Добре приготвеното агнешко месо обикновено е крехко, ароматно и се топи в устата. Тъй като само по себе си агнешкото месо има специфична миризма, добре е ако има тлъсто (лой) по месото да се отстрани преди готвенето/печенето му. И да не се прекалява с подправките. Носи на джоджен, розмарин, салвия, мащерка, девесил, салвия, чесън.... но в никакъв случай всички тези накуп :) Някоя по-силна с някоя по-нежна от тях. Обикновено го правя само със салвия, или само с джоджен, но този път го изпекох с джоджен и малко девесил. Извън адската смес, разбира се, която ползвам при печене на месо - тук намазана съвсем тънко. Карантията обикновено се продава в пакети по около килограм - смес от всичко. Множко е за дроб-сарма, или за гарнитурата, затова може да си купите, сварите, нарежете и половината сготвите, а другата половина направите на агнешка супа, или замразите.
Често в търговската мрежа се продава месо, било някога агнешко, затова ще се ориентирате по размера - почистеното агне, цяло, тежи между 10-12 кг, в която основна част са кокалите му :). Лойта, когато има такава е съвсем бяла на цвят. Има ли жълтеникав отенък, значи е пораснало вече агне - шиле, което ще мирише повече при готвене и няма да се изпече за час.
Днешното агнешко е печено с пресен лук, а по-късно към него добавих и гарнитурата :) булгур с дреболиите/карантията, гъби и сушени домати. Булгурът е пълноценна зърнена храна, за чиито полезни свойства се знае от векове насам. При обработването му той си запазва хранителните вещества и не губи важните си такива - като протеините. С различна големина на зърната, заради различните видове ястия, в които се готви. Почти всички хора познават най-дребния, с който се приготвя салата Табуле. Много хора готвят с булгур, вместо ориз като по-здравословна алтернатива, или пък смесват двата вида зърна. Както правя и аз
С това печено агнешко освен булгура, имах възможност да пробвам още продукти на приятелите от Фамилекс - ориз Екстра - висококачествен български ориз, чист, с цели, едри зърна и новият вид сушени домати с тиквени семки (страхотна зимна салата са, само отваряте буркана)
Стерилизираните цели гъби са удобство за всяко домакинство - бурканче от тях винаги ще спаси вечерята с ориз и зеленчуци, или прави компания на печеното месо. Съвсем отговорно мога да кажа, че препоръчвам всички техни продукти (освен показаните имам личен опит и с голяма част други от асортимента им).
А следващото, което аз ще приготвя с булгур е агнешка чорба. Имам спомен, че като малка съм хапвала някъде чорбата с булгур и ми беше много вкусна. Както този апетитен булгур с агнешки дреболии, гъби и сушени домати
Продукти за 3 порции:
~ 1,2 кг агнешко месо (бутче с кост е)
3-4 връзки пресен лук (15-18 стръка)
5-6 стръкчета пресен джоджен
3-4 листа девесил
2 с.л. масло
сол
100 мл бяло вино
смес за намазване на месото:
50-60 мл соев сос
30-40 мл олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер;
1 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто дори – без него)
1 ч.л. сол (на вкус)
50-60 мл соев сос
30-40 мл олио
2-3 фино пасирани скилидки чесън
3 с.л. червен пипер;
1 с.л. брашно
1 ч.л. черен пипер (ако не обичате мааалко люто дори – без него)
1 ч.л. сол (на вкус)
3/4 ч.ч. булгур (Фамилекс) (чашата е 250 мл )
1/4 ч.ч. ориз (Екстра Фамилекс)
200г стерилизирани гъби (Фамилекс)
2-3 с.л. олио
3-4 стръкчета джоджен
малко от бялата част на лука, който ще се готви с месото :)
7-8 резена сушени домати в олио с билки (тиквените семки вложих в хлебчето, което изпекох за агнешкото)
сол
* Лукът се нарязва и поставя в дълбока тава за печене, или глинен гювеч. Посолява се.
* Продуктите за намазване на месото се смесват в купа и разбъркват на кашичка.
* Добре подсушеното месо се намазва със сместа от всякъде - с гърба на лъжицата става много лесно.
* Поставя се върху лука, наливат се виното и половин чаша вода, поставят се стръковете джоджен и девесил и тавата завива плътно с фолио.
