Това са най-обикновени поширани яйца, с различни добавки и приготвени по различен начин, които ги правят интересни и красиви. И да, варени са, но по различен начин, което сменя определението варени с поширани . Преди години, когато ги открих като Яйца "Хармония в хаоса" ги правих доста често, разнообразявайки добавките вътре. Тези дни една дама ме попита къде може да намери рецептата им и се оказа, че никъде не съм я документирала. А Жул мислеше какво и се яде, което пък отдавна не била хапвала. И преди седмица стигнахме до тях.
Вчера пък бе ден на приятни изненади и получих дар-кошница от екипа на млечни продукти Олимпус. Младите хора у нас бяха доволни и щастливи, че отново ще хапват поширани яйца, тъй като трябваше да пробвам и сиренето Фета, което на тази фирма не бях. Всяко сирене у нас е на почит, а всяка Фета - на пиедестал
Всяко яйце се приготвя поотделно в торбичка, или свежо фолио, затова точни продукти няма - идеята е да е шарено, с каквито зеленчуци имате в хладилника, или обичате :) задължителното яйце да присъства и - според моите хора парче сирене също е задължително. Е, и парче колбас, или луканка, за аромат
Понякога отгоре на сварените яйца се получава вдлъбнатинка, в която може да сложите още някой зеленчук, сирене, подправки да нарежете.
И тъй като сме на прага на големия християнски празник Великден, ето ще едни пъстри шарени яйца :)
И тъй като сме на прага на големия християнски празник Великден, ето ще едни пъстри шарени яйца :)
Много е важно торбичката/ свежото фолио да бъде намаслена, за да не залепва яйцето по нея, докато се вари. Когато го правя в найлонова торбичка (там ползвам ъгълчето) обикновено не залепва, но на фолиото почти винаги лепне, затова намазвам за всеки случай.
И още нещо - ако не изкарвате максимално въздуха от пакетчето с яйцето, докато го връзвате; пускате пакетчетата по едно във врящата вода и задържате така за по две минути да стоят изправени - докато белтъка коагулира и хване калъп, се получават интересни връхчета от от яйцето, след като се отвори. Не знам как го обясних, но не се сетих да задържа няколко да се вижда така, а старите снимки с такива заминаха със стария компютър преди години. Ще добавя друг път.
необходими са:
Яйца
Домакинско/свежо фолио или найлонова торбичка
Малка чашка с вместимост около 150 мл. - аз ползвам мерителните - тази от 2/3 ч.ч. ми е точна
Яйца
Домакинско/свежо фолио или найлонова торбичка
Малка чашка с вместимост около 150 мл. - аз ползвам мерителните - тази от 2/3 ч.ч. ми е точна
сол, червен или черен пипер
здрав конец или силиконови връзки, или ето такива щипки като моите, които много добре затварят всяка отворена торбичка.
И тук още:
листенца магданоз, ивици чушка, колбас - пушено месо, луканка, сирене, топено сирене..... (на едните има и по 2-3 резена пържен картоф)
Вместо магданоз може да на режете други любими подправки, а зеленчуци за цвят да бъдат кубчета сварен морков или гъби; кубчета месеста част на домат; грах и царевица.
Вместо магданоз може да на режете други любими подправки, а зеленчуци за цвят да бъдат кубчета сварен морков или гъби; кубчета месеста част на домат; грах и царевица.
Приготвяне:
* В чашката се поставя парче свежо фолио ~ 20/20 см. и намаслява (или се разтваря ъгъла на торбичка в чашката).
* По краищата се нареждат зелените подправки, чушката, сиренАта и чушката на ивици, колбаса. Парчето топено сирене е най-добре да бъде на дъното :)
* В получената ямичка се чуква яйцето. Поръсва се с подправките - сол и пипер по желание.
* Краищата на торбичката/фолиото се вдигат нагоре и пакетчето се връзва с конец, или затваря с щипка на стегнато вързопче.
* Варят се до готовност, а според мен :) тя е 4-5 мин за рохко яйце/жълтъка да е течен и 7-8 мин за добре сварено яйце.
* Изваждат се от врящата вода и прехвърлят в купа със студена, за да се охладят по-бързо. Ако само се извадят в чиния им трябват 15-на мин, за да се охладят.
* Фолиото/торбичката внимателно се развива, изваждат се яйцата и прехвърлят в чиния - където ги гарнирате с какво ви харесва.
С пожелание за светли Великденски празници!
