Продукти
1/2 ч.л. сол
1 и 1/2 ч.ч. настъргана тиквичка
1 бакпулвер и 1 каф.л. сода за хляб
80 мл.. олио
50 мл. прясно мляко
2 яйца
200 гр. натрошено сирене
100 гр. настърган кашкавал
1 ч.л.черен пипер
семена за поръсване (сусам, мак)
Приготвяне:
* В купа се смесват брашното, солта, черния пипер и бакпулвера.
* Прибавя се олиото, млякото, разбитите с вилица яйца и настърганата наедро ренде тиквичка.
* Обърква се до еднородна смес.
* Прибавя се сиренето и кашкавала и отново обърква, колкото да поеме сирената.
* Форма за мъфини се намаслява (или зареждат гнездата с хартиени
капсули). Пълня се 2/3 от височината на формите и отгоре поръсват със
семената.
* Пекат се в предварително загрята фурна на 190* С фурна за около 35
мин. (проба с клечка за зъби или дървено шишче, които трябва да излизат
сухи от кексчето).
* След като се извадят от фурната се оставят 8-10 мин. да изстинат във формата.
***Количеството брашно е зависимо от влажността на тиквичките.
Ако са много водни – ще трябва повече брашно, но и мъфините ще станат ... по-брашняни. И тъй като тиквичките всеки път са различни, аз предпочитам
леееееко да ги изстискам от водата им.
А,ето ми я закуската,придърпвам си няколко мъфинчета и ти пожелавам много хубава седмица,мило мое другарче!
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Роси :)
ИзтриванеМного апетитни са станали! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеами да, то ние с теб за пращане на поздрави станахме :)
ИзтриванеE, аз дълбоко се съмнявам, че съществува човек, който да е опитал нещо, приготвено от теб и да е останал недоволен :)) Разкошни са, обичам солени мъфини, пък ако има и нещо зеленчуково, съвсем няма да откажа :)
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица, Пепи :)
о да, защото не познаваш личните ми консуматори :) :)
ИзтриванеАко трима ядат нещо, четвърти непременно ще отметне "Абе хубаво е, ама не го обичам"Все едно аз ям само това, което обичам :)
Благодаря, Иночка, хубава да е и на теб!
Тази рецепта определено ще си я сложа в любими заради любимите тиквички ^_^ Само дето вкъщи предпочитаме наистина след като ги настържем да ги объркаме със солчица и да оставим да се поизцедят сами, а след това още да ги "понатиснем". Та да си паснат с пълнозърнестото брашно :)
ОтговорИзтриванеУсмихната седмица!
Георги
П.П. От много години вече следя всичко появило се тук, ама все под прикритие :P
Надявам се, появилото се тук да ти е и полезно :)
ИзтриванеВсякакви ги хапваме мъфините, само да ги има.
Хубава седмица и на теб!
Правила съм ги хиляди пъти с точни грамажи, но винаги са ставали някак си степляни. Сега правя двойна доза с кисело мляко този път, надявам се да се получи.
ОтговорИзтриванеДано да станат :) принципно солните са винаги по-капризни, а заради мокрите сирене и съставки - често стават по глетави вътре. Някои им казват мокри. Печи ги повече време , на по-ниска фурна, дано да се получат
Изтриване