Сезон на градинските патладжани е все пак, нали :) И отново в доматен сос, но и с кайма в плънката. Фаворит сред всичките патладжани ми са тези медальони от патладжани с телешко месо, защото естествено са с парченца месо, но и с кайма става. И тъй като лятото е сезон за всякакви пъленни зеленчуци, ето и пълнени патладжани с кайма и ориз. Името изчерпва съдържанието на рецептата, но в общи линии е това:
Продукти:
2бр. патладжани по ~300г
~ 300 г смляно месо (свинско)
4 с.л. с връх ориз
4 средни домата ~ 1кг.
40-50 мл олио
1 каф. л. сол (на вкус)
1ч.л. захар
1/2 връзка магданоз
щипка риган
4-5 скилидки чесън
Приготвяне:
* Патладжаните се измиват и разполовяват по дължината. Част от дръжката се оставя, за да не се разтворят съвсем по време на печене.
* С малко ножче, или лъжичка се изважда вътрешността им, но им се оставя по около 1см. от страните цяла - да се оформят като лодка.
* Посоляват се и оставят за 20-на мин. да се отцедят.
* Сърцевината им също се нарязва, посолява и оставя да се отцеди.
*Доматите се настъргват на средно ренде и поставят в тавата за печене. Подправят се със сол и захар, прибавя се олиото и 2.3 пасрани скилидки чесън.
* Посолените патладжани се измиват със студена вода. Лодките се поставят в тавата за печене в настърганите домати.
* Сърцевината се нарязва на ситно и смесва със смляното месо, измития ориз, подправките, ситно нарязаните магданоз и останалите скилидки чесън.
* Прибавят се 5-6 лъжици от настърганите домати и сместа за пълнене се обърква добре.
* Разпределя се в лодките от патладжан.
* Тавата се покрива с фолио и поставя в загрята вече на 200* фурна.
* Пече се около 20 мин. така; градусите намаляват на 170 и пече още 40 мин.
* Развива се фолиото на тавата и се запича 5 мин. открито - доматеният сос трябва да се е сгъстил добре, но тъй като това зависи от вида на доматите, ако соса е много воден, може да се запекат още 10-15 мин. в долната част на фурната, докато се сгъстят.
Значи, аз на теб не мога да ти хвана дирите:))) Докато блажено си похапвате миди на морето, тук ми сервираш това изкушение. Любими са ми тези летни манджи. Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеТова беше планирано :) готвих го последно, преди да тръгнем по море и крепости :)
ИзтриванеПоздрави и на теб, Кате и хубав да ти е септември!
Страхотно, само за мен!
ОтговорИзтриванена другите чиста пържола, нали :)
ИзтриванеКато следващото ти предложение, мдаа...
ИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриваневсе още има патладжани, сега им е сезона и е хубаво да се насладим на това чудесно ястие.
Поздрави и лека седмица !
о, да, Ели :) има. Предния ден си напълних торба патладжани от село, ще има за още веднъж. Тази вечер сме на патладжани с доматен сос.
ИзтриванеПоздрави и на теб и лека седмица!