Простичките неща винаги са уникално вкусни! И ужасно бързи за приготвяне!
През последните години подобни яйца много се въртяха из интернет под името Шакшука - израелско ястие, подобно на нашия миш-маш; но не разбъркан; с много бедно съдържание откъм чушки, но пък богато на подправки. Знае се, че у нас вкусът на човеците е водещ и дори ястие с интересно име не би ги спечелило за каузата да го опитат. Затова пък яйца в доматен сос се харесват на почти всички ни (без девойчето, тя... разбира се, яйца ползва само за маска на косата )
Затова ще споделя как правя яйца на очи в доматен сос. През годините хапвани без домашен хляб, но този път, с крайщник домашен хляб е ......... да си оближеш пръстите!
Продукти:
~
600 мл доматен сок ( изварЕн е моят, не е
съвсем рядък)
~
400 мл белени домати от консерва
(или
настъргани 1кг пресни домати за летния сезон)
3
с.л. зеленчукова подправка - която е морков, пъщърнак, чушки, целина и
магданоз, заляти с доматен сос и стерилизирани.
6
яйца
150-200
г сирене
1-2
ск. чесън
1
ч.л. захар
1
ч л сух риган
3-4
с.л. олио
магданоз
*
В сгорещената мазнина се запържват за минутка нарязаните на дребно скилидки
чесън.
*
Прибавят се доматеният сок, зеленчуковата подправка и пасираните домати - не с
електрически, а с ръчен уред, или намачкани с вилица, за да могат да останат
парченца домати.
*
Оставя се да къкри тихо, докато соса се редуцира наполовина. Или се получи
желаната от нас гъстота :) Прибавят се захарта и щипката риган, разбърква се.
*
Чукват се яйцата и тигана затваря с капак, за да могат да се забулят и отгоре.
*
Ако харесвате яйцата сравнително рохки - не съвсем с течащ жълтък - гответе 6
до 7 мин. след чукването им. Ако харесвате твърди яйцата - гответе ги 10 мин.
*
Тиганът се отмества от котлона.
*
Ястието се поръсва с натрошеното сирене и магданоз - по желание малко, или
много. Зависи кой ще го яде :) Аз поръсвам малко; като отбера от моя край, в
другия става съвсем по вкус :)
Това ястие е много, много по-вкусно приготвено през лятото, с пресни домати. Но лятото е толкова кратко :) че не бива да се лишаваме от него и през зимата.
Наистина са станали разкошни , Пепи! Правих преди време нещо подобно и определено ни хареса. Сега пък ще пробваме твоите:)
ОтговорИзтриванеАми като го закъсаме с времето се сещаме за тия, по-бързите :)
ИзтриванеДовечера ще го изтествам! Много обичам така бързо и вкусно :)))
ОтговорИзтриванеНадявам се вече си ги изтествала, Кро :)
ИзтриванеНаистина си е вкуснотия - дори и за мръфчеядите. И добре,че видях как магданозЪт се придърпва, че иначе щях да се притесня.
ОтговорИзтриванеНаистина страхотна рецепта за всеки сезон! Става ми любима:)))
ОтговорИзтриване