Преди известно време една дама от издателство "Егмонт" се свърза с мен и предложи да ми изпрати подготвената за печат книга на Саша Мартен "Живот от нулата" - да прочета и споделя мнението си. Удостоили са ме с честта да има рецензия от мен на гърба на книгата, която предстои да отпечатат :)
Леле
Сърдечно благодаря на издателството за възможността да се потопя в пътуването на Саша Мартен в "Живот от нулата"!
Малко трудно ми бе да напиша ревю с няколко думи за нея, защото името е едната страна на книгата, а другата е кулинарната :). В тази и част почувствах авторката много близка, защото по начин, близък на нейния, с опитване на различни и нови вкусове се опитвах да накарам злоядия си син да яде. Той прояде, но търсенето на нови рецепти и вкусове провокира у мен желанието да откривам нови вкусове, да опитвам нови продукти, които за щастие през последните години има на нашия пазар.
Кулинарните приключения, които блогърката Саша Мартин предприема в продължение на четири години с проекта 195 рецепти-195 държави-195 седмици споделя в блога си Global Table Adventure , а по-късно описва и в книгата си "Живот от нулата". Те и помагат да погледне назад и да се помири с миналото си - връща се в детството, осъзнавайки, че когато получаваш малко, искаш повече. А после искаш повече.... Едва когато го загубиш осъзнаваш, че и малкото е било достатъчно. Книгата, историите ни разкриват не само увлечението и към мисията да опита храната на народите, но и ни разкриват нейния собствен път към себеопознаването, опрощаването, любовта и щастието. Казват, че човек е щастлив, когато получи прошка. Но най-щастлив е този, който може да дава прошка. С тази кулинарна авантюра, приготвянето на всяка рецепта; връщането в спомените, прошката към майка и, тя намира своя душевен мир и собствено щастие.
Саша трогателно вплита опитването на вкусовете от всяка страна (включително и България с рецепта за ошаф) със спомените от бурното си детство, опитвайки се да подреди отношенията с майка си, рано изгубения брат, приемни семейства... и да оцени щастието в това ,че доставя удовлетворение не само на себе си, осъществявайки проекта 195... без да излиза от кухнята си, но и това, че съпругът и дъщеря и вече не възприемат храната като задължителната част от съществуването, а като приключение, удоволствие и малко щастие в забързаното ежедневие. А заедно с новите рецепти в книгата вплита и старите, носещи духа на детството, заедно с хронологията на откриването на собствения си душевен мир.
Осъществянането на проекта 195 рецепти-195 държави-195 седмици и дава сила да прости на майка си, да се сближи отново с нея. . Увлекателно, искрено ни разказва за семейството и храната, която ни сближава. Та кой не би се радвал да види цялото си семейство около масата на вечеря? И да :) с пълна уста не се говори, но пък е удоволствие да споделиш как е преминал деня ти с най-близките си хора.
Блогът на Саша Мартин е вдъхновение на читателите му да опитват новите вкусове. В книгата някои от тези рецепти са преплетени с нейната история, себеопознаване и откриване на щастието и в малките неща. Впускаме се в едно трогателно и вълнуващо кулинарно пътешествие - през годините в миналото, през кухните на всяка държава, което няма да ни остави равнодушни докрая. Тя ни въздейства и променя мирогледа не само към храненето, но и към откриване на личното спокойствие и щастие.
При първото ми отваряне на книгата попаднах на рецепта за пица с канела. Оказа се, че тази рецепта е ранен спомен за детството и. Преди да започна да чета книгата още няколко пъти отварях на произволна страница - е, все на пицата с канела попадах. Déjà-vu е, казах си и бях решила нея да приготвя. Познавайки вкусовете на фамилията за пица и за сладкиши все пак оставих осъществяването на идеята за друг път и реших да приготвя бързата плодова пита по рецепта на майката на Саша. Нямаше как да не се хареса този сладкиш с ронливо маслено тесто, ухание на праскови и канела. А и наистина е много бърза за приготвяне. В книгата е с праскови, но аз избрах да направя с нектарини - те са по-любимия ми вариант на този плод. Приготвих с любимото си маслено тесто за пай ( в моето има едно яйце, а в рецептата на Саша няма), захарта ми е кафява и повече, но това са подробности :) важното е, че благодарение на нея се насладихме на този невероятен сладкиш.
Бърза плодова пита с праскови
За
кората:
150г.
