12 ноември 2015 г.

Бисквитки със сусам


    Днес ще споделя рецептата за едни сусамени бисквитки, които преди години правех много често, защото с това количество сусам са заразни като семки - колкото повече хапваш, толкова повече ти се иска да усещаш между зъбите си хрупкавия, ароматен сусам. Рецептата е от руския  Kuking.net, но ние държим на принципа, че всяка бисквитка е бисквитка, само тогава, когато е с масло и затова след първите два-три пъти, направени с олио, последното беше заменено с масло. Повярвайте ми :) по-вкусни са така. А са и от бисквитките, в които объркваш  всичко с лъжицата и печеш за бързо. По-бързо, отколкото аз ще ги напиша  :innocent:



Продукти (2 тави на фурната, около  45-50 бисквитки) 
2 ч.ч. брашно (чашата е от 240мл) 
1 ч.л. бакпулвер (5г)
1 ч.ч. захар 
2 яйца
80г масло (2/3 пак. от малките) 
250 г. суров белен сусам 
1 с.л. кора от лимон и 3 с.л. сок от лимон 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 180*. 
* Яйцата се разбъркват (с вилица)  със захарта и мекото масло. 
* Прибавят се всички останали продукти и се объркват добре с лъжица. 
* Сместа е лепкава, но с мокри ръце се работи добре :). Къса се топче от нея, овалва се набързо между мокрите длани и поставя в тавата за печене - застлана с хартия.  Между тях се оставя по ок 2 см  разстояние, защото при печенето се разливат. 
* Пекат се за около 12-15 мин -  тъй като основния продукт е сусам, не им трябва много печене. Едната тава я изваждам по-рано, другата маааалко повече пека, защото си имаме едно девойче, което обича по-хрупкавите бисквити :) 

Съхраняват се затворени в кутия. 

ПП: Но да знаете, че  моите сусамки са по-вкусни от всякакви бисквитки :) 

29 коментара:

  1. Много апетитни изглеждат и тъй като много обичам сусам ще пробвам да си спретна и аз : )
    Знаеш ли тези бисквити ми напомниха на едни мои много любими от моите младежки години, когато приготвих подобни бисквити по идея от "вестник за жената" или вестник "всичко за жената" (любим мой тогава), но те бяха с олио и много ги харесвах, за съжаление съм загубила вестника и не помня пропорциите. Може ли да ми дадеш линк към рецептата в руския сайт? Може пък и да са те...
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Нямам линк (затова и не съм го дала горе, изгубена работа), но в оригиналната рецепта вместо масло са 5 с.л. олио и 1-2 с.л. лимонов сок - без кора. И брашното е съответно 1,5ч.ч. в оригинал - самонабухващо. яйцата и сусама са си така. Пробвай с половин доза, може пък да са същите.

      Изтриване
  2. Без съмнение-страхотни бисквитки,Пепи,дай една шепичка насам! :)
    Хубави почивни дни,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Давам, Роси :) Бисквитки има. Купих сусама за сусамки, пък се присетих за тези и кутиите са заредени сега.
      Хубави почивни дни и на теб, мила !

      Изтриване
  3. На опашката съм и аз, Пепи!:) Чудесни бисквитки! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се да те видя пак, Кате :) Липсваше :) Поздрави и на теб, бонбон)

      Изтриване
  4. Здравейте!
    Голяма съм почитателка на всичко Ваше. Познавам Ви от сайта "Гответе с мен".Редовно се "съветвам" с блога Ви когато трябва да сготвя нещо или да почерпя идея за нещо. Поздравления за таланта, за желанието и търпението да показвате и обяснявате всичко!
    Случайно видях, че сте споменали Вашето родно място. Орлов дол, Ямболско. Нали не греша? Имам много близка моя позната, която е от същото село. Както и много нейни близки и роднини, които живеят основно във Пловдив иаСтара Загора. А самата тя е дошла преди почти 50 години в нашия край - Разградско. Казва се Недка. Има сестра Димка (която живее в Стара Загора). Родителите и (вече не са между нас) се казваха Вълкана и Георги. Просто ми стана интересно и любопитно. А аз дори съм била в Орлов дол като дете:))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте и Вие :) Благодаря за добрите думи и най-вече в доверието, което ми оказвате :) Талант е силно казано, но търпение и желание имам огромни понякога.
      От Орлов дол, Ямболско съм, да. Баба Вълкана я помня, беше ни съседка и когато спираха водата в чешмите ).(много често преди години за съжаление) ходихме на техния кладенец за вода. Но дъщерите и не познавам. По-големи от мен, излязли са рано от село и само съм чувала, че има дъщери.... но дори не помня имената. Колко малка ни е страната :) Майка се казва Желка и е набор "46, може да и кажете на Вашата приятелка, сигурно ще се сети за нея.
      Поздрави на Вас и ми е много драго, че познавате моето село :)