Пепи, добре е че ни припомни една добра и изпитана рецепта за невероятно вкусни яйца
ОтговорИзтриванеСупер ястие за НВД, особено когато се опитваш да разнообразиш обикновените варени или пържени яйца:-)
ОтговорИзтриванеСупер ястие за НВГ, особено когато се опитваш да разнообразиш обикновените пържени или варени яйца:-) Благодаря за идеята, харесвам креативни рецепти с достъпни продукти!
ОтговорИзтриванеХубава идея, Пепинко! Бях ги забравила тези яйчица, благодаря ти, че ги припомняш :-)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и светли празнични дни!
Пепи, всеки път като ги видя си казвам, че непременно трябва да ги опитам :).
ОтговорИзтриванеПравя подобни на фурна, но поширани са много по-визуални.
Хубави празнични дни!
Разкошни са, Пепи! Добре дошли за бърза вечеря или обяд:)
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе, Пепи!
ОтговорИзтриванеНе съм правила тези яйца, шаренки - в тон с празника!
Красиви и цветни в унисон с пролетта и празниците !
ОтговорИзтриванеХристос Воскресе,Пепи!
Светли празници за теб и семейството ти!
Пепи, честит Великден! Здраве и сплотени дни на цялото ти прекрасно семейство! И наистина е много пъстро у вас, както винаги. :) Прегръдки!
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение, Пепи!
ОтговорИзтриванеПожелавам ти всичко около теб да бъде така красиво и шарено като тези яйца! Чудесна идея!
Поздрави! Хубав ден!
Честито възкресение Христово, Пепи!
ОтговорИзтриванеПредлагаш ни разкошен, вкусен и пролетно празничен колорит...
Здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни!
благодаря ви, дами и бате Мите :) за поздравите и че наминахте :)
ОтговорИзтриванеМного здраве и благополучие и на вас пожелавам!
Колко пъти преглътнах докато четях не знам,но само да свършат боядисаните и ще направя ей такива вързопчета и аз,много ми се хапват,пъстри и разнообразни.
ОтговорИзтриванеЧестито Възкресение Христово,Пепи!
Нека има здраве,мир,светлина и се множат добрите,успешни дела в дома ви!
Прегръдка от мен и хубава седмица да ти е,другарче мило!
Благодаря ти, мила Роси за хубавите пожелания! Да ти се връщат многократно на твоето семейство!
ИзтриванеХубава - най-после слънчева - седмица и на теб да е!
Притеснена съм - ама торбичките наистина ли издържат на 5 минути варене?!
ОтговорИзтриванеиздържат :) Не знам колко е безвредно да се загряват с храна в тях, но те и свежото фолио така или иначе са за допир с хранителни вещества.
ИзтриванеАко те притесняват - ползвай алуминиево фолио.
Пепи, благодаря за рецептата. Тъкмо ми се ядяха яйца, но нещо по-различно. Мноооого ги харесахме всички вкъщи. Добавих чеснов сос към гарнитурата (кисело мляко, майонеза, чесън, червен и черен пипер), много върви на яйцата.
ОтговорИзтриванеох, за чеснов сос не съм се сетила, а всички го обичаме :) Ще използвам идеята ти следващия път аз пък :) Много се радвам, че ти е харесала идеята, Веси!
ИзтриванеЗдравейте.Аз съм нова тук,но често сеуча от вас.Рецептата е много вкусна и като"бедна студентка" често си я приготвям.Благодаря,че ви има.
ИзтриванеМного се радвам, когато студентите си приготвят нещо домашно от време на време. Преди 6 години имах опасения, че син ми ще живее само на сандвичи, закуски и пици, но слава богу младежа сам изяви желание да си готви чат-пат това-онова.
ИзтриванеА яйцата са много хранителни, много добър избор да си ги приготвиш си направила.
Поздрави на теб :) и успешна сесия!
Е аз вече съм дипломантка,но и магистратура иде😋.Ще продължа да ви следя и уча.Поздрави и благодаря за вниманието.
ОтговорИзтриванеДобър вечар Пепи и на всички останали.За дамите които се притесняват за използването на найлонов плик ето последния ми експеримент.Компотен боркан добре намазнен започнах с резени бекон,топено сирене,яйце,сол,черен и червен пипер,отново бекон,сирене(3 вида) и още едно яйце.Затворих здраво с винтова капачка и във водата за 6-8 минути.Става страхотно и ползвате боркана многократно.Това е.
ОтговорИзтриванеСтава ли с обикновен найлонов плик и не се ли стапя,като се пусне във врялата вода?
ОтговорИзтриванеС обикновено плик не съм ползвала, само с фолиото за свежо съхранение ги правя, но те са почти еднаква материя. Няма как да се разтопи найлона при варенето - не е като при печене да изгори, там Т* е по-силна.
Изтриване