Преди време споделих как пека цели парчета свинско печено месо от бут (с адската замазка) и твърдях, че е най-вкусното печено месо. Това този път определено го надмина съдейки по охотата, с която авджи Стоев похапваше от това. Човек, който обикновено не харесва такива печени големи парчета месо, тъй като били сухи. Разбирайте без сос. И не-печени на жар :) Разбира му тр....та, както казваше приятел. Но пък и тук наблегнах на соса, който никога не стига у нас. И разбира се "впечатлих" милото с едно от имената на соса - "грейви" а другия път ще го разнообразя с "жу". Които всъщност са различните чуждоезикови наименования на соса от печеното месо, обогатен със зеленчуци, или бекон. Точно тук - сосът е приготвен с печен с месото чесън и гъби. За разнообразяване на обикновения гъбен сос, който приготвям към печените меса. Честна дума - така повече ни харесва. Непременно си го направете, ако сте почитатели като нас на печените меса .
Продукти за ~ 7-8 порции Печено свинско месо
2 цели парчета месо по около 800г (едното ми е бут, другото е рибица, но ще стане и с врат)
3-4 с.л. олио
3 ч.л. горчица
3 с.л. кетчуп
3 с.л. кисело мляко
3 ч.л сос/меласа от нар (вече се намира в много магазини)
1 с.л. подправка за печено месо (при мен е черен пипер и кимион в равни части)
1 ч.л. сол
100 мл червено вино
50 мл соев сос
100мл вода
няколко стръка салвия
5-6 цели глави чесън
~200 г гъби
~60 г масло
1 ч.л. нишесте
~250 мл бульон или вода
Приготвяне:
* Запечатваме месото на тиган в мазнината от всички страни за по минута и половина-две. Не трябва да остане сурово място.
* Изваждаме в тавата за печене, а тигана отместваме встрани, защото по-късно ще ни трябва пак.
* В купа смесваме продуктите от втората част :) горчица, кетчуп..... сол.
* С тази смес намазваме парчетата месо отгоре и встрани с тънък слой и наливаме течностите в тавата.
* Почистваме главите чесън хубаво от мустачките, а в края опашката :) се срязва - да се освободят връхчетата, защото после така лесно излизат опечените скилидки чесън.
* Прибавяме ги в тавата.
* Тук е малко странно, но веднъж гледах как Джейми Оливър покри месото с намокрена хартия за печене, за да го запази сочно, под фолиото. Направих точно така - с един лист хартия за печене, намокрен и изстискан с шепа се покрива месото - краищата остават вътре в тавата, не я покриват.
* Следват два пласта алуминиево фолио, с които покриваме плътно тавата и притискаме краищата му към ръбовете на тавата така, че да се запечата - да не излиза парата по време на печене.
* Поставяме я във фурната (ако се сетите предварително да загреете ще е добре, аз забравих) и когато чуем, че вътре месото започне да се готви - намаляваме градусите на фурната на 140*.
* И така оставяме тавата вътре за около 3,5-4 часа. Много подходящ съд за готвене тук е бавноготвещия слоукукър, където и аз ще го готвя следващия път, но този път бързах :) и го изпекох във фурната.
* След като измине това време изваждаме тавата, развиваме месото и го прехвърляме в голяма затоплена чиния, в която ще се сервира после - керамичната тава си ползвах аз, която иначе ми е малка за готвене :))))
* Покриваме месото с плътно с фолиото от печенето. Когато прехвърляте такова месо ползвайте лопатка, щипки, или лъжица, за да го извадите, или местите, не го дупчете с вилица. На всяко печено месо са му нужди 10- мин. почивка, през които месото си поема обратно част от сока, пуснат по време на печене.
Следва приготвяне на гъбено-чесновия сос
* Връщаме на котлона тиганът от запечатването на месото и поставяме в него нарязаните гъби.
* Наливаме 20-30 мл. вода, посоляваме съвсем малко гъбите и ги задушаваме (под капак) , докато останат на мазнина - целта е да омекнат :) Едва тогава наливаме 1ч.ч. горещ бульон/вода, с която гъбите се варят, докато се изпари около 1/3 от течността.
* През това време изстискваме две-три от печените глави чесън в соса от печеното месо и ги размачкваме хубаво в него.
* Прецеждаме през сито този сос, като претриваме с опакото на лъжица, за да остане фин, без парченца от чесъна. Нищо, че после гъбите ще бъдат на по-големи парченца :)
* Прибавяме го към бульона с гъбите, изчакваме да заври, сгъстяваме соса с нишестето, размито в малко вода и изключваме котлона.
