Започваме новата година с рецепта за рибка. В днешната рецепта е лаврак, но може ципура, пъстърва, или сьомгова пъстърва - онези риби с нежно месо, които не искат повече от 15 мин. готвене. Тук се вижда как се "башкосваме" у дома, когато сме двама, защото аз много харесвам вкусът на риба с прошуто, а авджи Стоев на чистата риба. Така, разделена с хартията при печене, всеки получава своят вкус. По същият начин приготвям и пъстърва в прошуто и салвия, кога без плънката, кога с плънката... Когато пека риба във фурната не я завивам/покривам с алуминиево фолио, защото вкусът и тогава ми е като варен. Слагам на хартия, в силно загрята фурна и за 12 до 15 мин. тя е готова. Продуктите са за 1 риба, ако Ви хареса рецептата и решите да си приготвите повече - естествено умножавате по брой риби.
Продукти:
1 риба /лаврак, пъстърва, ципура
2 с. л. стафиди
2 с.л. масло
2 с.л. олио/зехтин
2 с.л. едро смлени запечени ядки (тук орехи, но може да са индийско кашу, лешници, или бадеми)
1 лимон
сол и черен пипер
3-4 листа салвия
3-4 ленти прошуто
Приготвяне:
* Фурната се включва на 220* да загрява.
* Рибата се почиства добре в коремчето и изстъргват люспите и (освен, ако не ядете кожата)
* Посолява се съвсем малко отвън и отвътре (прошутото е прилично солено) и подправя с пипер.
* В тиган се загрява маслото, в него се поставят стафидите и сокът от половината лимон.
* Щом кипнат, тиганът се отмества и покрива с капак за 6-7 мин, за да се задушат.
* Прибавят се ядките и сместа се пълни в коремчето на рибата.
* Върху нея се поставят листата салвия, няколко тънки резена лимон и рибата се завива с лентите прошуто.
* Поставя се на хартия за печене в тавата, намазва се с олиото и пече в загрятата вече фурна, на средна скара за около 12 мин - до зачервяване на лентите прошуто :) Рибата е със сива кожа и трудно ще се зачерви :)
Благодаря, ще го направя, тъй като ни допада като яденето, което обичаме.
ОтговорИзтриванеОще, искам да ти благодаря за рецептата за украсената питка, за идеята, за вкусната рецепта.
Украсената питка предаде колорит и настроение на трапезата ни за празника ни.
Пиша тук, защото постът ми биваше отхвърлян, а аз исках да ти благодаря специално за украсената питка!
Поздрави, Мариана!!
Много се радвам, че сте имали тази красива питка за празника 😍
ИзтриванеА рибката си направете, вкусна е 😋
Здрава и добра нова година за вас!
И за мен с прошуто:)
ОтговорИзтриванебих се радвала да хапнем заедно рибка, Веси :)
Изтриване