Още един (почти) нов за мен продукт. До сега само бях опитвала сладкиш с него, но след като приятелка ми подари пакет с брашно от рожкови семена се почувствах длъжна да го вложа в сладкиш и то точно по време на пости. Та да бъде съвсем постен :)
Рожковото брашно е естествен заместител на какаото. Използва се като добавка към сладкиши, кремове и притежава естествена сладост. Може да го намерите в специализираните магазини за специфични брашна, добавки и био продукти. Ако не можете - ползвайте същото количество какао. Информацията за това растение е много интересна.
Тук съм снимала опаковката Дано я види този производител/опаковчик и да си оправи грешката в името.
Черен и влажен сладкиш. Какво повече му трябва на човек за неделното кафе (най-вече в нашия дом, щом е толкова черен).
Продукти: (тава с размери 20/26 см)
1 и 1/2 ч.ч. брашно (ч.чаша е 240 мл - тези мерителни чаши са си стандартни)
1 ч.ч. захар
1/4 ч.ч. брашно от рожков
1/3 ч.ч. олио
230 мл. сварено кафе (или разтворено нес кафе)
1 ч.л. ябълков оцет с 1 ч.л. сода за хляб
ванилия
и щипка сол
Приготвяне:
* Фурната се загрява на 180*.
* Брашната и захарта се смесват. Прибавят се ванилията и солта; обърква се.
* Прави се кладенче и там изсипва кафето, олиото и оцета, с разтворената в него сода за хляб.
* Разбърква се.
* Сместа се изсипва в намаслена тавичка (аз в покрита с хартия за печене).
* Пече се в загрялата вече фурна, около 25 мин. - пробата с клечка за зъби или бамбуково шишче, което трябва да излезе сухо от сместа.
и на мен много ми харесва :) ще се прави :)
ОтговорИзтриванестискам палци да ти хареса, Зори :)
ИзтриванеПепи, рожковото брашно е малко странно за мен като вкус, но определено е приятно. А сладкишът ти изглежда чудесно, за мен с чайче, моля. :) Преркасен е!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни, Пепи, и хубава седмица!
Вземи си парченце , Гери :) Да ти е сладко и хубава нова седмица!
ИзтриванеЕ, Пепи, с тази рецепта ме изненада, но изглежда фантастичен този сладкиш, а и рожков Имам! Хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеЗащо те изненадах, Игличе :) защото е постен ли :
ИзтриванеКАкво ли не прави човек за близките си :)
Сладкишът освен вкусен изглежда и съвсем какаов :-) и аз бих опитала.
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пепи :-)
Никой не би го познал на външен вид, че няма грам какао, нали, Кайти :)
ИзтриванеОхо, апетитен и пухкав!
ОтговорИзтриванеи най-вече - пълна имитация на много какаов :)
ИзтриванеА, ще си взема цели две парчета от този сладкиш с кафето. Невероятен е, Пепи! Прегръдка! :)
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко, Еви :)
ИзтриванеЕх,чуден е,Пепи!Сега кажи твоите хора разбраха ли,че си ги лишила от любимото им какао?
ОтговорИзтриванеПрегръдка,мило другарче,и лека нова седмица ти пожелавам!
Най-главния дори не разбра. А на малките се изфуках, че специално заради тях е правен :) с такова брашно.
ИзтриванеСамо така :) .Колкото по-малко знаят-по-добре :) .
ИзтриванеЩом е черен и влажен, с радост ще го прегърна;)
ОтговорИзтриванегушни идеята за него, Мъхче :)
ИзтриванеЧудесно изглежда, Пепи, истинско изкушение за пости...
ОтговорИзтриванеХаресвам шоколада от рожков, ще опитам и брашното.
Ще прочета и новата ти публикация, но на спокойствие :)
Благодаря, поздрави и хубава нова седмица!
Благодаря ти, Дианка :) Казано от теб - по време на пости - този комплимент е двоен :) за мен.
ИзтриванеЛека нощ и хубава да ти е седмицата!
Чуден е, Пепи! На мен много ми допада вкусът на рожкова, пък и с кафето ще е посто разкошно! Ще го пробвам при първа възможност!
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Кате :) Ще се радвам, ако и на теб се хареса.
ИзтриванеПепи, много се радвам, че сте харесали брашното от рожков.
ОтговорИзтриванеСладкишът е чудесен и ще го пробвам обезателно.
имах ли избор, мила Ели? Ти си знаеше ,че ще ме пипне крастата да правя нещо с него. Сега стой и се притеснявай какво ще правя с лимеца :) защото него вече не го виждам в действие :)
ИзтриванеЗдравейте. Дали сте пробвали този сладкиш с брашно от лимец например? Запазват ли се пропорциите на продуктите? Вече не ползвам бяло брашно вкъщи, но пък тепърва откривам брашното от рожков :).
ОтговорИзтриванеМариета
Здравей :) За съжаление не мога да помогна тук. Не съм правила сладкиша с брашно от лимец и не знам дали ще ти се получи изцяло с него. Но съм правила сладкиши, в които замествам бялото брашно с типово и пълнозърнесто и са много успешни.
ИзтриванеЧудесен сладкиш! Благодаря за рецептата! Много харесвам влажни сладкиши. Сложих 3 вида брашна - типово, пълнозърнесто и грахам, освен брашното от рожкови. Стана чудно ;)
ОтговорИзтриванеБраво на теб, използвала си още видове полезни брашна и си получила добър резултат!
ИзтриванеДа ви е сладко :)
Страхотна рецепта! След като я изпробвах, мога да кажа само едно - Уникален сладкиш!
ОтговорИзтриванеМного, много се радвам ,че сте харесали!
ИзтриванеНа пакета с брашно няма грешка, правилното име е рожков, а не рожкови. http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%A0%D0%BE%D0%B6%D0%BA%D0%BE%D0%B2
ОтговорИзтриванеима грешка, разбира се. Като ще отбелязвате, добре е да четете наред и гледате снимките.
ИзтриванеНа снимката - пакетчето с брашното е с надпис "брашно от роШков"
Здравейте, искам да направя сладкиша, но без кафето. Според вас с какво да го заместя?
ОтговорИзтриванездравейте :) може да сложите инка "кафе" за аромат, но ако не искате никакво кафе - слагайте гореща вода вместо него. Но увеличете количеството рожков/или какао, за да стане черен сладкиша.
ИзтриванеБлагодаря за бързия отговор!
ОтговорИзтриванеЩе го направя с гореща вода и после ще споделя с вас как се е получил ;)
Здравейте :) Вече 2 пъти го направих и е чуден! Слагам кафява захар, шарлан, само пълнозърнесто и типово брашно, и повече рожков в пропорцията, защото много го харесваме. Благодаря за хубавата рецепта!
ОтговорИзтриванеМоля :) Да Ви е сладко!
Изтриване