25 март 2014 г.

Страта (баница със стар хляб и....) с колбас, гъби и кашкавал


"Страта" е научнофантастичен роман на Тери Пратчет  :smile1: Тук обаче си говорим за храна. По нашенски би могла да бъде баница от стар хляб с колбас ....  още нещо, но пък ние си я знаем тази баница залята само със смес от яйца, сирене и прясно/кисело мляко. Докато италианската дума "страта" дава много по-широк обхват на този кулинарен продукт, съчетаващ в себе си поизсъхнал хляб и всичко, което може да ви се намери из хладилника. Освен хубавия вкус ,  страта има много други предимства -  подходяща е за закуска , обяд или вечеря , става много лесно и можете да си я направите от вечерта/сутринта, а когато ви потрябва - само я изпичате. 
Рецепта е от онези бързите, лесните и непретенциозни, в които точните мерки са абсолютно незадължителни. 



Няма как да не спомена, че от Billa България, любезно ми предоставиха няколко продукта на марката, които да опитам и включа в рецептите си. Тук основните са: луканка, кренвирши, прясно мляко, кисело мляко и кашкавал с марката Billa. Е, в близката ми Била две касиерки хич не ми се радват, като ме видят, защото съм такъв карък, че във всяка промоционална брошура една грешка да има в стоките и аз попадам точно на нея. А аз обещаното си го търся като завещано. Но това е друга тема. 
Тук от луканката и кашкавала си имах впечатления. Но тъй като за кренвиршите (по принцип)  нямам много добро мнение, реших, да ги събера с луканката и логично стигнах до избора да приготвя Страта с колбас, гъби и кашкавал. 



Продукти (за 4 порции):
4 + 2-3 филии сух хляб (ако е мек хляба - препича се леко, без да си сменя цвета, или оставя се открит за 7-8 часа да изсъхне добре) 
100 г луканка и 1 кренвирш 
5-6 гъби 
5-6 стръка зелен лук 
по щипка риган  и чубрица 
4-5 с.л. олио 
200 г кашкавал

3 яйца  и 250 мл. прясно мляко 

3 лъжици кисело мляко, 60-70 мл. прясно мляко и 5-6 стръка копър 


Приготвяне: 
* Дъното на тавата се намазва с мазнината. 
* Четирите филии хляб се нарязват на кубчета с размери ~ 1-1,5 см и подреждат плътно на дъното. 
* Кренвирша, луканката, зеления лук  и гъбите се нарязват на кубчета и разпределят върху хляба. 
* Поръсват се подправките. 


* Отгоре се натрошават останалите филии хляб на  много едри трохи.  
* Нарязва се кашкавала на малки кубчета и разпределя върху трохите. 
* Яйцата се разбиват с прясното мляко, прибавя се щипка сол и изсипва равномерно върху продуктите в тавата.  
 * Тавата се завива с алуминиево фолио, опакова добре и прибира в хладилник за 7-8  часа. 
* Киселото мляко се смесва с останалото прясно мляко, ситно нарязания копър и щипка сол. 
* Фурната се загрява на 180-190*, развива се фолиото от тавата  млечната смес се разпределя върху хлебната смес. 



* Пече  се за около 30 мин. (до зачервяване) на средна скара (най-добре е да се пробва с дървено шишче, или клечка за зъби и да се провери дали ще излиза суха от вътрешността).
По време на печенето сместа се надува, но докато изстива - спада. Изчаква се около час да изстине хубаво и тогава нарязва. 

***Може да се приготви и изпече в индивидуални форми.



32 коментара:

  1. Еее, колко просто и идейно :))
    Хич не ми е идвало наум, че може и с друго освен само с мляко, яйца и сирене. Благодаря Пепи :)
    А книгата хубава ли е :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубава е, Кайти :) Тери Пратчет е това.
      А страта може да се направи с всичко, което се е позадържало из хладилника.

      Изтриване
  2. Много богата баница, различна от тази дето си я знаем (само с яйца, сирене и хляб). Със сигурност колбасите, гъбките и кашкавалчето и придават уникален вкус. Ще се възползвам от идеята, Пепи. В къщи ще я приемат радушно, сигурна съм. А и аз напоследък все за бързи рецепти се хващам :) Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Непременно се възползвай, Снежи! Със сигурност ще се хареса и у вас.
      Поздрави на теб и лека нощ :)

      Изтриване
  3. Честити подаръци, Пепи! И аз искам:) Почти пицата е станала чудничка! Хубав безвалежен ден на теб!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мани, с дъжд започна и с дъжд завърши деня.

      Изтриване
  4. Много хубави подаръци и прекрасно предложение, Пепи -
    свежо, пролетно, колоритно, а за вкуса - съмнение няма!
    Поздрави за теб и честито Благовещение днес!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Дианка :)
      Честито Благовещение и на теб!

