Заради нешлифованата си обвивка, червеният и императорският ориз се готвят по-дълго. И обикновено на опаковката им има указано време за готвене. Понякога обаче се случва човек да си купи насипни от магазин за подправки, като мен :), затова ето най-лесния начин да се приготви този шарен ориз за гарнитура и всичкия да е еднакво добре сготвен.
:) Всеки ориз се готви потделно (обикновено печките имат по 4 котлона), а когато е готов се отцежда, измива със студена вода и накрая всичките видове ориз се събират :) в тигана. Много е вкусен и за основно :) нищо, че горе писах за гарнитура.
Продукти за 6 порции/гарнитура, или 3 като основно :)
150 г ориз басмати
100г червен ориз
100г императорски ориз
1 с.л. съвсеееем ситно нарязан лук
4-5-6 с.л. олио
100 мл силен пилешки, или зеленчуков бульон
черен пипер
Приготвяне:
Започваме с императорския ориз - измива се добре на течаща вода (изобщо всичките видове ориз се мият на чешмата, с течаща вода :) за да може да се отстранява нишестето), слага се в съда, в който ще се готви - малка тенджера, или касерола, залива се с вряла вода и затваря с капак. Оставя се така за 30-40 мин. да се задуши. Може и със студена вода да се накисне, но тогава трябва да се подготви от предния ден - да се накисне за една нощ. След като се е задушил ориза се измива отново със студена вода на чешмата и се вари - в съотношение 1/2,5-3 части вода и щипка сол за около 40 мин. Зърната омекват, но не се разваряват, а остават цели, плътни. Отцежда се в цедка (отново) и измива на течаща вода. През това време са готови и другите два вида ориз :) на които им трябва по-малко време. червеният ориз се измива на течаща вода. Слага се да се вари във вряща, подсолена вода (1/3 части) - на слаб котлон, леко да къкри. Готов е за около 30-40 мин. - зърната омекват и набъбват. Сипва се в цедка, отцежда и измива.
оризът басмати се измива в цедка, на течаща вода и накисва в съда, в който ще се вари с два пъти повече вода, отколкото е обема му, за около 20 мин. След това време се налива още толкова вода, прибавя се щипка сол и вари, докато набъбне - за около 15-20 мин. Отцежда се, но водата се запазва (тя е малко -5-6 лъжици), а оризът се измива в голяма цедка на течаща вода (на чешмата)
До тук имаме 3 съдинки с измитите видове ориз и малко от водата на басмати ориза.
* В широк тиган с дебело дъно се запържва лука за 1-2 мин. Трябва наистина да е съвсем ситно нарязан, защото се готви съвсем за кратко. Ако трябва - ползвайте пресата за чесън.
* Прибавят се всичките видове ориз, щипка сол, налива се бульона и отделената вода от басмати-ориза, готви се 2-3 мин. на силна степен на котлона - през това време течността се е абсорбирала от ориза :) подправяме с черен пипер и отместваме от котлона.
Изглежда дълго като описание, но съвсем не е :) Оризите се готвят по едно и също време в няколко съда на котлона. Могат да се приготвят и по-рано, а преди да гарнират някои печени месца :) само да бъдат събрани в тигана.
Звучи много вкусно, аз много обичам ориз.
ОтговорИзтриванеТова ми напомня, че имам един пакет отлежаващ императорски ориз.
Сигурно вече мнооого добре е отлежал и му е време да го сготвя някак.
Мда, добре отлежал е :) Вади го и сготвяй с нещо :) но да си подготвена, че традиционалистите (визирам М. много не го харесва само него) Когато е смесен - да.
ИзтриванеИзглежда много вкусно, Пеп, така апетитно си го сервирала, че се чудя дали да не хващам самолета?:))) Поздрави!
ОтговорИзтриванеНедей, Кате, че много вали този сняг :) По-добре залагай тенджерите и сготви един :) за гарнитура де.
ИзтриванеОтново интересна, красива и вкусна идея, Пепи,
ОтговорИзтриванеа описанието и рецептата са много полезни, както винаги!
Няма да пропусна и изкушението с катмите - благодаря и поздрави за теб!
Благодаря ти, Диди :) както често пиша някои рецепти се приготвят по-бързо, отколкото аз да ги напиша тук, но се надявам така да са по-разбираеми за всички и споделям подробно :)
Изтриване