Или какво още освен сирена във фолио, или гювечета можем да приготвим от останалите сирена от вчерашната вечеря. Които обикновено не са никак малко, но шарени. Естествено, подкрепям с още малко и дебела основа от задушен спанак :) Много удобно е да си имате пакет измит и подсушен в хладилника - издържа до 4-5 дни, а когато има такъв пакет - вечерята се приготвя бързо. Идеята да е в алуминиеви еднократни форми за печене е добра, тъй като фолиото е тънко и се запичат бързо в загрятата вече фурна, а са и удобни за пренасяне :) за обяд, примерно. Ако останат. Нищо, че сирената вече не се разтеглят, като гребваш с вилицата - вкусни са и студени нали мирише на масло и сирена.....
Продукти за 5 порции: 500г. спанак (само листа е най-добре :) - почистени, измити и отцедени/подсушени - от години ползвам центрофугата за зеленчуци, която е много добър помощник за всички зелени салати и подправки.
2-3 скилидки чесън
2 с.л. олио и 50 гмасло
2 яйца
200 мл течна сметана
~ 500 г сирена. Повечето да са добре разтапящи се, мъничка част бяло саламурено сирене. Другите са пушен кашкавал, обикновен кашкавал, проволоне и пекорино, синьо сирене.
И още около 400г моцарела , или хубав кашкавал, който се разтапя при печене за отгоре. И шепичка пармезан за желаещите :)
Приготвяне:
* Почистеният и нарязан на едро спанак се задушава в маслото и олиото, заедно с пасираните скилидки чесън , докато се смали и омекне.
* Отмества се от котлона и оставя малко да се охлади.
* Фурната се загрява на 220*.
* Към задушеният спанак се прибавят яйцата и объркват.
* Налива се сметаната и настърганите на едро сирена, обърква и разпределя в 5 формички за печене - може и в една тава, но после трудно се разпределя запеченото кашкавалче еднакво за всички :))
* Отгоре се поставят резените моцарела, или кашкавал, поръсва се с по щипка пармезан и пекат в загрятата вече фурна за около 10 мин. - до лек загар.
ПП: сирената могат да бъдат всякакви ваши любими. Щипка суха или клонче свежа мащерка придават много приятен аромат.
Няма коментари:
Публикуване на коментар