масло
щипка сол
щипка сол
1 ч.л. захар
1 яйце
1-2 лъж. ледена вода (ако трябва, за да се събере тестото на топка)
ок. 220-230 гр брашно
1 яйце
1-2 лъж. ледена вода (ако трябва, за да се събере тестото на топка)
ок. 220-230 гр брашно
За
плънката:
~ 1 кг нектарини/праскови
5 пълни с. л. кафява захар (зависи колко са сладки, аз така си прецених :) по рецепта на Саша са 2 лъжици)
1 с.л. канела
За
глазурата:
– 1
белтък, разбит с 1 супена лъжица вода
– 1
супена лъжица захар
2с.л. кафява захар за поръсване (от мен)
Приготвяне:
* Размекнатото
масло се поставя в купа с брашното, яйцето, захарта, щипката сол и размачква,
докато маслените трохи се съберат на тесто. Ако трябва - се прибавят 1-2
лъжици ледена вода. Дали трябва, или не - зависи от големината на
яйцето и вида на маслото :)
* Тестото се размесва добре и оформя във вид на питка.
* Завива се в свежо фолио/найлонов плик и поставя в хладилника за 30-на мин.
* Фурната се загрява на 180*С без вентилатор.
* Нектарините/прасковите се измиват :) почистват и нарязват на резенчета на осминки.
* Изсипват се в съда за печене с големина ~ ф 30 см.
* Поръсват се със захарта и канелата.
* Охладеното тесто се разточва на набрашнен плот/маса до дебелина около 7-8 мм - трябва да се получи кръг с диаметър около 2см. по-голям от диаметъра на формата за печене.
* С кората се покриват плодовете, а краищата и се подпъхват под тях.
* В тестото се пробиват няколко дупки, за да може да излиза парата и да не надува тестото (ако кората се накъса пък - не е проблем :) и не се пробиват дупки.)
* Кората се намазва с разбития белтък със захар и вода.
* Поръсва се с останалата кафява захар.
* Пече се около 40-45 мин. в загрятата вече фурна - до златиста коричка.
Изважда се от фурната, изчаква да се охлади малко и тогава нарязва :)
По желание може да се сервира с топка сладолед, като всеки сладкиш, но на сладко-киселия вкус на сладкиша на мен повече ми се прииска да бъде с лъжица заквасена сметана :) и страхотно ми се получи :) Сочни, печени ароматни праскови с хрупкава маслена коричка. Опитайте :) може пък да ви хареса.
А и книгата прочетете :) Тя със сигурност ще ви хареса.
Това парче долу пък е заигравка със захарта върху кората. След като беше готов, поръсих още малко кафява захар и с горелката я карамелизирах.А и книгата прочетете :) Тя със сигурност ще ви хареса.
Страхотна си, Пеп! Леле, я! На един дъх прочетох всичко, а ти и почерпка си приготвила на финал! Книгата е обещаваща, обичам различните неща. Поздрави!
ОтговорИзтриванеПриготвих, разбира се, Кате :) Утре пак ще правя. Някой не успя да я опита :)
ИзтриванеХубава нова седмица на теб!
Страхотно изглежда и знам, че ще е супер вкусно!!!! Тези дни правих нещо много подобно, но по мързеливо (тестото не се точи) и рецептата беше с ябълки... С удоволствие ще опитам и този вариант!!!
ОтговорИзтриванеп.п. Пепи искам да ти кажа че картофеното ти пюре с кисели краставички ни обра точките преди няколко дни, когато опитах още една от рецептите ти със заешко. И заешкото стана чудно, но пюрето беше изненадващо вкусно, при все че нямах цял буркан кисели краставички!
Благодаря ти за чудесните рецепти!
Много се радвам, че сте харесали пюрето, Мария :) У нас то беше фаворит поне 2 години. И оценено от кулинар като теб, това си е признание :)
ИзтриванеТази пита ще я правя утре пак. И изобщо нямам намерение да точа тестото, ще го оформям с ръка на питка - и върху плода :) Със сигурност ще се получи и така.
Поздрави на теб!
Поздравления за рецензията и за публикацията.
ОтговорИзтриванеВече спокойно ще очаквам и твоя собствена книга "Прана за канибалите и не само за тях".
"Храна", ама от Телето толкова
Изтриванетака де, с телефона и аз такива ги върша :)))
ИзтриванеЖиви и здрави да се радваме на писаниците ни тук, за книга първо спорнос трябва да си намеря :)) Някое ловно стопанство, може би :)