      Изтриване
  5. Абсолютно гениална идея! И тъй като не обичам да хвърлям храна, много уважавам подобен род вкусно изглеждащи творения (-: Непременно ще я пробвам и като гледам продуктите най-вероятно ще бъде ометено веднага...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще чакам отзиви, Диде!
      И да ти споделя ,че засях семенцата левурда, нооо не излизат. Явно ще ходя по горите да я бера пак.

      Изтриване
  6. Със стар хляб могат да се направят много ястия и десерти, не само баница със сирене и яйца.
    Чудесна идея , пък си и оползотворила продуктите на Билла! :)
    Честито Благовещение, Пепа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Едни Витошки правих със сух хляб, Ина :) Друг десерт не съм. Ще погледна при теб дали има подобни, интересно ми е.
      Благодаря ти, честито Благовещение на теб!

      Изтриване
  7. Ето ми неделната закуска! Страхотна идея, Пепи, обичам такива - бързи, лесни, тип "почисти хладилник".
    Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приготви на момчетата, Ети :) ще им хареса.
      Честит празник!

      Изтриване
  8. Много вкусно, много богато ястие, а така лесно! Страхотна си, Пепи! Честито Благовещение!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти, Кате,
      Честит празник и на теб!

      Изтриване
  9. Не съм опитвала никога, но изглежда и обещава да е изключително вкусно, Пепи! Прегръдка! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, трудно ми е да повярвам, че не си опитвала :)
      Прегръдка и хубаво утре!

      Изтриване
  10. Пепи, това е рецепта, която може прекрасно да "почисти" хладилника и да създаде голяма вусотия. Ама трябва и въображението на една толкова готвеща домакиня като теб. :) Страхотно изглежда!
    Поздрави сърдечни!

    П.П. И аз се дразня много на "случайните" грешки във веригите...

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, толкова е богата тази страта (у дома позната от време оно като печена попара :) ), че от сега знам как ще се приеме от мъжката част на фамилията ни. :) Тъкмо имам едни поизостанали гъбки в хладилника и днес на няколко пъти ги повдигах и се чудех какво да ги правя. Благодаря за идеята и рецептата!

    ОтговорИзтриване
  12. Ухааа,ето това е нещо,което много,ама много обичаме,но в 90% от случаите само с млякото,яйцата и без другите екстри.Имам ли сух хляб,а у нас това е често,моя господин обича да купува без да пита има ли,та тази мързелива баница е чест и то повечето вечерен гост у нас.С тази твоя версия обаче става много разглезена баница или казано по италиански-страта.Истинско блаженство-ароматно,пъстро и безкрайно вкусно!Чакай да отида и по-назад,че усетих един любим аромат на кокос и ме вика :) .

    ОтговорИзтриване
  13. Намерила си го :) гледам.
    Благодаря ви, Гери, Ирма и Роси :) Нали знаете, че не обичам да изхвърлям храна, та хляба често го спасявам на някакъв такъв огромен печен сандвич. Или пица, или страта.. както и да го наречем, все е вкусно.
    Поздрави, мили дами и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Пепи,във възторг съм от твоята Страта!Снощи я направих и стана умопомрачителна!По-вкусно нещо с толкова малко/като количество/ продукти не бях правила скоро!Парче наденица,парче суджук,4 гъбки,а създават впечатление за много богата плънка.Ей такива ястия, универсални обичам-хем и за вечеря,хем и за закуска-всякак може!Повече ми хареса и от пица и от лазаня!Голямо браво и благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, Диди, че си я направила и сте харесали!
      Ама продуктите лъжат окото, защото това малко - онова малко и :) то получи богата плънка.
      Да ви е сладко!

      Изтриване
  15. А, аз съм горещ привърженик на идеята за ефективното оползотворяване на храната, така че тази рецепта ми допадна много. Правила съм стратата на Юлка със спанак и имам впечатления долу горе за вкуса, но няма да пропусна и твоята - хем и канибалски съставки има. А на мен Билла нищо не са ми предложили:)) Поздрави, Пеп!

    ОтговорИзтриване
  16. Много вкусно се получи! Особено като поизстина стана невероятна. Благодаря за рецептата!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тъкмо ти я видях :) Радвам се, че ти хареса, Маги :)

      Изтриване
  17. Здравейте,

    Задължително ли е да преседи 7-8 часа? Възможно ли е да се сложи да се пече веднага?

    Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. опитах се през телефона да отговоря навреме, но явно не съм успяла :)
      Залива се с прясното мляко и оставя да поеме, за да се овлажни хляба хубаво и вътре - т.е. да станат еднакво мокри и вън и вътре хапките. Ако залееш със смесите и изпечеш веднага, яйцата с млякото ще стегнат бързо и вътрешността на хлебните хапки ще останат сухи.
      Остави да престои, може и 4-5 часа да е, но да престои. Или от вечерта, за сутринта.

      Изтриване
  18. Браво! Сред десетки рецепти из интернет попаднах на твоята и не сгреших в избора си!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...