С риска да си подроня авторитета на името на блога, още една публикация без месо. Която е по-скоро за лична употреба за мен и за човеците, тъй като от няколко дни пиша успешните проби с хлебчета по листчета, едно от които изчезна безследно......
Единия хляб е чист, натурален хляб :) без никакви добавки. Ще напиша времето и програмите за машината си ( Gorenje), но ако на някой му харесат шарените хлебчета може да си ги приготви в своята, знаейки програмите и за основен хляб, или пък да замеси на ръка; да изчака да втасат във форма за печене (до сега съм ползвала правоъгълните кексови, намаслени и поръсени с брашно), докато си удвоят обема и да ги изпече в загрята фурна на 200 *. Продуктите също са според големината на моята - за 1, 1,2 и 1,4 кг хляб (с 2 контейнера - за 1 и за 2 хлебчета) , но всеки може да си ги пропорционира за своята.
Единия хляб е чист, натурален хляб :) без никакви добавки. Ще напиша времето и програмите за машината си ( Gorenje), но ако на някой му харесат шарените хлебчета може да си ги приготви в своята, знаейки програмите и за основен хляб, или пък да замеси на ръка; да изчака да втасат във форма за печене (до сега съм ползвала правоъгълните кексови, намаслени и поръсени с брашно), докато си удвоят обема и да ги изпече в загрята фурна на 200 *. Продуктите също са според големината на моята - за 1, 1,2 и 1,4 кг хляб (с 2 контейнера - за 1 и за 2 хлебчета) , но всеки може да си ги пропорционира за своята.
Преди седмица, когато започнах опитите с машината се водих по рецептата на Роси и Танита, а по съвет на Светлана намалих маята.
ПП: Сега, когато стана студено съм увеличила маята с по 1г на хляб, защото явно студеното време се отразява и на машината.
БЯЛ ХЛЯБ
Продукти за хляб с големина 1,1 кг (Основен хляб)
400 мл течност (общо количество топла вода с 3 с.л. (60 мл) олио* и по желание 1 с.л. кисело мляко)
670 г брашно
1 с.л. захар (20г) /мед*
3/4 ч.л. (6 г) сол*
1 ч.л. (3,5г) суха мая или 10 г жива (с живата се разбирам по-добре :)
Продукти за хляб с големина 1 кг (Френски хляб)
този хляб е по-пухкав, с по-фина коричка и пълни кошницата повече :)
360 мл течност (общо количество вода, заедно с 2 с.л. (40 мл) олио* и по желание 1 с.л. кисело мляко или 30-40 мл прясно мляко)
600 г брашно
1 с.л. захар (20г) /мед*
1/2 ч.л. (2-3 г) сол*
1/2 ч.л. (2 г) суха мая или 6 г жива
Приготвяне:
* В контейнера на хлебопекарната се наливат течностите - растителното масло и водата.
* Отгоре се изсипва внимателно пресятото брашно.
* В единия край на контейнера се поставя захарта, в другия солта, а по средата маята, ако е суха. Ако е жива/прясна маята се поставя в течностите, под брашното.
* Включва се на програма (1) Основен хляб и се наглася за хляб 1,2 или 1,4 кг ( на 1,4 кг ни харесва повече, времето е по-дълго) настройва се степен на препичане (Медиум е ок, средно положение) и стартира с копчето. Програмата е с автоматично заложено време - 3ч.
* Или се включва на програма 3 (Френски хляб), наглася се цвета на хляба и тежестта (на 1,2 кг и Медиум препичане) и включва. Тук времето е 3,40ч.
* След второто премесване и преди второто втасване за печене, машината сигнализира няколко пъти. В този момент могат да се извадят бъркалките, за да не остават дупките отдолу при печене, но точно те не ни притесняват в настоящия момент и когато извадих на едното хлебче, никой не го отчете.
* дадените лъжици са от стандартните мерилки -комплект лъжици, в които има супена, чаена, половинка, четвъртина.... супената е 15 мл, чаената 5 мл, 3/4 е 3,75 мл, 1/2 е 2,50 мл..... Брашното обаче не мога да го дам в мярка ч.ч. тъй като при мен пресятото брашно и непресято тежат различно а понякога още с пълненето на чашата го притискам повече и съответно тежи повече. Тъй като и брашната са с различна влажност и тип, избирате си два-три вида брашно и ползвате само тях. При мен това си е неписан закон от години, както с брашното (4 вида ползвам), така и с ориза, захарта и солта. Не дай боже да ми свърши любимата марка (в настоящия момент ориз ) изпадам в тиха паника и се чудя каква да купя. Сега ползвам брашно на София мел - в сините пакети, но упорито издирвам типово брашно, което да смеся с бялото. И тъй като околната среда също влияе на правенето на хляба, това количество мая е за това, топлото време. Ако по-нататък, когато стане студено увелича маята, ще го допълня тук. Правих белия хляб и с отложен старт (8 часа) със същите продукти, но със суха мая - пак става същия.
