Една ужасно лесна рецепта за дробчета с гъби, топено сирене и сметана - последните два продукта съвсем мързеливо заменени от готовия Лидълски сос Карбонара. Трябваше да го вложа някъде, тъй като пастата не ще ядат у нас с бял сос, но виж, на месце - се хареса :) Е, дробчетата са субпродукт, по пак са мръвка.
Продукти за 2 порции:
~ 500-600 г пилешки дробчета (и заешки съм правила с топено сирене и сметана, така че и тук може заешки да са)
4 глави лук
100-150 г гъби (без пънчета; не ги харесвам тях, особено на по-големите, а какво ги правя като останат - скоро ще споделя )
~ 100 мл бяло вино или розе'
сол на вкус
3-4 с.л. олио/зехтин
1 с.л. масло
300 г сос Карбонара. ( 7/8 от бурканчето, но реших, че цялото (340 г е много )
Приготвяне:
* Лукът се нарязва на полумесци, посолява се и се претрива с ръка (така се разделят листите му и се готви по-бързо).
* Поставя се в загрятото олио и запържва... на 2-3 пъти се прибавя по малко от виното, докато добие прозрачен цвят и отново остане на мазнина.
* Прибавят се почистените и нарязани на едро (на две) дробчета и гъбите.
* Посоляват се и те малко и задушават, докато се изпари водата им. Прибавя се маслото.
* Прибавя се и соса Карбонара, разбърква още 2-3 пъти и отстранява от котлона.
* Поръсва се със зелена (само за любителите на зелените тревички )
***В търговската мрежа сос Карбонара се продава готов - поне на 3-4 фирми. Ако не искате да използвате готов сос (което пък значително намалява времето за приготвяне и и улеснява работещия човек) може да си го направите по следния начин:
2-3 лъжици олио се загряват в малка тенджерка, заедно с намачкана (но цяла) скилидка чесън). Тя се изважда , а в мазнината се прибавя нарязана на кубчета варено/пушена шунка (100г) и запържва 2-3 мин. Прибавя се топено/пушено сирене (100г) или малко синьо сирене и 200 мл. готварска сметана, която е разбита с 2 жълтъка. Готви се 3-4 мин. , докато се разтопи сиренето.
По щипка черен пипер и естрагон завършват соса.
След което се смесва с готовите дробчета.
Дробчета със сметана съм правила, но ей такава идея не ми е минавала. Заразен експериментатор си, Пепи :) Много вкусно ми звучи! Поздрави и хубав ден!
ОтговорИзтриванеЧудесна идея, Пеп! Обичам ги и сигурна съм, че ще са много вкусни. Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеМного апетитна порция, допада ми бързинката на приготвяне! Хубав вторник, Пепи!
ОтговорИзтриванеНе само лесно, но и много вкусно! Облизвам се пред последната ти снимка, особен със зеленкото! :)
ОтговорИзтриванеЩе чакам предложението ти за пънчетата. Аз правя с тях вкусна супа, с картофи.
Слънчев ден!
Много апетитно и определено вкусно,Пепи!
ОтговорИзтриванеИзкусителка такава! Много вкусно изглежда, какви хрумки имаш само! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеСтрахотна идея, Пепи! Много ми допада - у нас и без туй дробчетата с лук са много тачени, та този вариант при всички случаи ще се пробва в най-скоро време!
ОтговорИзтриване"Ужасно лесна", но и "ужасно" (в изкушаващ смисъл) апетитно предложение...
ОтговорИзтриванеХаресвам този тип идеи, благодаря, Пепи!
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни!
✿⊱°•
ОтговорИзтриванеPassei para ler suas receitas.
Essa receita é ótima, simplesmente deliciosa.
°º。♪♫Bom fim de semana!°。♪♬
Beijinhos✿♫° ·.
Brasil⊱°•
Здравейте, дами! извинявам се, че отговарям след седмица :) но ви благодаря, че наминахте край мен.
ОтговорИзтриванеПоздрави за всички и хубава, спорна нова седмица!
Пепи,супер приложение на соса Карбонара!Този лидълски толкова ми хареса,че непременно като взема отново за паста ще има един и за тези твои вкусни дробчета!Представям си колко сочни са се запазили в него,екстра,от сега се заоблизвах!
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен,отпочиваща неделя и дано ти е една успешна седмица,мила!
Пепи,и тук да изкажа комплименти за чудната рецепта,страхооотни станаха дробчетата,благодаря ти,мила!Прекрасен вторник пожелавам!
ОтговорИзтриванеВидях те аз :) и какво, във вашите Лидъл няма повече готов сос ли :)
ИзтриванеРоси, горе написах как се прави домашния сос. Правила съм преди време - много е близък с този. Направи на госпожицата.
И много се радвам, че са ти харесали дробчетата!