      Изтриване
  5. Ооо, искам и аз! Обичам и и сладки, и сусам, и Пепините рецепти... За мен са, Пепи! :)
    Прегръдки и да се подсладите вкъщи и заради нас. :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Гери, ама нали знаеш, че може да си направиш :) и да се подсладите с момчето ти :) Прегръдка и за теб)

      Изтриване
  6. Пепи, и от бисквитките се почерпих, но и нещо ново за тебе разбрах.
    Винаги съм си мислила че си си от Стара Загора или село, в близост до нея.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Веси, изненадваш ме :) като знам колко пъти съм споменавала селото ми с име, та и бизоните там май показвах :) Не, никак не е близо до Стара Загора. На 75 км.

      Изтриване
    2. А, сещам се за бизоните. Нали знаеш, че съм разсеяна и не помня таквиз неща:)
      Ама близо е, де:)) има няма 70-80 км.

      Изтриване
  7. Здравейте, Пепи! И аз редовно Ви чета. Благодаря за всички перкрасни рецепти и съвети, които публикувате. Много сте полезна. Използвали сме много от рецептите за зимнини и месни благинки. И много ми харесва и стила Ви на писане - естествен и човешки.

    А сега за сладките - вчера ги прави 7 г ми син - имах работа и тряваше да му намеря занимание - та просто му сложих всички състваки на куп в една купа и го оставих да мачка... А после му показах с една малка лъжичка как да загребва и слага в тавите. Станаха супер, рошавки, хрупкавки, и най-вече, бяха едно прекрасно занимание, макар да не спазихме процедурата.
    А сега и един въпрос - дали биха се получили със същите съставки, но без захарта, за да станат соленки. Страшно са сполучливи и лесни.
    Поздрави,
    Деси

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Деси :) Ако знаеш как ме зарадва ,че 7 годишното ти момченце се е справило почти само с тях :) Много важно, че били рошавки :) Ама пък така всяка бисквита е със собствена форма, нали :) Поздрави за малкия сладур!
      Солени - ще се получат, да. Ще взема да направя и аз, много ми харесва това ти предложение. Като не слагаш захарта, ще остане само сусам и брашно. Предлагам да сложиш и пакетче крема сирене , или извара, аз поне така ги виждам вече :) и знам, че ще харесат.
      Благодаря ти за доверието в мен и хубавите думи :) Поздрави и на теб и хубав неделен ден!

      Изтриване
  8. Зная страхотния вкус на твоите сусамки, Пепи,
    но и тези бисквити изглеждат разкошно, а комбинацията на масло, сусам у лимон е повече от обещаваща...
    Благодаря за чудесната рецепта, поздрави за теб и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти допадат, Диди :)
      Благодаря ти, хубави почивни дни и на теб!

      Изтриване
  9. Здравей! Пробвала ли си ги с небелен сусам-суров?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, не съм. :) не харесвам небеления сусам. Ако го обичате - направете с него.

      Изтриване
  10. Ще трябва да се ходи за сусам! Имам, ама не толкова много. Само че ще опитам соления вариант. Няма да споменавам за сладкия! :)
    Спорна нова седмица, Пеп!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ако направиш солен ще се радвам да споделиш, Инче :)
      Спорна и хубава да е седмицата и за теб!

      Изтриване
  11. Колко време могат да издържат затворени в буркана?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. до 10 дни спокойно стоят в кутията. Ако останат :) При нас първия път не успяха.

      Изтриване
  12. Здравей, Пепи. Мисля да ги направя тези вкусни бисквитки със сусам и да изненадам всички вкъщи. Поздрави и от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей и на теб :) Бисквитките наистина са ужасно лесни. Ако обаче искате наистина да изненадате близките си, може да им направите и сусамки http://pep-4o.blogspot.bg/2009/07/blog-post_26.html
      Правят се лесно, само трябва малко сръчност, която се появява най-късно при втория опит :)
      Поздрави и хубава седмица~

      Изтриване
  13. Здравейте!Сърдечни благодарности за споделената рецепта.Бисквитките със сусам са вече сред любимите у дома.Бъдете жива и здрава.

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...