МАСЛИНЕНО ХЛЕБЧЕ С ПОДПРАВКИ
Продукти за хлебче с големина ~ 500 г
130 мл вода
40 мл прясно мляко
300 г брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
6 г жива/прясна мая (2 г суха)
1 с.л. зехтин
1 с.л. песто от магданоз и босилек, без ядки, но със пасирана вътре скилидка чесън
1/4 ч.л. риган
1/2 ч.ч. маслини без костилки*
2-3 лъжици нарязани сушени домати по желание
Приготвяне:
Тук ползвам вторият контейнер, който е разделен на две за два малки хляба - в единия съд царевичен, в другия маслинов (току-що изкарах нова партида - царевичен и лучено хлебче). При липса на такъв контейнер може да се изпече в нормалния, нагласен на по-малко тегло, или да се увеличат продуктите.
* В единия съд на контейнера се наливат зехтина, млякото и водата; прибавят се маята, захарта и пестото.
* Отгоре се изсипва внимателно пресятото брашно, а върху него - солта.
* Включва се на програма (1) Основен хляб или (3 !!!) Френски хляб и се наглася за хляб 1,2 кг.
* След първото омесване от машината се прибавят ригана и маслините - * тук е момента да кажа как ги изцеждам от водата. Нарязвам ги съвсем едро, колкото да се отворят. Поставям ги между няколко пласта кухненска хартия, или твърди салфетки и притискам на плота - така излишната им вода излиза бързо и не подводняват печивата. Едва тогава ги нарязвам.
* Машината продължава да си работи и тя ще си прибере тези добавки към хляба.
След близо три часа имаме ароматно хлебче с маслини, с хрупкава коричка и мека, пухкава вътрешност.
ЦАРЕВИЧНО ХЛЕБЧЕ
Продукти за хлебче с големина ~ 500 г
130 мл вода
50 мл прясно мляко
220 г бяло брашно
80 г царевично брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
6 г жива/прясна мая (2 г суха)
2 с.л. олио
Приготвяне:
* В другият съд на контейнера се наливат млякото, олиото и водата; прибавят се маята и захарта.
* Отгоре се изсипва внимателно пресятите брашна и солта.
* Когато са заредени и двата съда на контейнера, машината се включва на програма (1) Основен хляб или (3) Френски хляб и се наглася за хляб 1,2 кг. Двете хлебчета се изпичат за еднакво време, но царевичния остава по-нисък :) малко по-сбит е. Затова пък кората му си остава хрупкава, дори, когато е изстинал, а самата му вътрешност е с много приятна текстура, която гали небцето :) аз съм пристрастна към царевичните хлебчета, обичам ги и си купувам, а често добавям в малките питки, или солени мъфини по малко от него.
ЛУЧЕНО ХЛЕБЧЕ
Това хлебче освен ароматно се получи и с най-хрупкава коричка
Продукти за хлебче с големина ~ 500 г
130 мл вода
40 мл прясно мляко
300 г брашно
1 ч.л. захар
1/4 ч.л. сол
6 г жива/прясна мая (2 г суха)
3 с.л.размекната мас
3 -4 с.л. ситно нарязан сибирски лук (тънките перца, но може и листата н обикновен лук
1 ч.л. стрит изсушен лук
Приготвянето е също като на маслиненото хлебче.
Е те това е- и за хляба ще ни загубят в магазина...
ОтговорИзтриванеНас отдавна са ни изгубили за много неща в търговските вериги :)
ИзтриванеЗа 3 часа ли печеш с това количество продукти? Много добре изглеждат всички!
ОтговорИзтриванеДа, едната програма - първа е 3 часа, другата френски хляб е 3.5 ч. Но на първа повече ни харесват
ИзтриванеЛеле Пепи, трябва да си търся нова работа, то така както е тръгнало то няма да има на кого да правим хляб вече :)
ОтговорИзтриване:) :) Пепи, за всеки влак си има пътници, нали знаеш :) Но пък ще се радвам, ако споделиш повече тайни за видовете брашно, мая и технология :)
ИзтриванеСтрашен хляб, Пепи, бравос!
