукт пък :)
ИзтриванеХубава вечер!
Изкушаващи снимки, Пепи!
ОтговорИзтриванеЧестно казано не знаех, че тази техника се нарича темпура. Просто, когато не мога вече да откажа да пържа нещо у дома, го правя по този начин.Използва се по-малко олио и за пърженето и при яденето.:))
Можеш да спреш да търсиш оризово брашно. Ако си съгласна на бартер- ще ти пратя оризово брашно, а ти на мен семена от лимонов босилек. :)
Готово, Бети, имаме сделка. Имам още малко семенца, а сега гледам и новия вече е пуснал. Миналата година, когато узряха веднага посадих от тях и излязоха :) пълна експлоатация. Е, не става голям като другия, но пък аромата му за мен е много по-приятен.
ИзтриванеА за олиото :) вярно е, че малко поемат така, защото набързо се пържи, но пък е в голямо количество - 3-4 пръста. Е, аз пак ще го използвам, няма да е еднократно.
Прати ми ЛС с адрес :)
Страхотно! Много ти благодаря! И в Германия търсих, но безуспешно :)
ИзтриванеДавай адреса , веднага ти пращам оризово брашно , а после ще кажеш как е :) !
ОтговорИзтриванеИ Роби ги обича така без нищо и да хрускат :) !
Хубава вечер ,Пепи ! Това за адреса е сериозно , ей :) !
Ейй Ванче,ама щом при вас има, ще поръчам на момичето, което ни купува конкильоните и изпраща :)
ИзтриванеТи с какво ги панираш когато са така, разни цветовете?
Няма проблем да ти пратя и аз , а ако поръчаш на момичето казва се '' farina di riso '' ама тя най- вероятно знае :) !
ИзтриванеАз панирам със студена газирана вода , брашно и щипка сол ! Имам оризово брашно ,че бях купувала за един сладкиш от който нищо не излезе :)) , та поне да го употребя шом казваш ,че става по вкусно !
някъде четох,че водата е газирана. Ако се сетя утре - ще взема, за да сложа такава.
ИзтриванеМерси, Ваня :) ще поразгледам още тук и ако наистина не намеря,или давам името на момичето, да го потърси, или чакам Бети, или ти пращам адреса на теб :) виж колко алтернативи имам.
А ти през това време може да пробваш и да кажеш :)
Лека нощ!
Е, довърши ме с това поредно предложение с цвят на тиквички, сега ще подсмърчам като малко дете, че не намирам цветове. Струва ми се, че виждах скоро в био-магазин оризово брашно, но не помня къде. Ако открия, ще дам знак! Хубав четвъртък, Пепи!
ОтговорИзтриванее за биомагазин не се бях сещала да проверя, а има под носа ми такъв тук :)Благодаря ти, Игличе :) Дано и нашия "пазар" се ориентира скоро в предлаането на тиквени цветове.
ИзтриванеХубав ден и на теб!
Пепи, днес проверих в един магазин за диетични продукти и се оказа, че има оризово брашно на цена 1.50 лв. за 500 грама, при това българско производство, имаше и някакво био в пъти по-скъпо. Хубава вечер!
ИзтриванеЛеле, що ми трябваше да ти казвам! :)
ОтговорИзтриванеОстави по някой мъжки цвят за оплождане! Не обирай всичките! Ще съсипеш тиквичките на майка ти! :)
Интересно предложение, с подробни и полезни съвети за такива като мен, които не са запознати!
Прегръдки!
:) ако знаеш колко много тикви има насадени :) и пиленцата са наши, казва мама, та е сяла доста коренчета. Подхващай ги и ти, не чакай като мен :)
ИзтриванеПепчо, от няколко дни преглеждам блога ти и всичко, което изпробвам от тук е страхотно! В събота и аз обрах "мъжките" цветове на тиквите и ги направих по тази рецепта. Страшно мезе (ястие) за бира! Но не знам дали има значение цветовете от тиквички ли са или от тикви? Моито бяха от тикви и тичинките горчаха. Следващия път ще ги махам, преди да ги панирам. Но пак ги изядохме - всеки си махаше тичинката, преди да изяде цвета - все едно, че ядяхме скариди :)
ОтговорИзтриванеРадвам се, че харесваш предложенията, Валя :) и благодаря за доверието!
ИзтриванеЦветовете са от тиквички, но правих последния път и от тикви. Техните са по-малки и не махах тичинките - половинът ги изяде с тях и дръпна едно слово колко полезни са тичинките. А за цветовете от тиквички съм писала, че се махат тичинките, но в предната публикация - при пълнените цветове. Тук съм пропуснала. Сега ще допълня, въпреки :) че може да се отделят, да :)