* Поставя се във фурната, включва се на 180* за 30 мин., след това градусите се намаляват на 160* и пече още 60 мин. Времето за печене е ~20 мин. на 500г месо, ако искаме да бъде добре опечено - Well Done :) . Но ако искате да бъде Medium Rare /средно недопечено, трябва да ползвате термометър и да приключите печенето, когато Т* в месото достигне 52*. Време доста по-малко от 1 час.
* През това време се сварява карантията - докато омекне (вилицата влиза в месото лесно, без усилие). Охлажда се и нарязва на дребно, а чаша от бульона се запазва.
* Бялата част на няколко стръка лук се нарязват ситно и запържват в олиото заедно със ситно нарязаните гъби и карантия.
* Прибавят се измитите булгур и ориз, разбърква 3-4 пъти (за минутка) и налива отделената чаша горещ бульон и 1 ч.ч. вряла вода.
* Посолява се, прибавят се нарязаните сушени домати и оставя да къкри на котлона, докато си поеме водата.
* След като изтече времето за печене, тавата се изважда от фурната и фолиото се развива. Но се запазва, пак ще ни трябва :) В тавата има останал малко сос - около 1см. червен от пипера и с вкус на печено месо и пресен лук. Ако решите може да приключите приготвянето на месото до тук :) Сосът е много вкусен, а месото е вече крехко, опечено.
* Тавата се поставя под наклон - лука и месото трябва да останат в единия край и да се отвори място за булгура. Сместа с булгура се изсипва на направеното място в половината част на тавата и налива чаша и половина гореща вода.
* Месото се намазва с масло.
* Отново се завива с фолиото и връща във фурната за 20 мин. Фурната се изключва, отваря се, но тавата остава вътре за още 15 мин. Едва тогава се развива и сервира.
Парче печено месо, лъжица пресен лук и булгур с дреболиите, гъби и сушени домати.
Парче печено месо, лъжица пресен лук и булгур с дреболиите, гъби и сушени домати.
Не вярвах, че някога ще го кажа за агнешко, но искам да опитам точно от това!
ОтговорИзтриванеИзглежда ми невероятно, умопомрачително, много вкусно и каквото още решиш.
Ще си успокоя гладната душа с... ябълка...
Зарязвай тези ябълки и яж нормална храна. Сигурна съм, че на празника ще сготвиш и ти агнешко.
ИзтриванеЕй това е публикация! Направо ум да ти зайде!
ОтговорИзтриванеДа ти кажа... и на шилешко няма откажа и на агнешко с много подправки, но права си, с по-малко подправки изпъква вкуса на месцето и ако не искаме изцяло да го замаскираме, най-добре да не прекаляваме с подправките.
Чудно меню, Пепи. В момента искам да съм у вас.
Някой ден ще измислят телепортирането ;)
ИзтриванеАко остане на мен, веднъж седмично бих хапвала агнешко, шилешко, ярешко, или каквото е там ... Ама не ми уйдисват.
Пепи,
ОтговорИзтриванемоята баба навремето правеше агнешкото с булгур печено в селска домашна пещ.Става страхотно.Но твоята рецепта е обогатена с гъби, сушени домати.Още по - интересно и по - вкусно.По нашия край задължително изкисват месото във вода за 24 часа.Водата се сменя няколко пъти.Така агнешкото няма дъх, а когато е шилешко добавят и няколко нарязани на едро глави лук за да се убие миризмата.Чудно е твоето предложение за предстоящите празници.
Поздрави !
Ще знам, когато случа на такова месо, Ели! Или на шилешкото :) Това го прилагам на дивеча, защото там често намирисва, но за шилешко и овче не съм се сещала.
ИзтриванеПоздрави на теб!
Велика ...
ОтговорИзтриванеПрочетох детайлно всеки ред, Пепи.
коментарите ми са излишни -
смятам това да бъде празничната рецептата за моите мъже!
Благодаря в аванс!
Много ще се радвам, ако я приготвиш, Диди! Ама истински :) кулинар като теб да я приготви за празник, това признание ми стига :)
ИзтриванеБлагодаря ти сърдечно, поздрави на теб!
Благодаря, Пепи,
ОтговорИзтриванезнаеш, че за месо и месни специалитети, /и не само/ ти се доверявам напълно -
нямаш равна! Аз не мога да оценя месото, но в къщи са ценители и ги харесват...
Сърдечни поздрави и хубави празнични дни!
Благодаря, Диди! Хубави и светли празнични дни и на теб!
ИзтриванеМного апетитно!
ОтговорИзтриванеСтана много вкусно, благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванестрахотно, много се радвам :)
Изтриване