ОтговорИзтриванеНякой път като имаш време, остави я машинката да ти омеси тестото, пък си изпечи хляба във фурната, да видиш тогава какъв красив вид и каква чудна коричка става - мечта! :)
И няма да е никак лошо хлебопроизводителите да се вземат в ръце, защото скоро никой няма да купува т.нар. им "хляб".
Поздрави! :)
Ще пека и на фурната, Мария :) нека да ми остане малко повече свободно време, че това лято или из горите, или на село в градината сме. Май приключвам със зимнините, ще остане време :)
ИзтриванеПоздрави и на теб!
Ей, изучи я таямашинка:) Крайно време беше някой да те отмени в нещо:)
ОтговорИзтриванеооууу мен крок-пота отдавна ме отменя :) както и в момента с пълнени чушки :)
ИзтриванеГоляма краста е отначало,Пепи,а и колко много варианти могат да се правят,до безкрай....отдавна не съм правила хляб в моята,ще ме накараш да я извадя от шкафа,хлебчетата ти са великолепни!
ОтговорИзтриванеСледват козунаци :))))
ИзтриванеА така,това да се чува!Сякаш си ми прочела мислите,но точно това си помислих,че поне в машината можеш да врътнеш някой,макар че най-добре си е в тавичките и във фурната.Пък и то като е омесено и втасало,за какво да го печеш в нея да стане калъп?Да идва по-скоро Великден :)
ИзтриванеАаа ние няма да дочакаме Великден, още на следващите поне два почивни дни ще спрятвам един :)
ИзтриванеЛучено хлебче, царевично хлебче....Еееех, ще си спретна и аз едни такива в скоро време! :)
ОтговорИзтриванеТанче, ти си моята гордост с хлебопроизводството! Не само правиш хлебчета, ами и разновидности и се надявам не си съжалила и за момент, че те подстреках да си купиш хлебопекарна.
Изтриване6 гр.мая не е ли много малко за 600 гр.брашно? Рецептата по която правя е за 17 гр.мая на 600 гр.брашно.
ОтговорИзтриванеКакто се вижда от хлябовете горе -не. Достатъчно бухнали, изпълнили контейнера на машината, който е за 1.4 кг хляб. Важно е коя програма ползвате - тази, на която аз го правя е за ок 3.5 чака, при което време хляба има възможност да втаса както трябва и да се изпече. И стигнах до този извод първо след съвет от Светлана, второ когато няколко пъти преля през контейнера тестото, а накрая се посъветвах и с мама, която е работила във фурна и каза, че за обикновения хляб, който правеха тогава във фурната слагаха калъпи от 1кг жива мая на 100 кг брашно - което пак води до 1 г мая за 100г брашно.
ИзтриванеПробвайте с Вашата машинка, не знам на колко време печете, но изберете програма за долу горе 3 и половина часа и това количество мая с брашно. И топла вода. Задължително.
Този коментар бе премахнат от автора.
ИзтриванеПепи вчера направих хлебче дето не се меси в фурната стана добре с хрубкава коричка но го бях пресолил))) само се чудя защо не стана снежно бял като купешкия??
ИзтриванеЗащото в купените слагат избелващи брашната добавки. По-добре тъмно и пресолено, но домашно отколкото бяло и купено
ИзтриванеАз си помислих че съм сложил и повече мая че трябваше една чаена лъжица ама не намерих и сложих три кафени и малко преувеличих втасването 20 часа вместо 12 )) все пак ако може да дадеш рецепта за селски хляб дето е от едно време с хрубкаеите корички и точните пропорции ще съм ти благодарен))
ИзтриванеНе харесвам сухата мая аз и я слагам в краен случай, така че не мога да съм много полезна за нея. Ето ти сега два добри източника за такъв хляб http://sladkoisoleno.blogspot.bg/2013/10/blog-post_982.html Не, всъщност втория няма да ти го давам, сега видях, че е 42г жива мая за 900г брашно. Направи този от блога на Веси - няма да съжаляваш.
ИзтриванеЩе я пробвам ))
ИзтриванеХаресвам вашия "не здравословен" начин на готвене! Рецептите ви са интересни, вкусни, добре обяснени и онагледени със снимки! Това е много важно за лаик, като мен... Благодаря! Ще пробвам и тези тиганици!
ОтговорИзтриванеХаресвам вашия "не здравословен" начин на готвене! Рецептите ви са интересни, вкусни, добре обяснени и онагледени със снимки! Това е много важно за лаик, като мен... Благодаря! Ще пробвам и тези тиганици!
ОтговорИзтриванеПробвайте :) здравословното е в количеството 😊
ИзтриванеБлагодаря Ви!