* Пускаме парчето масло в соса и го бъркаме, докато се разтопи.
* С готовия сос заливаме печеното месо и покриваме с капак, за поне 10 мин. преди да го разрежем на филии и сервираме :) с по 3-4 лъжици от соса и.... това картофено пюре например.
Ако на някого не му е харесало, да пратиш тавичката у нас, Пепи! Уникално е станало!
ОтговорИзтриванеАми да, то само тавичката остана, след като вечеряхме :)
ИзтриванеЛеле, леле... Уникална вкусотия, Пепи!
ОтговорИзтриванетакова и беше, Радост!
ИзтриванеИзглежда упомрачително вкусно, Пепи! Ще се пробва :)
ОтговорИзтриванеП.П. Вчера правих твоя джолан на фурна и много ни хареса. Благодаря!
Щом джолана ви е харесал, това печено месо също ще ви хареса, Дани :)
ИзтриванеИ аз благодаря, че ми се доверяваш относно мръвката :)
Пепи, това печено месо изглежда много апетитно, ароматно и крехко,
ОтговорИзтриванеа идеята за намокрена хартия под фолиото е страхотна...
Благодаря, поздрави за теб и усмихната нова седмица!
Благодаря ти, Дианка :) Изобщо нямат фокус снимките, заради късното време, по което снимах, но пък не мога да не го споделя - толкова много ни хареса.
ИзтриванеПоздрави и хубава седмица и на теб!
Сложил съм парче контрафиле в бавноготвещата тенджера, но мисля да го дозапека сетне във фурната . за коричка.
ОтговорИзтриванеА сосчето е върховно - ще да е такова
след крокпота задължително трябва да се запече мръвката, да. И на нас повече ни харесва така.
ИзтриванеПепи,аз ли не вдявам нещо или.....виното и соевия сос кога прибавяш?
ИзтриванеИначе вида е убийствен и със сигурност много вкусен!
ето тук е Живе
Изтриване* С тази смес намазваме парчетата месо отгоре и встрани с тънък слой и наливаме течностите в тавата.
:) всичките течности
Мда, явно това с фокуса:) няма да ми стане ясно никогаШ, и да знаеш, че аз си го фокусирах мноОО добре, да можеше и да си боцна. Макар и аз като авджи-то ти не съм по целите печени меса и то по-скоро, не защото са ми сухи, а защото не са ми:)), но това си го харесах. Ще черпиш, като ти дойда на гости, а?
ОтговорИзтриванехаххаха ти обратно, Веси ,предпочиташ сухите ли? Човеците у нас също харесват сухи меса, макар на пържола да държат да е сочна. Ще черпя, разбира се, ти ела - само се каниш :)
ИзтриванеПрегръдки, Весенце!
Нова хубава рецепта ни показваш, Пепи.
ОтговорИзтриванеИзглежда наистина умопомрачително.
А това с хартията ще го пробвам задължително!
Ще се радвам да пробваш такава мръвка, Ил и да споделиш :)
ИзтриванеОще преди няколко дни през таблета оплакнах око тук,Пепи,а сега минавам отново да му се порадвам на това разкошество!Все се каня и още не съм приготвила цяла такава мръвка и коя от всички твои превъзходни рецепти ще избера като настане момент не знам,всяко е от сочно по-сочно и апетитно!А и щом главния дегустатор е отличил това ти месце,на него ще заложа и аз!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и хубава събота да ти е,другарче мило!
благодаря ти, мила Роси :) хубава и спорна седмица на теб да е :)
ИзтриванеУ нас главния дегустатор винаги ни изненадва - интересно за толкова години как не му свикнах на променливите вкусове с храната. поне е за добро.
не става ли много като сварено месото ако е само в слоукукър? дали може да се запече на грил преди поднасяне за малко хрупкавост?
ОтговорИзтриванеКогато готвя месо в слоукукъра, особено когато е в голямата си част месо (подобно на табо) - не яхнии, винаги го запечатвам първо на тигана и НЕ става като варено. Накрая по желание може да се запече, но то си хваща една такава коричка и отгоре, докато се готви, щом е предварително запечатано. Затова и горе съм вмъкнала възможността за готвене в слоукукър след запечатването на месото.
ИзтриванеНе го печи толкова много! 15мин на 200градуса и още максимум 50мин на 150°, като последните 10мин печеш без фолио!
ОтговорИзтриване